2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Izpilddirektoru sanāksmē spraigas diskusijas par sociālajiem jautājumiem (FOTO)

Izpilddirektoru sanāksmē spraigas diskusijas par sociālajiem jautājumiem (FOTO)

Pagājušajā nedēļā piektdien, 3. oktobrī, Krustpils novada pašvaldība uzņēma izpilddirektorus un sociālo dienestu speciālistus no visas Latvijas, lai diskutētu par būtiskiem valsts sociālās politikas jautājumiem.
 
 
Kopumā pulcējās ap 140 izpilddirektoru un speciālistu, Latvijas Pašvaldību savienības Izpilddirektoru valde un padomnieki un Labklājības ministrijas speciālisti. Sabraukušos ar pāris jestrām dziesmām sveica novada ansamblis "Krustpilieši".
 
 
Sanāksmes ievadā uzrunu teica Krustpils novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Gundars Kalve, izceļot Krustpils novada stiprās puses, pašvaldības izvirzītos mērķus un darāmos darbus.
 
 
Latvijas Pašvaldību savienības Izpilddirektoru asociācijas priekšsēdētājs Guntis Kalniņš informēja par kārtējiem valdes sēdē izskatītiem jautājumiem.
 
 
Krustpils novada Sociālā dienesta vadītāja Ilze Rūsiņa stāstīja klātesošajiem par dienesta darbu Krustpils novadā. Sociālajā dienestā strādā deviņi darbinieki – vadītāja, vietniece, kas vienlaikus ir arī sociālā darbiniece Krustpils pagastā. Arī pārējos pagastos ir pa vienam sociālajam darbiniekam un vēl atsevišķi sociālā darbiniece darbam ar ģimenēm un bērniem.
 
 
Krustpils novada pašvaldība nodrošina gan valsts noteikto pabalstu izmaksu, gan arī citu pabalstu izmaksu. Piemēram, bērna piedzimšanas pabalsts ir viens no lielākajiem Latvijā: 285 EUR par pirmo un otro bērnu, par trešo bērnu – 356 EUR, par ceturto – 427 EUR, par piekto un nākamajiem – 499 EUR, ja abu vecāku dzīvesvieta deklarēta Krustpils novadā ne mazāk kā 12 pēdējos mēnešus. Tiek sniegti arī dažādi sociālie pakalpojumi: psihologa pakalpojumi, higiēnas istaba, humānās palīdzības istabas, ģimeņu atbalsta grupas un vasaras nometnes bērniem. Sociālā dienesta budžets 2014. gadā ir 536 880 EUR. Sociālais dienests sadarbojas ar Bāriņtiesu, izglītības iestādēm, ģimenes ārstu praksēm, policiju, sociālo pakalpojumu sniedzējiem, nevalstiskajām organizācijām un pagastu pārvaldēm.
 
 
Pēc Sociālā dienesta prezentācijas sākās diskusija par aktuāliem valsts sociālās politikas jautājumiem: par sociālo dienestu pamatnostādnēm periodam no 2014. – 2020. gadam, par koncepciju par minimālo ienākumu līmeni un tās ietekmi uz pašvaldību sociālās palīdzības sistēmām un budžetu. Visasākās diskusijas raisīja tēma par ministrijas izstrādāto deinstitucionalizācijas politiku, tās finansēšanu, realizāciju un pašvaldību iesaisti. Proti, mērķis ir daļai no psihoneiroloģisko slimnīcu pacientiem ļaut dzīvot ārpus slimnīcām, iesaistot arī šajā procesā pašvaldības.
 
 
Sanāksmes izskaņā viesi noskatījās prezentāciju par Krustpils novadu, kā arī devās ekskursijā uz Krustpils pili.
 

Informāciju sagatavoja
Liāna Pudule – Indāne
Krustpils novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Atstājiet komentāru