2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Sporta skolotājam un sabiedriskajam aktīvistam Jānim Āboliņam - 80 (FOTO)

Sporta skolotājam un sabiedriskajam aktīvistam Jānim Āboliņam - 80 (FOTO)

Vakar Krustpils novada Kūku pagasta iedzīvotājs, sporta skolotājs Jānis Āboliņš svinēja savu 80 gadu jubileju. Viņš dzimis1936.gada 17.aprīlī. Svētku dienā viņu sveica tuvākie draugi un ģimene. Plaši godi veselības stāvokļa dēļ netika rīkoti.

Nelielam ieskatam viņa biogrāfijā, izmantojam fragmentus no Vizmas Lejiņas sagatavotā apraksta par Jāni Āboliņu, piesakot viņu konkursam “Vedējs”.

Skolas gadi Jānim pagāja Zīlānos, pēc tam Jēkabpils 3.vidusskolā. Bērnībā nācies strādāt kolhoza laukkopības brigādē, gaterī par strādnieku, grāmatvedībā, bet dažas nedēļas nācās slaukt 14 govis 3 reizes dienā ar rokām. Deviņpadsmitajā mūža gadā viņš tika iesaukts Padomju armijā un dienēja par sauszemes jūrnieku. Pēc armijas vViņš iestājas Rīgas ekonomiskajā lauksaimniecības tehnikumā, bet sports guva virsroku un drīz vien Valsts Fiziskās Kultūras institūts kļuva par otrajām mājām.

Jāņa Āboliņa pirmā darba vieta bija Atašienes astoņgadīgā skola, kur viņš bija fizkultūras skolotājs darbā, tā sakot, ar visu savu būtību. Tāpēc, Atašienē viņu atceras ne tikai pirmie skolēni, bet arī viņu mazbērni. No 1966.gada Jānis sāk strādāt Sūnu pamatskolā, šeit aizritēja 38 darba gadi, papildus organizējot sporta darbu pagastā, rajonā.

Jānis ir izaudzinājis dēlu un meitu.

Jānis Āboliņš var lepoties ar vairāk nekā 200 goda rakstiem un pateicībām, 1986.gadā iegūts nosaukums Teicamnieks Tautas izglītības darbā, 2005.gadā diplomi par mūža ieguldījumu svara bumbu sporta attīstībā republikā, Jēkabpils labākā trenera nosaukums, viņš ir PSRS un Latvijas Goda donors. Visus viņa titulus nemaz nevar uzskaitīt, lūk daži no tiem: 1. sporta klase svarcelšanā, svara bumbu celšanā, slēpošanā, GDA ziemas daudzcīņās, 2.sporta klase peldēšanā, volejbolā, vieglatlētikā 5. disciplīnās, republikas čempions GDA vasaras daudzcīņā kolhozu un sovhozu grupā, desmitkārtīgs republikas čempions svarcelšanā, 46 gadus bez maksas aizraujas ar trenēšanu svaru bumbu un atlētiskā vingrošanā savā 160 gadus vecajā Zīlānu klētiņā. Uz klētiņas durvīm emblēma simbolizē ceļu no svaru bumbām līdz olimpiskajām spēlēm, jo šeit sportiskās gaitas uzsākuši 7 republikas un pasaules mēroga sportisti.

Jānis ir aprakstījis Sūnu pamatskolas bijušo skolēnu sportiskos sasniegumus no 1966.-2004. gadam.

Gatavojot informāciju par Jāni Āboliņu konkursam “Vedējs” Vizma Lejiņa par viņu rakstīja “Grūti atdalīt to, ko viņš veicis skolas, pagasta un pat Latvijas labā:


Šaha, dambretes spēles popularizētājs skolā, pagastā, rajonā.
Vokāli instrumentālā ansambļa organizētājs Sūnu skolā.
Agrāk bieži bija redzams ar fotoaparātu rokās, iemūžinot atraktīvus momentus un tos parādot skolas, pagasta foto avīzēs.
Sporta sienas avīžu veidotājs un noformētājs.
Materiālu vācējs un informētājs pagasta, rajona un republikas presē par dažādām tēmām.
Pasaules klases sportistu kaldinātājs slavenajā Zīlānu „klētiņā”.
Fanātisks peldēšanas apmācības organizators pie Laukezera, Sūnu ezerā un braucienu organizētājs kādreiz uz Salas peldbaseinu.
Asinsdonors vairāk kā simts reižu.
Kolhoza „Zīlāni” starmešu autors.
Sporta vimpeļu, diplomu kolekcionārs no 1966.gada Sūnu skolā.
Bijušo skolēnu sportisko sasniegumu aprakstītājs no 1966.-2004.g.
Daudzās aptaujās skolā populārākais skolotājs.
Jaunsargu apmācības organizētājs.
Daudz dažādu vaļasprieku.

Atraktīvs cilvēks ar labu humora izjūtu un spēju uzmundrināt ikkatru un radīt ticību saviem spēkiem.

Foto: Inga Nestere

Atstājiet komentāru