2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Krustpils novada domes deputāti neapmierināti ar izpilddirektora darbu un vēlas viņu atstādināt

Krustpils novada domes deputāti neapmierināti ar izpilddirektora darbu un vēlas viņu atstādināt

Krustpils novada dome pagājušajā nedēļā saņēma piecu deputātu – Gundara Kalves, Mārtiņa Kalniņa, Mārtiņa Lazdāna,  Dzintara Skalbes un Daces Vītolas - iesniegumu izskatīt izpilddirektora Raivja Ragaiņa atbilstību ieņemamajam amatam.

Saņemot iesniegumu domes priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs izsludināja ārkārtas domes sēdi, kurā bija paredzēts izskatīt Raivja Ragaiņa atbilstību ieņemamajam amatam. Sarunā ar Radio1.lv Pabērzs sacīja, ka ārkārtas sēdi izsludinājis saskaņā ar pašvaldību likumu, taču, lai tā notiktu nepieciešams lēmuma projekts un pamatojums šādam iesniegumam. Kad pienāca sēdes diena, tika izziņots, ka ārkārtas sēde atcelta, jo pieci deputāti, kas bija pieprasījuši izskatīt izpilddirektora atbilstību, nesagatavoja lēmuma projektu un pamatojumu šādai prasībai. Šis jautājums tika pārcelts uz Krustpils novada sēdes dienu, 18.februāri, taču arī sēdes darba kārtībā tas netika iekļauts. Savukārt apvienoto komiteju sēdē deputāts Mārtiņš Kalniņš rosināja pārskatīt pieņemto lēmumu attiecībā uz izpilddirektoru par amatu savienošanu, norādot, ka jau ir izskanējis viedoklis, ka izpilddirektora amatu savienošana ar Jēkabpils domes deputāta pienākumiem (Jēkabpils domē Raivis Ragainis ievēlēts no Latvijas Zaļās partijas saraksta, Krustpils novada domē šis politiskais spēks nav pārstāvēts), ir traucējusi tiešo pienākumu laicīgai un kvalitatīvai izpildei. Tika nolemts veidot komisiju, kas izskatītu izpilddirektora darbu kopumā un tad, ja tiks atklātas neizdarības atkārtoti skatīt jautājumu par iespējamo izpilddirektora atstādināšanu. Paredzēts, ka pirmā izpilddirektora Raivja Ragaiņa saruna ar deputātiem notiks jau februāra nogalē.

Neatbilstības amatam izteikšanas iniciators ir Krustpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Gundars Kalve.

“Manuprāt, Raivis ir emocionāli izdedzis un viņam vairāk interesē citas lietas, piemēram, darbs saistībā ar deputāta pienākumiem Jēkabpils domē, kā arī privātās intereses, nevis novada attīstība,” saka Gundars Kalve.

Viņš arī piebilst, ka Raivis Ragainis bieži nav savā darba vietā, tāpēc daudzi darbi ir apstājušies un buksē, viņa neizdarību dēļ novads budžetu 2016.gadam pieņēmis pēdējā brīdī pirms noliktā termiņa, neesot izveidots arī Sporta dzīves atbalsta nolikums un cita iepriekš prasītā dokumentācija. Gada nogalē, kad rit visintensīvākais darbs, Ragainis aizgājis atvaļinājumā un parakstījis atvaļinājumu arī personāldaļas vadītājai, līdz ar to novads normāli dokumentācijas ziņā gadu varējis iesākt nevis no 1.janvāra, bet no 1.februāra. Jau ilgstoši tiekot runāts par karogu mastu izveidošanu pie pašvaldības ēkas, arī šis un vēl daudzi citi jautājumi par kuriem bija vienošanās, ka tie jāizdara, neesot izkustējušies no vietas. Tā tas nevarot turpināties un pašvaldībai esot jārīkojas.

“Kad es vadīju novadu, viņa attieksme bija citāda. Strādājām kopā plecu pie pleca. Viņš katru dienu nāca uz darbu, bija ieinteresēts novada attīstībā, nopietni strādāja. Tagad tas ir mainījies,” saka Gundars Kalve.

Viņš atzīst, ka izteikt neuzticību ārkārtas sēdē nebija iespējams, jo atklājies, ka nav nekāda rakstiska pamatojuma, ko uzrādīt, jo līdz šim visi aizrādījumi Raivim Ragainim esot teikti mutiski, savstarpējā sarunā un nav rakstiski izteiktas ne piezīmes, ne aizrādījumi, ne brīdinājumi, līdz ar to pašvaldības rīcībā neesot oficiālu dokumentu, kas apliecinātu ar izpilddirektoru neapmierināto deputātu teikto. Tas nozīmē, ka nav pamata izpilddirektoram izteikt neatbilstību ieņemamajam amatam, jo viņš to viegli varētu atspēkot tiesā. Gundars Kalve sacīja, ka turpmāk būs jārīkojas citādi un, ja būs pamats, rakstiski jāizsaka aizrādījumi un brīdinājumi un tas noteikti tikšot darīts.

