2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Krustpils novada vadība sola iedzīvotājiem izremontēt ceļu (FOTO)

Krustpils novada vadība sola iedzīvotājiem izremontēt ceļu (FOTO)

Otrdien pēcpusdienā Kūku pagastā uz ceļa, kas atzarojas no autoceļa uz Ratītēm un ved no pieturvietas “Pakalnes” līdz “Dūcāniem” sapulcējās apkārtējo māju iemītnieki, kuri ikdienā izmanto šo ceļu, lai tiktos ar pašvaldības vadību klātienē un izstāstītu savu problēmu par neizbraucamo ceļu.

Pie iedzīvotājiem ieradās Kūku pagasta pārvaldnieks Dzintars Kalniņš, Krustpils novada domes priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs un pašvaldības izpilddirektors Raivis Ragainis.

Portāls Radio1.lv jau rakstīja, ka šīs ceļš kļūst neizbraucams atkušņa laikā un pēc lielākām lietusgāzēm. Kāda iedzīvotāja stāstīja, ka ceļa attālākajā posmā pēc tā iepriekšējās renovācijas tas kļuvis vēl neizbraucamāks un viņai nācies cīnīties, lai tā mitrākajā vietā ierīkotu caurteku. Viņas ceļam tā bijusi, bet to renovējot caurteka tikusi sabojāta.

Kūku pagasta pārvaldnieks Dzintars Kalniņš sacīja, ka apmēram pirms pieciem vai sešiem gadiem šim ceļam ir veikts kapitālais remonts un tas neesot sliktākais un neizbraucamākais ceļš pagastā. Citviet esot vēl lielākas problēmas, ja šo ceļu vēl varot kaut kā izbraukt, tad esot tādi, kur ar transportu šobrīd vispār nevarot braukt. Viņaprāt, iedzīvotāji velti esot sacēluši tik lielu ažiotāžu par ceļu kuru vēl jau varot izbraukt. Turklāt šī ceļa noslogotība esot minimāla, labi ja desmit auto diennaktī, līdz ar to šis ceļš neesot prioritāte pašvaldībai.

No iedzīvotāju puses izskanēja replika: Vai ar to, ka šis nav sliktākais pagasta ceļš, vajadzētu lielīties? Viens no iedzīvotājiem uzdeva arī jautājumu: vai ir iespējams ielūkoties dokumentos un uzzināt, kas šim ceļam tika veikts kapitālā remonta laikā?

Dzintars Kalniņš atbildēja, ka ticis noņemts ceļa apaugums, izrakti nelieli grāvīši un uzbērta virskārta. Ceļa pamatā esot smilts, kurai kā virskārta uzliktas smalkās dolomīta atsijas. Līdz ar to vasarā un ziemā šis ceļš esot labi izbraucams, problēmas esot tikai atkušņa laikā.

Iedzīvotāji vienā balsī iebilda, ka problēmas nav tikai sezonālas, tās ir arī pēc spēcīgākām lietusgāzēm vasarā.

Dzintars Kalniņš norādīja, ka šo gadu laikā planējot, ceļa virskārta ir sajaukusies ar smilti un tāpēc veidojas dubļi. Tiklīdz laika apstākļi atļaus, ceļš tikšot greiderēts un remontēts. Viņš arī piebilda, ka iedzīvotājiem nav priekšstata un sajēgas par pašvaldības ceļu fonda bilanci, ja iedzīvotāji zinātu, cik maz ir naudas un, cik daudz ar to jāpaveic, visticamāk, neceltu ažiotāžu. Protams, pusotra kilometra garu ceļu, kā šis, var viegli saremontēt, taču Kūku pagastā ir 120 ceļi nepilnu 100 kilometru garumā un to uzturēšanai un remontam budžetā tikai 50 000 eiro. Ar šo naudu gandrīz neko neesot iespējams paveikt. Protams, tuvākajā laikā pašvaldībai būs pieejami 350 tūkstoši eiro ceļu remontiem no Eiropas naudām. Rudenī notikusi sanāksme ar pagasta teritorijā strādājošajiem uzņēmējiem un noteikti ceļi prioritārā secībā, kas jāremontē. Šis ceļš nav prioritāte. Kalniņš uzsvēra, ka pagastam vispirms jānodrošina bērnu nokļūšana uz skolu un jāremontē ceļi, kur kursē skolēnu autobuss, kā arī pievedceļi uzņēmumiem, jo tie dod darbu pagasta cilvēkiem, kuri maksā nodokļus.

