2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Turpinās cīņa ar ĀCM: novadu mednieki izrāda interesi

Turpinās cīņa ar ĀCM: novadu mednieki izrāda interesi

1. augustā Lauku atbalsta dienests (LAD) izsludināja pieteikšanos mednieku atbalstam Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ierobežošanai. Vietējās pašvaldības sadarbībā ar mednieku kolektīviem plāno vai ir jau pieteikušās meža cūku dzesēšanas iekārtām.
 
Atbalstu ierosināja Zemkopības ministrija, izdodot rīkojumu ''Par AS ''Latvijas Valsts meži'' dāvināmo (ziedojamo) finanšu līdzekļu administrēšanu".
 
Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Jānis Subatiņš stāsta, ka pieteikums tiks iesniegts. Pagaidām veikta mednieku kolektīvu telefoniska aptauja. Viņš piebilst, izrādīta divreiz lielāka interese un atsaucība nekā gaidīts. Pašvaldība plāno pieprasīt 13-14 saldētavas, taču viss atkarīgs no piešķirtā finansējuma. Pagaidām no medniekiem saņemti 3 iesniegumi.
 
Kokneses novada domē notikusi vietējo mednieku kolektīvu pārstāvju sapulce, kurā viens no mērķiem bija apspriest kameru piešķiršanas procesu un sadarbību ar medniekiem.
 
Krustpils novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Liāna Pudule – Indāne skaidro, ka mednieku kolektīvi informēti un izrādījuši gatavību sadarboties. Katrā no sešiem novada pagastiem paredzēta vismaz viena dzesēšanas iekārta. Mežārēs plānots iegādāties 2 iekārtas, Variešos – 3. Mednieki paredz, ka šajos pagastos būs lielāks nomedīto mežacūku apjoms.
 
Līdz šim novadā notikusi viena iedzīvotāju un mednieku sapulce par ĀCM Variešu pagastā. Kā Indāne komentē, ieradās apmēram 50 cilvēki.
 
Pļaviņu novada domes izpilddirektors Aivars Bardovskis stāsta, ka iesniegts pieteikums 5 iekārtām. Ar mednieku kolektīviem kontakti uzturēti elektroniski, taču trešdien, 27. augustā plānota sanāksme.
 
Kā paziņots Līvānu novada mājas lapā: ''Mednieku organizācijām, kuras vēlas saņemt atbalstu dzesētavu iegādei, līdz 25.augustam jāvēršas Līvānu novada pašvaldības Plānošanas un attīstības daļā pie vecākās projektu vadītājas Baibas Vucenlazdānes (tālrunis 65307812, 65307801). Tālāk iesniegumus Lauku atbalsta dienestam sagatavos un līdz 27.augustam iesniegs Līvānu novada pašvaldība.
 
Mednieku organizācijām 3 mēnešu laikā pēc finansējuma saņemšanas būs jāiegādājas dzesētavas un to iegādi apliecinoši dokumenti jāiesniedz Līvānu novada pašvaldībā. Dzesētavu iegādi apliecinošus dokumentus novada pašvaldība iesniegs LAD 10 darbdienu laikā pēc to iegādes.''
 
Katram mednieku kolektīvam novados ir iespēja izrādīt iniciatīvu un sazināties ar vietējo pašvaldību, lai pieteiktos dzesēšanas iekārtām.
 
Par vispārējo pieteikšanās kārtību informē Lauku atbalsta dienests: ''Atbalstam var pieteikties novadu pašvaldības, lai dzesētavu iegādei, kas paredzētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajiem medību tiesību lietotājiem medību produkcijas uzglabāšanai, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta nodrošināšanai ar izmeklēšanai nepieciešamajiem paraugiem.
 
Nosacījumi dzesētavu izvēlei - dzesētavas ietilpība ir tāda, lai tā būtu piemērota 2 līdz 10 nesadalītu pieaugušu mežacūku liemeņu uzglabāšanai vienlaikus, vēlams uzkarinātā veidā; dzesētavas temperatūras režīms (vēlams – 0 oC līdz +7 oC) nodrošina mežacūku liemeņu saglabāšanu kvalitātē, kas derīga lietošanai pārtikā.
 
Līdz analīžu rezultātu saņemšanai dzesētavas tiek iegādātas 3 (trīs) mēnešu laikā pēc atbalsta saņemšanas, to apliecinošus dokumentus novadu pašvaldības iesniedz 10 darbdienu laikā pēc to iegādes.''
 
Kopējais pieejamais finansējums ir 970 000 EUR. Ne vairāk kā 5% no saņemtā atbalsta var izlietot biodrošības pasākumu īstenošanas materiālu – dezinfekcijas līdzekļu, vienreizlietojamo individuālo aizsardzības līdzekļu u.c. – iegādei.
 
Pieteikšanās termiņš līdz 2014.gada 27.augustam.

Atstājiet komentāru