2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Barikāžu piemiņai veltīts atceres pasākums Krustpils novadā(FOTO)

Barikāžu piemiņai veltīts atceres pasākums Krustpils novadā(FOTO)

Pirms 25 gadiem, janvāra mēnesī, kopīgi, plecu pie pleca piedalījāmies barikādēs, aizstāvējām un atguvām Latvijas valsts neatkarību. Šobrīd, atceroties to laiku notikumus, patriotiskā sabiedrība kļūst aizvien saliedētāka. Par 1991.gada janvāra notikumiem stāstām mūsu jaunākajiem iedzīvotājiem, stāstam tiem, kas vēl nebija dzimuši. Daudzos atmiņu stāstus uzklausa arī tie, kas bija klāt un paši tos piedzīvoja – šos vēsturiskos notikumus mēs vēlamies atcerēties un nest mūsu atmiņās un sirdīs mūžīgi, no paaudzes paaudzē. Janvāris bija mēnesis, kad uzvarējām!

Aizstāvot Latvijas neatkarību janvāris ir mums bijis sekmīgs cīņās ar pretinieku arī senākā Latvijas vēsturē. Tā, 1920.gadā, ar ieročiem rokās un, pateicoties izturībai aukstajos klimatiskajos apstākļos, tika sakauti un padzīti neatkarīgas valsts pretinieki no Latgales teritorijas. Par šiem notikumiem mūsu jaunākajām paaudzēm stāsta Latvijas vēstures grāmatas un skolotāji, bet atmiņu stāstus varam uzklausīt vairs tik dažus vien.

Lai pieminētu šos notikumus, biedrība „Daugavas Pārupieši”, pateicoties Kultūras ministrijas, Zemgales NVO centra un Krustpils novada atbalstam, arī šogad organizēja piemiņas pasākumu, kas veltīts 1920.gada Latgales atbrīvošanas kara Trošku kaujai un 1991.gada barikādēm.

Pasākumā, veicot kaujas rekonstrukciju un pie ugunskura iepazīstot Latvijas vēsturi, piedalījās vairāki Krustpils novada iedzīvotāji, tostarp arī mūsu jaunā paaudze – jaunsardze. Par vēsturisko notikumu gaitu visus klātesošos iepazīstināja Krustpils jaunsargu instruktors Normunds Pastars,vēstures entuziasts Olģerts Stalidzāns, organizācijas „Latvijas aizsargi” vadītājs Ivars Bisnieks un zemessardzes 56.kājnieku bataljona komandieris Vents Kodors.

 

Gusts Jansons

Atstājiet komentāru