Tika iebilsts, ka arī šeit dzīvojošie cilvēki maksā nodokļus un, ka arī šo ceļu ik dienu izmanto vairāki skolēni. Kalniņš piekrita sacītajam, bet norādīja, ka šeit skolēnu autobuss nekursē un kārtējo reizi atgādināja, ka nevajag celt lieku ažiotāžu.

Uz to iedzīvotāji norādīja, ja tā būtu ažiotāža, tad te stāvētu viens cilvēks ar savām ambīcijām, taču uz tikšanos ar pašvaldības pārstāvjiem ieradušies gana daudz iedzīvotāju, kuriem slikti izbraucamais ceļš sagādā problēmas.

Kūku pagasta pārvaldnieks piekrita sacītajam un teicās izprotam iedzīvotāju vajadzību, bet brēku gan nebijis par ko celt, cita lieta, ja ceļš vispār nebūtu izbraucams. Šajā gadījumā šā vai tā, bet visi tiekot gan no mājas laukā, gan atpakaļ.

Kāda iedzīvotāja sacīja, ka šobrīd vēl ir izbraucams, bet bieži atkusnī vai pēc lietus gan izbraukt, gan iebaukt varot tikai, ja auto velk traktors. Tāpat arī pēc šī ceļa automašīnas kļūst tik dubļainas, ka pie pieklājīgas iestādes pilsētā kauns pieparkoties.

Iedzīvotāji prasīja nosaukt konkrētus termiņus, kad ceļš tiks remontēts. Kalniņš sacīja, ka viss atkarīgs no tā kāds būs pavasaris un kad ceļš nokaltīs. Pēc vairākkārtēja iedzīvotāju lūguma minēt termiņu kaut vai lielos vilcienos, tik nosaukts jūnijs. Dzintars Kalniņš piebilda, lai iedzīvotāji nesatraucas šis ceļš tiks remontēts, jo presē sacelta liela ažiotāža, bet naudas šī ceļa remontam budžetā neesot. Būšot jāiztiek ar līdzekļiem, kas paliks, ja paliks pāri no prioritāro ceļu remontdarbiem.

Iedzīvotāji uzdeva jautājumu, kāds ceļa segums tiks uzklāts remonta laikā. Dzintars Kalniņš sacīja ka visticamāk tāds pats kā līdz šim, varbūt nedaudz rupjāka grants, piebilstot, ka Kūku pgastā esot daudz smilts, bet neviena grants karjera un iepirkt šo materiālu esot dārgi.

No žurnālistu puses tika jautāts vai pašvaldība izsūtīs iedzīvotājiem rakstisku atbildi, solot ceļu remontēt? Dzintars Kalniņš norādīja, ka iedzīvotāji nav iesnieguši rakstisku ieniegumu par šo problēmu, tāpēc arī rakstiska atbilde nesekos. Kāda iedzīvotāja atgādināja, ka pirms pāris gadiem, norādot uz neizbraucama ceļa problēmu, rakstisks iesniegums tika iesniegts, bet atbilde gan netika saņemta.

Iesaistoties sarunā, Krustpils novada priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs, solīja, ka šogad šo ceļu saremontēs, izmantojot rezerves līdzekļus, jo, kā jau tika minēts, šim ceļam līdzekļi nav plānoti. Tāpat arī viņš, lūdzot sapratni no iedzīvotājiem, norādīja, ka Kūku pagasta pārvaldniekam ir daudz ceļu par kuriem jādomā, šis nav vienīgais. Un kā jau tika minēts, nopietnākā problēma esot grants trūkums. Turklāt uz dolomīta atsijām nevarot bērt rupju granti, jo tad greideris vasarā nevarēs planēt ceļu, jo tas būs kļuvis tik ciets, ka greiderējot lūzīšot lāpsta.