Sarunā ar Radio1.lv Krustpils novada domes priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs nevarēja nosaukt nevienu konkrētu Raivja Ragaiņa pārkāpumu. Jautāts vai Raivis Ragainis apmeklē darbu un pilda savus pienākums, Pabērzs atbildēja apstiprinoši, ka nav bijis gadījuma, kad izpilddirektors nebūtu sasniedzams.

Raivis Ragainis Radio1.lv sacīja, ka viņa rīcībā nav neviens fakts, kādēļ, balstoties uz likumu viņu varētu atbrīvot no ieņemamā amata. Tieši pretēji viņš centies pašvaldības darbā ieviest vairākas progresīvas darba metodes, kas daudziem nepaticis un traucējis strādāt kā ierasts, iespējams, ka tas esot viens no iemesliem šīm pretenzijām.

Raivis Ragainis ir to nedaudzo pašvaldības darbinieku vidū, kuram ir savienots vienas pašvaldības izpilddirektora un citas pašvaldības deputāta amats. Šī sasaukuma sākumā šo jautājumu skatīja gan Jēkabpils dome, gan Krustpils novada dome, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja speciālisti. KNAB dokumentāli ir apstiprinājis, ka minētajā faktā pārkāpumu nav. Krustpils Novada domes deputāti atļauju amatu apvienošanai apstiprināja ar lēmumu 2013.gada 17.jūlijā.

Raivis Raganis norāda, ka saskaņā ar likumu viņam nav jāprasa atļauja novada pašavaldībai šo amatu savienošanai, izņemot atļauju tās stundas, ko pavada Jēkabpils domē kā deputāts, atstrādāšanu citā, sev brīvajā laikā. Viņš norāda, ka tās mēnesī vidēji ir sešas stundas. Raivis Ragainis uzsver, ka ir gatavs sarunai ar deputātiem un sniegt atbildes uz visiem jautājumiem, piebilstot, ja deputātiem ir kādi jautājumi uz kuriem nepieciešams sagatavot detalizētu atbildi, viņš tos vēlētos saņemt savlaicīgi.

Raivis Ragainis norāda, ka viņa kompetencē ir saimnieciskie jautājumi, ko ikdienā realizē seši pagasta pārvaldnieki un viņam sadarbība ar pagastu vadītājiem esot koleģiāla, visi risināmie jautājumie tiek savstarpēji pārrunāti.

Viens no pagastu pārvaldniekiem, Variešu pagasta pārvaldnieks Aivars Jaksons sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka sadarbība ar izpilddirektoru esot laba un viņš par Raivi Ragaini varot teikt tikai atzinīgus vārdus, jo visi jautājumi, ko nācies risināt ar izpilddirektoru, atrisināti bez aizķeršanās. “Nekādu pretenziju,” tā A.Jaksons.

Raivis Ragainis uzskata, ka viss notiekošais Krustpils novada domē ir politisks jautājums, kurā saskatāmas priekšvēlēšanu cīņas. Savukārt Gundars Kalve to kategoriski noliedz, uzsverot, ka šī nav priekšvēlēšanu cīņa un cits kandidāts izpilddirektora amatam neesot padomā, bet esot situācija, kad izpilddirektora neizdarību dēļ cieš novads. Savukārt Radio1.lv rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka, iespējams, uz šo amatu pretendē Krustpils novada domes Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājs un projektu vadītājs Kārlis Stars, kas uz šo sasaukumu pašvaldību vēlēšanās kandidēja no tā paša saraksta kā Gundars Kalve, proti, "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK". No šī saraksta vēlēšanās kandidēja arī vēl trīs citi deputāti, kas iesniedza Krustpils novada domē prasību izvērtēt izpilddirektora atbilstību ieņemamajam amatam – Mārtiņš Kalniņš, Mārtiņš Lazdāns un Dzintars Skalbe. Savukārt piektā deputāte – Dace Vītola, kas pievienojās šai prasībai, ir no “Reformu partijas”. Kā zināms “Reformu partija” vairs nepastāv un uz nākamo sasaukumu deputātiem, kas bija ievēlēti no šī saraksta būs jāmeklē cits politiskais spēks startam nākamajās pašvaldību vēlēšanās 2017.gada 3.jūnijā.

