2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Skatāma ceļojošā izstāde “Pretējās puses: Latvijas karavīri Otrajā pasaules karā.”

Skatāma ceļojošā izstāde “Pretējās puses: Latvijas karavīri Otrajā pasaules karā.”

Krustpils novada pašvaldībā no 2. līdz 4. martam ir skatāma Latvijas Okupācijas muzeja ceļojošā izstāde “Pretējās puses: Latvijas karavīri Otrajā pasaules karā.”

Otrā pasaules kara laikā (1939. – 1945.) tiek iznīcināts Latvijas valstiskums un armija. Latvijas iedzīvotāji tika iesaistīti karadarbībā divu totalitāru valstu – nacistiskās Vācijas un PSRS bruņotajos spēkos. Izstāde atklāj karavīru motivāciju, cīņas un ikdienu, karojot frontes abās pusēs – gan padomju, gan vācu karaspēkā.

Izstāde parāda, kā karš skāra sieviešu dzīves un kā iedzīvotāji pretojās okupācijas varām. Atsevišķas planšetes veltītas karavīru likteņiem pēc kara un sabiedrības pretrunīgajiem vērtējumiem. Izstādes veidošanā izmantots plašs avotu klāsts – attēli, fotogrāfijas, plakāti, karikatūras un dokumenti no Latvijas Okupācijas muzeja, citu muzeju un arhīvu krātuvēm. 

Savukārt, no 7. marta līdz 11. martam, sadarbībā ar Krustpils novada biedrību “Daugavas Pārupieši” ceļojošo izstādi ir iespējams skatīt Krustpils novada skolās. Lai organizētu izstādes eksponēšanu savā skolā, sazinieties ar biedrības pārstāvi, kontaktelefons 22315021.

Ceļojošā izstāde sastāv no 20 planšetēm (70 cm x 100) 10 alumīnija rāmjos. Tā ir viegli saliekama un uzstādāma.

 

Iluta Bērziņa

Biedrības “Daugavas Pārupieši”

valdes locekle

Atstājiet komentāru