Arī Krustpils novada izpilddirektors Raivis Ragainis apliecināja, ka šis ceļš tiks izremontēts, turklāt vēl līdz vasarai, darbi šeit sākšoties kolīdz zeme būs pilnībā atlaidusies un ceļš nožuvis. Ragainis, līdzīgi kā citi pašvaldības pārstāvji, norādīja, ka šādu ceļu kā šis novadā ir gana daudz. Bet tas, protams, neatrisinot šo konkrēto situāciju.

Krustpils novada domes un Kūku pagasta pārvaldes atbildīgās amatpersonas iedzīvotāju un mediju klātbūtnē deva solījumu ceļu remontēt. Portāls Radio1.lv sekos līdzi notikumiem un informēs gan par ceļa remontdarbu sākumu, gan noslēgumu un kvalitāti kādā darbi tiks veikti.

Foto: Justīne Iie

Saistītas ziņas:

Aculiecinieki: Krustpils novada pašvaldība dubļos grimstošu ceļu sauc par izremontētu un izbraucamu (FOTO)(PAPILDINĀTS 3x)

Aculiecinieks: Krustpils novadā samilzusi problēma ar mazo lauku ceļu izbraucamību. Arī Vīpē ceļš grimst dubļos(FOTO)(PAPILDINĀTS)

Komentāri (0-10/15)

  • Guest
    02.07.2018 18:31
    vietējais:
    Nabaga Ragainītis.Žēl puisīša.Šitā aplauzties, un tagad naudiņa priekš pāķiem jāmet ārā.Kā viņš tagad gulēs mierīgi?Novada kase ir tukša,naudiņa ir tutū.Mūsu laikos no plikām alģelēm māju uzcelt nevar,tas ir sto pudova. Nemaz tam Pabērzam tik liela alga nav.Tas ir tikai tā,šad tad kādu sīkumu nopirkt,kādu gardumu apēst.Vienīgais,kas viņa budžetu glābj ir pārvietošanās ar novada autiņu līdz Kūkiem un atpakaļ.Tā,ka te vajag domāt,jā.Nekad mūžā vairs nebalsošu par šiem cilvēkiem!

    Kas vēlu nāk,tas labi nāk.
  • vietējais
    02.07.2018 18:31
    Nabaga Ragainītis.Žēl puisīša.Šitā aplauzties, un tagad naudiņa priekš pāķiem jāmet ārā.Kā viņš tagad gulēs mierīgi?Novada kase ir tukša,naudiņa ir tutū.Mūsu laikos no plikām alģelēm māju uzcelt nevar,tas ir sto pudova. Nemaz tam Pabērzam tik liela alga nav.Tas ir tikai tā,šad tad kādu sīkumu nopirkt,kādu gardumu apēst.Vienīgais,kas viņa budžetu glābj ir pārvietošanās ar novada autiņu līdz Kūkiem un atpakaļ.Tā,ka te vajag domāt,jā.Nekad mūžā vairs nebalsošu par šiem cilvēkiem!
  • nu gan
    02.07.2018 18:31
    Izklausās, ka bijusi burvīga saruna.
    "Vai ar to, ka šis nav sliktākais pagasta ceļš, vajadzētu lielīties?" - tieši tas, kas man ienāca prātā. Standarta letiņu variants - nevis skatīties uz tiem, kuriem ir labāk, bet teikt - nu, citiem iet arī sliktāk..

    "Viņš arī piebilda, ka iedzīvotājiem nav priekšstata un sajēgas par pašvaldības ceļu fonda bilanci, ja iedzīvotāji zinātu, cik maz ir naudas un, cik daudz ar to jāpaveic, visticamāk, neceltu ažiotāžu." Nu tad skaidrojiet, jēdzēji, nauda tiek piešķirta novada pašvaldībām, bet cik apzinīgi tā tiek tērēta, tas jau ir cits jautājums. Sazagties un par to uzcelt "krutu" māju, tas ir talants Pabērza kungam, bet godīgi pildīt savus amata pienākumus gan ir sveša lieta.

