2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Kūkās notiek 16.Vislatvijas "ēdamo" pagastu saiets (FOTO)

Kūkās notiek 16.Vislatvijas "ēdamo" pagastu saiets (FOTO)

Jau 16. gadu pēc kārtas sestdien, 2. augustā, notiek 16. Vislatvijas „ēdamo" pagastu saiets. Šogad tas norit Krustpils novada Kūku pagastā. Latvijā ir seši vairāk vai mazāk veselīgi „ēdami" pagasti un rotācijas kārtībā katru gadu kādā no tiem tiek svinēti garšīgo pagastu svētki.
 
 
Par vēderprieku pagastiem Latvijā, protams, uzskata Kūku pagastu, kā arī Tumes pagastu Tukuma novadā un Zirņu pagastu Saldus novadā. Par ēdamo tiek uzskatīts arī Pampāļu pagasts Saldus novadā (pampāļi – viens no kartupeļu sinonīmiem latviešu valodā) un Bārbeles pagasts Vecumnieku novadā („Bārbele" – populāra „Laimas" ražota karamele). Pērn Latvijas gardāko pagastu sarakstam oficiāli pievienojās arī Gailīšu pagasts Bauskas novads (gailītis ir iemīļots bērnu kārums – uz koka kociņa gailīša formā izveidota liela karamele).
 
 
Kūkās pulcējas tikai četri gardāko pagastu - Tumes, Zirņu, Bārbeles un Kūku iedzīvotāji. Visas dienas garumā ēdampagastu tikšanās laiku caurvij raganu tēma.
 
 
Dalībnieki devās ekskursijā „Raganai pa pēdām", kuras laikā apmeklēja Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļu „Sēļu sēta" (attēlos), Asotes pilskalnu un Laukezera Dabas parku.
 
 
Savukārt vakarā, pulksten 18.00 sāksies mēģinājumi pulksten 20.00 paredzētajai „Ēdamo pagastu Tumes, Zirņu, Bārbeles un Kūku "Mazo Raganiņu perfomancei". Tā notiks pie Zīlānu kultūras nama. Pēc tam visus zaļumballē priecēs grupa „Daugavieši".
 
 
„Ēdamo" pagastu saiets aizsākās 2000. gadā Tukuma novada Tumē un tā krustmāte bija toreizējā Tumes pagasta vadītāja, bijusī labklājības ministre Dagnija Staķe.
 
Foto: Sadarbībā ar laikrakstu "Jaunais Vēstnesis"
 
 

Atstājiet komentāru