2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Krustpils novadā piemin komunistiskā genocīda upurus

Krustpils novadā piemin komunistiskā genocīda upurus

Trešdien, 25. martā Vīpes pagastā pulcējās Krustpils novada ļaudis, lai pieminētu 1949. gada 25. marta izsūtījumā bojāgājušos un cietušos. Šajā baisajā latviešu tautai dienā tika izsūtīti vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Pie piemiņas akmens ar dzejas rindām un faktiem no vēstures Vīpes pamatskolas skolēni atgādināja visiem klātesošajiem to, ko aizmirst nedrīkst nekad.

Krustpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Gundars Kalve uzrunāja klātesošos, sakot, ka saulainajā dienā smagas runas teikt negribot. Viņš atcerējās savus vecvecākus, kuri šo dienu nav saistījuši ar tādām sāpēm, kā viņš pats. Tie, kuri izgājuši Sibīrijas bada un sala ceļus, atgriežoties Tēvijā, saprata, ka ir mājās, neatkarīgi no tā, ka tās ir izlaupītas un izsistiem logiem. Savukārt viņš uz to raugās kā uz pļauku, kā uz nedzīstošu brūci, par ko nemitīgi atgādina fotogrāfijas vecmāmiņas albumā. Tāpēc tā nu iznāk, ka tiem, kuri nav Sibīrijā bijuši, sāp vairāk.

Mācītājs Ēvalds Bērziņš pieskaras vēsturei, par sāpīgo brīdi nosaucot faktu, ka tik daudzi no Sibrījas nav atgriezušies. Tomēr viņš norādīja, ka atbraukušajiem nav ļaunums sirdī, vien aicinājums neaizmirst notikušo.

Pēc piemiņas brīža un ziedu nolikšanas visi pulcējās Vīpes klubā, kur gremdējās atmiņās par šo latviešu tautai traģisko dienu.

Informāciju sagatavoja
Liāna Pudule – Indāne,
Krustpils novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Atstājiet komentāru