    No viņiem ir jāprasa atbildība. Pirms vēlēšanām visādus brīnumus solīja, arī asfaltu Antūžiem, kuru tā arī nesagaidīsim. Maksājam nodokļus un pretī saņemam tikai sūdīgus ceļus, kur aplauzt mašīnu.
  • Guest
    02.07.2018 18:31
    Guest:
    Va vellos, cik smags pasākums - atbildība par ceļu. Laikam tāpēc tik "norūpējušies" ģīmji. Jā, tas nav bliezt Variešos īstenībā nevajadzīgu sporta zāli. Un neaizbildinieties, ka ģīmji norūpējušies no aukstuma, arī aukstumā cilvēki smaida.

    Protams. No sporta zāles celšana daudz naudu varēja sabāzt kabatās, no ceļu remontēšanas pārāk daudz nesazagsies. :)
  • ūpis
    02.07.2018 18:31
    Nu tagad,cerams,epopeja ar "slaveno" Kūku ceļu ir beigusies :)
  • Guest
    02.07.2018 18:31
    Guest:
    Ātri gan domas pamainīja.Bailulīši.Nu nekur nevienā novadā nav tik bezatbildīgas vadības.Nez kur deputāti salīduši?No viņiem taču arī jāprasa atbildība,kā strādā novada vadība.

    salīduši bibliotēkās.
  • Guest
    02.07.2018 18:31
    Ātri gan domas pamainīja.Bailulīši.Nu nekur nevienā novadā nav tik bezatbildīgas vadības.Nez kur deputāti salīduši?No viņiem taču arī jāprasa atbildība,kā strādā novada vadība.
  • Guest
    02.07.2018 18:31
    Es visu ziemu staigāju bez cimdiem un rokas kabatās nebāžu,kur nu vēl sasveicinoties ar cilvēkiem. Tā būtu necieņa pret sveicināmo.Runājoties ar cilvēkiem Ragainis roku ir pastiepis uz priekšu ar plaukstu uz leju.Tas liecina,ka viņš grib valdīt pār sanākušajiem cilvēkiem un pamazināt viņus.Tā neizskatījās pēc lietišķas tikšanās,bet pēc tirgus plača un atbilstoša tam bazāra.Labi,ka vismaz cilvēki pēc ilgas neauglīgas sarunas kaut ko panāca.Visiem vajadzētu iet un prasīt braucamus ceļus,jo ja neies un neprasīs no šiem lielajiem kungiem,kuriem nodokļu maksātāji maksā lielas algas,tad tā arī gadu no gada to vien bazūnēs kā Tālavas taurētāji - visi tādi ceļi,neesat vienīgie! Nomainiet vienreiz plates un ķeraties pie darbiem!
  • Guest
    02.07.2018 18:31
    Va vellos, cik smags pasākums - atbildība par ceļu. Laikam tāpēc tik "norūpējušies" ģīmji. Jā, tas nav bliezt Variešos īstenībā nevajadzīgu sporta zāli. Un neaizbildinieties, ka ģīmji norūpējušies no aukstuma, arī aukstumā cilvēki smaida.
  • skats no malas
    02.07.2018 18:31
    no malas:
    skats no malas:
    Es ceru,ka tiem cilvēkiem,kas redzami foto,pietiks prāta nākošajās vēlēšanās nebalsot par tiem darboņiem,kas augstprātīgi un ar necieņu pat nevīžo izņemt rokas no kabatām tiekoties ar cilvēkiem.Pat foto ir redzama viņu attieksme pret cilvēkiem.

    Visiem tur rokas kabatās,gan cilvēkiem ,gan tiem TUR.
    Laikam jau no aukstuma ne necieņas.

    Priekš tā ir izgudroti cimdi,ja nezināji.Kas arī attiecīgā brīdī uz mirkli ir jānovelk.Ja nevar iegādāties cimdus,ar steigu jāceļ algas šiem darboņiem.
12

Atstājiet komentāru