Šobrīd ir skaidrs, ka turpmāk izpilddirektora darbs Krustpils novada domē no deputātu puses tiks pastiprināti uzraudzīts un, ja tiks arī dokumentāli pierādītas visas viņam izteiktās pretenzijas, iespējams, ka Raivis Ragainis zaudēs darbu. Radio1.lv turpinās sekot, kā šajā jautājumā situācija atrisināsies.

Komentāri (0-8/8)

  • novadnieks
    02.07.2018 18:32
    viens bezssmadzeņu radījums
  • no Kūkām
    02.07.2018 18:32
    Pagasta ceļus sataisīt, Ragaini, ir tavs PIENĀKUMS, nevis pagasta iedzīvotājam tas vēl būtu JĀPRASA! Ja cilvēki neizbraucamu ceļu dēļ netiek uz darbu un nevar bērnus uz skolu aizvest,tad nespļauj virsū cilvēkiem, kuri pie tavām likstām nav vainīgi, bet ķeries vienreiz pie darba.To algu,ko tu par šiem gadiem esi saņēmis,tu neesi pelnījis! Ja deputāti ir saskatījuši tavā "darbā" nepilnības un pārkāpumus, tad arī to pierādīs, par to nešaubies!
  • tā ir
    02.07.2018 18:32
    Savās neizdarībās vaino citus. Vai nav cūka?
  • Jānis Ozoliņš
    02.07.2018 18:32
    Kamēr es dzīvoju Variešu pagastā, man problēmu ar Raivi Ragaini nebija, bet ar komunālās daļas vadītāju Andri Rutko bija visai traki. (Baroja tikai ar solījumiem)
    Protams, kad spēju pierādīt, ka A.Rutko sola, bet nedara, tad sākās izdabāšana.
    Ar Raivi Ragaini man bija ļoti cilvēcīgas attiecības, vienmēr ir risinājis jautājumus, kas saistīti tieši ar R.Ragaini. Uz iesniegumiem ir reaģējis vienmēr.
    Par Gundaru Kalvi nevaru neko pateikt, nav bijusi nekāda saskare.
    Kārlis Pabērzs ir savā vietā. Ceru, ka noturēsies vēl ilgi, kaut arī ir jau manāms, ka Viņš ir nedaudz noguris. Protams, kā jau priekšsēdētājs, K.Pabērzs nevar vienam par labu strādāt un pildīt tikai vienas puses prasījumus vai lūgumus.
    Dzintars Skalbe ir izdarīgs un izpalīdzīgs cilvēks, es Dzintaru Skalbi zinu 13 gadus, kā cilvēks Dz. Skalbe ir ļoti pretimnākošs. Domāju, ka deputāta amatu pilda tik pat atbildīgi, kā citus sev uzticētos pienākumus.
    Man atliek novēlēt veiksmi un izturību!!!
  • kaimini.
    02.07.2018 18:32
    lai tiesatu citus vispirms japaskatas uz sevis un savam izdaribam.
  • no laukiem
    02.07.2018 18:32
    Manuprāt, šai gadījumā deputāti ķērušies pie sevis mazgāšanas un darbības izrādīšanas. Par pamatu noteikti ir arī iedzīvotāju neapmierinātība un dažādas sūdzības. Kaut vai "ažiotāža" ar ceļu Kūku pagastā. Sak, ja nebūtu sacelts troksnis, tad arī turpmāk neviens no novada administrācijas neliktos ne zinis. Vismaz tā jādomā pēc virsraksta tekstam BD. Nekādu kritiku neiztur vārdi par novada ciešanām Ragaiņa neizdarības dēļ, jo deputāti paši sevi nekontrolē un nepieprasa nekādu atbildību arī no administrācijas. Bezatbildība - lūk, iemesls. Nedomāju, ka pie tā vainojams tikai Ragainis.
  • mēs
    02.07.2018 18:32
    Muļķības!Labāku deputātu neatrast,ar visu viņs ir ticis ub tiek galā.Visdrīzāk,kāds vienkārši vēlas ieņemt viņa vietu.
  • es
    02.07.2018 18:32
    Raivim ļoti nenopietna attieksme pret darbu novadā. visur, kur var lobē pilsētu, jo cer uz pilsētas mēra krēslu....Krustpils novada attīstība neinteresē,naudas peln;išanas vieta sev, sievai un saviem cilvēkiem!nu cik ilgi deputāti to pieļaus???????????????????

Atstājiet komentāru