2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Caur kļavām, caur eglēm, caur bērziem… Tēvzemes nedēļa Atašienē

Caur kļavām, caur eglēm, caur bērziem… Tēvzemes nedēļa Atašienē

Brāļu Skrindu Atašienes vidusskolā noslēgusies Latvijas 97.dzimšanas dienai veltītā Tēvzemes nedēļa. Šoreiz tās tēma – Latvijas meži un purvi.

10.novembra pēcpusdienā skolā bija neparasta rosība. Otrā stāva vestibilā tika sanesti kubi, meklēti lipeklīši un iekārtota izstāde Latvijas koku iepazīšanai. Skolēni no somām vilka ārā malkas pagales un lapu kaudzēs centās atrast pēdējās krāsainās lapas. Katra klase bija izveidojusi planšetes par diviem izlozētajiem Latvijas mežu kokiem, kurās bija koka nosaukums vairākās valodās, tā augšanas apstākļi, izplatība, saimnieciskā nozīme, izmantošana ārstniecībā, kā arī koka atspoguļojums latviešu folklorā. Planšetes papildināja herbarizētas koku lapas, zariņi ar čiekuriem un pāršķeltas pagalītes, kuras turpmākajās 3 dienās skolēni apskatīja un aptaustīja neskaitāmas reizes, cenšoties iegaumēt koku mizas faktūru, koksnes nokrāsu un īpatnības.

11.novembrī visas dienas garumā skolā skanēja patriotisko dziesmu ieraksti, kuru izlasi bija izveidojis 10.klases skolēns Edijs Stučka. Pēc mācību stundām noskatījāmies A. Graubas filmu “Rīgas sargi” un plkst.15.30. jau tradicionāli, dziedot strēlnieku dziesmas, devāmies Lāpu gājienā. Lāpas novietojuši pie pieminekļa” Salā un badā kautajiem, lodēm šautajiem, trimdā izdzītajiem atašieniešiem” pievienojāmies piemiņas svētbrīdim Atašienes Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīcā, kur priesteris Viktors Naglis ļoti izjusti aicināja visus uz kopīgu lūgšanu par kritušo dvēselēm. Caur skolēnu un skolotāju veidoto gaismas ceļu baznīcā tika ienesti Latvijas un Krustpils novada karogi. Pēc svētbrīža pulcējāmies pie pieminekļa, lai atsauktu atmiņā vēsturiskos notikumus un vēlāk vienotos kopīgās dziesmās pie piemiņas ugunskura.

12.novembrī skolēni tikās ar mednieku kolektīva “Ataša” valdes locekļiem Oļģertu Stalidzānu un Juri Balodi un aizrautīgo dzinēju un fotomednieci Sintiju Balodi. Sarunas laikā pieredzējušie mednieki pastāstīja, kas jādara, lai kļūtu par mednieku, iepazīstināja ar mednieku kolektīva struktūru un medību noteikumiem, uzsverot, ka katrās medībās drošība ir pirmajā vietā. No visa stāstītā lielāko pārsteigumu skolēniem sagādāja apgalvojums, ka mednieku kolektīvs nopietni darbojas dabas aizsardzībā – dzīvnieku piebarošanā, slimību apkarošanā un dzīvnieku skaita regulēšanā. Skolēni tika iepazīstināti arī ar medību trofejām – mežakuiļa zelta ilkņiem, vilka zelta galvaskausu, lūša sudraba galvaskausu un ādu u.c.. Katram bija iespēja nofotografēties arī ar bezgala mīkstu lūša ādiņu un aptaustīt vilka krēpes. Fotogrāfijās bija iespējams iepazīties ar vēl vienu vairāku Atašienes mednieku aizraušanos – MMD kausiem un citām mednieku sacensībām, kurās piedaloties apbraukāta visa Latvija.

13.novembrī konkursā “Erudīts” tika pārbaudītas pēc tikšanās ar medniekiem gūtās zināšanas un iepazītais izstādē par Latvijas mežu kokiem. Komandām tika piedāvāti dažādi uzdevumi: atpazīt kokus, uzdevumi par kokiem latviešu folklorā, un par sēnēm un dzīvniekiem. Šoreiz tika veidotas jauktās komandas, un redzētais pārliecināja, ka pat paši mazākie var dot punktus savai komandai, jo ir centīgi un vērīgi.

Tēvzemes nedēļa noslēdzās 17.novembrī ar svētku koncertu “..un meži šalc”, kurā tika cildināts Latvijas mežu un purvu skaistums. Izvēloties koncertam tautasdziesmas, dzejoļus un dziesmas bija grūti atlasīt piemērotākās un skaistākās, jo to ir bezgala daudz.

Koncertā uzstājās visi, sākot no pašiem mazākajiem un līdz pat vidusskolēniem. Sākumskolas skolēni, uzvelkot sēņu cepures centās iejusties sēņu un sēņotāju lomās. Reizē ar 8.klasi zālē ienāca Imanta Ziedoņa “Zaļā pasaka”. Skolā bija ieradusies pat Teiču rezervāta “inspektore” (E. Čevere), kura pieskatīja odziņas dejā “Dzērvenīte”. Tika skandēti dzejoļi, dziedātas dziesmas un vidusskolēni nolasīja skolotājas Ināras Mihalovičas eseju. Koncerta noslēgumā vienojāmies kopīgā dziesmā “Caur kļavām, caur eglēm, caur bērziem...”.

Skolēni vienmēr ļoti centīgi un nopietni gatavojas koncertiem, tāpēc aicinām vecākus aktīvāk apmeklēt skolas pasākumus, lai bērniem būtu lielāks prieks atrast skatītāju rindās tieši savējo, vismīļāko acu pāri.

Atašienes vidusskolas kolektīva vārdā skolas direktore Dace Broka

P.S. Plašāku ieskatu Tēvzemes nedēļas pasākumu fotogrāfijās un citās skolas aktivitātēs varat gūt, apmeklējot skolas avīzes “Pēda” blogu: http://skolasavizepeeda.blogspot.com.

Atstājiet komentāru