2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Ar fotogrāfijas vēsturei veltītu konferenci atzīmē M. Buclera 150. gadskārtu

Ar fotogrāfijas vēsturei veltītu konferenci atzīmē M. Buclera 150. gadskārtu

Fotogāfi , fotogrāfijas un tās vēstures interesenti no visas Latvijas, un arī no fotogrāfijas pamatlicēja Mārtiņa Buclera dzimtās – Jēkabpils - puses ir aicināti un gaidīti sestdien, 10. decembrī Viesītes kultūras pilī, kur notiks fotogrāfijas vēsturei veltīta konference „27. Buclera lasījumi”.

No Jēkabpils, kā arī Rīgas tiek organizēti autobusi konferences dalībnieku nogādāšanai uz Viesīti un atpakaļ. Jēkabpilī autobuss uz konferenci aties pulksten 8.45 no Vecpilsētas laukuma. Savukārt vietu rezervēšana no Rīgas notiek piesakoties, rakstot uz e pastu buclers@inbox.lv. Dalība konferencē un vieta kopējā autobusā ir bez maksas. Konferences sākums plkst.10:30.

Pasākums solās būt īpašs, jo šogad aprit tieši 150 gadi, kopš 1866. gada 12. decembrī Saukas pagasta Jučos pasaulē nācis fotogrāfs, fotorūpnieks un izdevējs, mūsdienās par profesionālās fotogrāfijas aizsācēju Latvijā dēvētais Mārtiņš Buclers. Konferenci organizē Latvijas fotogrāfu savienība sadarbībā ar Viesītes novada domi un Viesītes novada muzeju „Sēlija”.

Turpinot lielisko tradīciju, šogad "Buclera lasījumi" notiek jau 27. reizi. Kā informē viens no organizētājiem Arno Marnics, konferencē izskanēs jaunākie referāti un pētījumu prezentācijas par Latvijas fotogrāfijas vēstures tēmām. Tajā uzstāsies tādi Latvijā pazīstami fotogrāfijas pētnieki kā Pēteris Korsaks, Tālis Pumpuriņš, Indulis Zvirgzdiņš un Vilnis Auziņš. Savus priekšlasījumus sniegs tādas prominentas personas kā Janīna Kursīte, Mārtiņš Boiko un Jānis Stradiņš. Varēs iepazīties ar Jāņa Zālīša, Lūcijas Ķuzānes, Gunāra Spīdaiņa, Māras Vīksnas un Gitas Pērkonas sagatavotajiem referātiem. Noslēgumā klātesošos ar savu dziedājumu iepriecinās LKA tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas”. Konferenci bagātinās vairākas foto izstādes. To vidū - „Mārtiņš Buclers – fotoetnogrāfija”; Jura Kmina personālizstāde ”Krodera teātris”; Raimo Lielbrieža personālizstāde “Nejaušā garāmgājēja piezīmes II”; Prezentāciju “Mārtiņa Buclera 20. gs. sākuma atklātnes”.

Kā jau ierasts, „Buclera Lasījumu” laikā pamazām tiks aizpildīti tie Latvijas fotogrāfijas vēstures „baltie plankumi”, kas līdz šim vēl nav pienācīgi apzinātii, tādēļ šo pasākumu, kas ir bez maksas, apmeklēt tiek aicināti visi fotogrāfijas entuziasti, interesenti un profesionāļi.

 

Atstājiet komentāru