2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Mežāres pagastā meža cūkām konstatē Āfrikas cūku mēri

Mežāres pagastā meža cūkām konstatē Āfrikas cūku mēri

Pēdējās nedēļas laikā - no 7. līdz 14. oktobrim - Āfrikas cūku mēris Latvijā konstatēts septiņām meža cūkām, informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.
 
 
Viņa informēja, ka Āfrikas cūku mēra vīruss apstiprinājies piecām atrastajām beigtajām meža cūkām Krustpils novada Mežāres pagastā, kā arī divām atrastajām beigtajām meža cūkām Burtnieku novada Rencēnu pagastā.
 
 
"Krustpils novada Mežāres pagastā Āfrikas cūku mēris meža cūkām konstatēts pirmo reizi un pagasts jau pirms tam atradās Āfrikas cūku mēra ārkārtējās situācijas teritorijā," atzīmēja Joffe.
 
 
Viņa arī norādīja, ka tādējādi līdz šim Āfrikas cūku mēris Latvijā ir konstatēts 126 mežacūkām 11 novadu 26 pagastos.
 
 
Savukārt mājas cūkām Āfrikas cūku mēris pēdējo reizi Latvijā konstatēts 19.septembrī.
 
 
Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.
 
 
PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.
 
 

Komentāri (0-1/1)

  • oooooo
    02.07.2018 18:20
    Tas speciali met,kurvas kas galu jau atedusies?Jus gribat no arzemem galu est? :-x

Atstājiet komentāru