2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Krustpils novadā plašs pasākums par godu leģionāru atceres desmitgadei (FOTO)

Krustpils novadā plašs pasākums par godu leģionāru atceres desmitgadei (FOTO)

Krustpils novadā jau tradicionāli desmit gadu garumā tiek organizēti Latviešu leģionāru piemiņas pasākumi. Šoreiz par godu desmitgadei, notika plašs un svinīgs sarīkojums Krustpils novada Sūnu pamatskolā.

Pirms tam, pieminot un godinot latviešu leģionārus, tika nolikti ziedi pie pieminekļa par Tēviju kritušajiem. Viens no piemiņa pasākumu organizatoriem, Krustpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Gundars Kalve uzrunāja klātesošos: “Man ārkārtīgi liels prieks par šo brīnišķīgo dienu, jo šogad pēc ilgiem laikiem pie Brīvības pieminekļa gājām, neviena neķengāti, svilpienu un brēcienu nepavadīti. Sāk piepildīties tas, ko es teicu pirms vairākiem gadiem: 16. martu mēs ierakstīsim mūsu kalendāros kā oficiālu valstisku piemiņas dienu. Mēs, latvieši, esam parādījuši, ka nevieni spēki nespēs izdzēst no mūsu atmiņas varoņus. Kā mēs viņus godinājām, tā arī godināsim. Mums ir jāpateicas arī ukraiņu tautai, kura caur milzīgiem upuriem, caur asinīm un asarām šobrīd strādā arī baltiešu labā. Okupanti, kuri tādi ir bijuši arī agrāk, nav neko mainījuši savā domāšanā un attieksmē pret mazākām tautām šodien. Latviešu leģiona dibināšanas gadadienu mēs atzīmējam jau desmito gadu Krustpils novadā un Jēkabpils pilsētā. Esam šo tradīciju iedzīvinājuši, un neviens mums to neatņems.”

Godinot latviešu leģionārus, uzrunas teica arī novada kaimiņi – Salas novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe, Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Edvīns Meņķis un Jēkabpils Mazpulku vadītāja Spodra Purviņa.

Svinīgais pasākums par godu Latviešu leģionāru godināšanas desmitgadei turpinājās Sūnu pamatskolā, kurā piedalījās arī trīs leģionāri – Aivars Ģedušs, Jānis Auzāns un Valdis Sakars. Gundars Kalve norādīja, ka tieši leģionāri iemācījuši pārmantotību: “Šī zāle ir stāvgrūdām pilna – visas paaudzes. Jūs mums iemācījāt turēt godā karavīru piemiņu, spodrināt un nest to lepni paceltām galvām.”

Kūku pagasta pārvaldes vadītājs Dzintars Kalniņš: “Šodien godinām vīrus un sievas, kas izgājuši grūtu ceļus un ir pie mums. Godinām tos, kuri veselības dēļ nevar būt šeit. Godinām visus, kas atdeva savas dzīvības un vairs nav starp mums. Šie vīri un sievas ir saglabājuši sirds siltumu, dzīvesprieku. Paldies viņiem par to!”

Latvijas republikas Saeimas deputāts Raivis Dzintars savā uzrunā klātesošajiem uzsvēra: “Nevar runāt par valsti, ja nerunā par tās vēsturi. Leģionāri no jauna izcīnīja valsti. 16. marts ir mūsu cietoksnis. Šogad pirmo reizi pilnībā gājām kā uzvarētāji, karavīriem tika apliecināta cieņa. Patiesība vienmēr uzvar. Katru gadu starp mums vēl dzīvo leģionāru kļūst arvien mazāk. Bet viņu īstā uzvara ir tā, ka mēs katru gadu 16. martā paliekam arvien vairāk. Lai šī uzvara ir mūžīgi mūžos.”

Pulkvedis Jānis Hartmanis klātesošajiem leģionāriem dāvināja savu grāmatu “Latviešu strēlnieki Nāves salā 1916”, savukārt Dobeles zemessardzes ansamblis “Junda” ar karavīru dziesmām piešķīra īpašo noskaņojumu.

Viesos ieradās arī lietuviešu un igauņu pārstāvji. Lietuvas Nacionālo partiju un Lietuvas Jauniešu līgu pārstāvēja Julius Panka, savukārt no Igaunijas pasākumu pagodināja Igauņu leģionāru draugu kluba pārstāve Kadri Tera un Igaunijas Konservatīvās partijas pārstāvis, Igaunijas parlamenta Jauniešu organizācijas līderis Jaak Madison.

Informāciju sagatavoja

Liāna Pudule – Indāne

Foto: Sporda un Voldis Purviņi, Liāna Pudule – Indāne

Atstājiet komentāru