2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Vīpes pamatskola turpina īstenot Vides izglītības programmu ,,Izzini mežu”

Vīpes pamatskola turpina īstenot Vides izglītības programmu ,,Izzini mežu”

  Vīpes pamatskola jau piekto gadu piedalās AS ,,Latvijas Valsts meži” organizētajā Mammadaba meistarklasē.

Mūsu uzdevums ir izzināt mežu, aktīvi darbojoties dažādās jomās. Viens no svarīgākajiem mūsu veikumiem ir meža stādīšana. Šogad mežu stādījām jau piekto gadu. Paldies Dienvidlatgales mežniecības 3.Preiļu iecirkņa meistaram Aināram Melderim, viņš visus šos gadus labprāt uzņem meža stādītājus no Vīpes pamatskolas. Šogad meža stādīšanā piedalījās 18 skolēni. Apstādījām 0,9 ha lielu platību un iestādījām aptuveni 3000 priedītes. Par darbu saņēmām dāvanas, kuras arī liecina par meža nozīmi, piemēram, koka pildspalvas, koka lineālus, zīmuļus, zīmēšanas blokus, daudz grāmatas par mežu un tā iemītniekiem un citas dāvanas.

Lai labāk iepazītu koku un krūmu daudzveidību organizējām ekskursiju uz Kalsnavas arborētumu, kas ir kokaugiem bagātākais stādījums Latvijas austrumu daļā. Varējām apskatīt dažādus interesantus gan lieluma , gan formas ziņā kokus un krūmus. Kaut gan pavasaris ar siltumu mūs vēl nelutināja, tomēr varējām jau priecāties par kokaugiem, kuri jau ziedēja. Visu redzēto papildināja gides interesantais stāstījums. Neizpalika arī putnu dziesmu klausīšanās.

Izzinot mežu, nedrīkstam aizmirst par meža saudzēšanu un nepiesārņošanu, tāpēc piedalījāmies ,,Zaļās jostas” organizētajos konkursos „Tīrai Latvijai!”

Viens no konkursiem bija makulatūras vākšana. Savācām 1 tonnu 222 kg makulatūras, tādējādi izglābjot no nociršanas aptuveni 14 kokus.

Svarīgi ir saudzēt mežus no piesārņnošanas, tāpēc piedalījāmies elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu vākšanas konkursā, lai tas viss nenonāktu mežos. Aicinājām šai konkursā iesaistīties arī Vīpes pagasta iedzīvotājus. Atsaucība bija diezgan liela. Paldies visiem, kas nolietotās elektriskās un elektroniskās iekārtās nogādāja Vīpes pamatskolā. Kopā savācām 678 kg elektrotehnikas.

Ļoti bīstami piesārņojumi ir izlietotās baterijas, tāpēc organizējām izlietoto bateriju vākšanu. Vākšanā iesaistījās skolēni, skolotāji, tehniskie darbinieki. Lai bateriju vākšanā varētu iesaistīties arī pagasta iedzīvotāji, izvietojām kastes izlietotajām baterijām pagasta ēkā un veikalā. Paldies visiem, kas papildināja, izlietoto bateriju krājumu. Pavisam savācām 14 kg bateriju. Baterijas turpināsim vākt arī vasarā.

Realizējot Vides izglītības programmu liela nozīme ir arī vides sakopšanai, tāpēc arī piedalījāmies skolas apkārtnes sakopšanā, kā arī skolas apstādījumu papildināšanā, kur par stādāmo materiālu pateicamies Vīpes pagasta kokaudzētavas „Mežarasas” saimniekiem Aija un Guntim Ozoliņiem.

Vēl paldies sakām skolas direktorei Valdai Kalniņai par padomu un atbalstu Vides izglītības programmas realizēšanā. Paldies arī Vīpes pagasta pārvaldniecei Inetai Šeinovai un Vīpes pagasta deputātam Jurim Purišķevičam par tehnisko paklpojumu nodrošināšanu.

Uz sadarbību nākošajā mācību gadā!

Skolotājas M.Zarāne – Vides izglītības pulciņa un Mammadaba meistarklases vadītāja N.Semjonova–Mammadaba meistarklases vadītāja

Atstājiet komentāru