2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Sūnu pamatskolā plaši apmeklēts Latvijas mazpulku projektu forums (FOTO)

Sūnu pamatskolā plaši apmeklēts Latvijas mazpulku projektu forums (FOTO)

8.oktobrī Sūnu pamatskolā notika gadskārtējais Latvijas mazpulku projektu forums, kas pulcināja 22 mazpulkus no Zemgales un Latgales novadiem. Forumu apmeklēja 160 dalībnieku.

Forums sākās ar mazpulcēnu rudens tirdziņu. Varēja iegādāties gan mazpulku izaudzētos dārzeņus, augļus, krūmu un koku stādus, garšīgi pagatavotus ēdienus un kūkas, skaistus rokdarbus u.c.

Rudens svētkos sveikt mazpulcēnus bija ieradušies Krustpils novada priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs un Kūku pagasta pārvaldes priekšsēdētājs Dzintars Kalniņš. Viņi novēlēja mazpulcēniem veiksmi un izturību projektu aizstāvēšanā. Svētku uzrunu teica LM priekšsēdētāja Randa Medne, Sūnu pamatskolas direktore Valda Kalniņa Vītola ,748. Sūnu atjaunotā mazpulka 1.vadītāja Ilze Lielause un mazpulku vecbiedrs Valdis Sakars. Foruma dalībniekus iepriecināja Ināras Eglītes vadītais skolas ansamblis.

Forumā pieteikto projektu tēmas bija saistītas ar dārzkopību, lopkopību, novadpētniecību , dabas izpēti u.c. Daudzi mazpulcēni piedalījās Priekuļu pētniecības institūta rīkotajā pētījumā ”Kartupeli, kartupeli, kāds esi tu un tavi brāļi?” Izaudzēja dotās kartupeļu šķirnes un tad veica dažādus pētījumus un apkopoja savu veikumu.

Mazpulcēni dienas gaitā strādāja un aizstāvēja projektus darba grupās, kuras vadīja Rīgas jauniešu kluba biedri un pieaicinātie eksperti (Ilze Lielause, Spodra Purviņa, Lora Bizauska). Paralēli darbojās: ziepju, masku, rokdarbu, teātra darbnīcas. Tās vadīja Iluta Bērziņa, Jolanta Ābele, Inita un Līga Beinarovičas, Liene Anteviča.

Interesanti un vērtīgi bija vērot lielo mazpulcēnu atraktīvo un pārdomāto projektu prezentāciju. Mazākie iegūst vērtīgu pieredzi.

748.Sūnu mazpulku forumā pārstāvēja 10 dalībnieki ar teicami izstrādātiem un realizētiem projektiem. Rēzija Kalniņa, Diāna Ļūļāka, Loreta Kalve izaudzēja un veica darbietilpīgus pētījumus ar Priekuļu pētniecības institūta dotajām kartupeļu šķirnēm. Viktorija Voitehoviča un Milandra Zeimule audzēja cinijas un lilijas piemājas dārziņā. Visus sajūsmināja Unas Kivlinieces projekts par trušu audzēšanu.

Liels prieks, ka starp labākajiem projektu izstrādātājiem bija arī Sūnu mazpulcēni. Anna Fedulova (9.kl.) aizstāvēja projektu ”Purva un meža ogas” .Iegūstot 1.vietu savā grupā. Anna čakli ievāca ogas un vēlāk tās pārdeva tirgū. Tā iegūstot vērtīgu pieredzi sava budžeta veidošanā. Linda Ozoliņa(7.kl.) arī ieguva 1.vietu par projektu “Garšaugi”. Izaudzējot piemājas dārzā dažādus garšaugus viņa papildina ģimenei ziemas krājumus.

Savukārt Artūrs Turkupols (8.kl.) vasarā ievāca ārstniecības augus un realizēja projektu . Ieguva plašas zināšanas par augu pielietojumu veselības uzlabošanai. Artūrs ieguva 3.vietu.

Artūra ģimene saņēma arī Latvijas mazpulku pateicību un ābelīti par LM darba atbalstīšanu.

Estere Bizauska (7.kl.) ieguva atzinību par projektu “Pirts slotas”. Vērtētājiem viņa demonstrēja dažādu veidu savas sietās pirts slotas.

Mazpulku vadītāji Krustpils novada Tūrisma un jaunatnes lietu speciālistes Angelīnas Smirnovas vadībā brauca uz Atašienes pagastu un iepazinās ar keramiķes Inetas Dzirkales darbu. Iegādājās arī meistares rokām tapušos traukus, suvenīrus un citas lietas.

Pasākumā mazpulcēnus priecēja folkloras kopa no Dignājas . Mazpulcēni savas kājas varēja izkustināt jautros deju soļos. Folkloras kopa mūs priecēja ar jautriem, lustīgiem dančiem jauno dejotāju izpildījumā. Folkloras kopas vadītāja, skolotāja, Aīda Bikauniece iesaistīja rotaļās gan lielus, gan mazus mazpulcēnus.

Vakara noslēgumā notika mazpulcēnu apbalvošana. Par realizētajiem projektiem tika saņemti sertifikāti un dāvanā mazi ,zaļi dvielīši ar mazpulku logo.

Jautri un lustīgi ir aizritējis vēl viens LM projektu forums. Paldies par atbalstu un palīdzību foruma veidošanā Krustpils novadam, Sūnu pamatskolas direktorei Valdai Kalniņai Vītolai, Sūnu pamatskolas saimniecei Anitai Krastiņai, mūzikas skolotājai Inārai Eglītei, skolas tehniskajiem darbiniekiem, pavārītēm un Sūnu mazpulcēniem. Kā arī Rīgas klubiņa Mazpulku brīvprātīgajiem jauniešiem, LM priekšsēdētājai Randai Mednei un sekretārei Ilzei Jukņēvičai. Spodrai un Voldim Purviņiem par foruma jauko mirkļu piefiksēšanu fotogrāfijās.

Vēlu Jums visiem dzīvot un strādāt ikdienā ar mazpulku devīzi- “Visu daru es ar prieku!”

748. Sūnu mazpulka vadītāja

Daina Kalve

  

Foto Daina Kalve- attēlos Artūrs Turkupols ar savu vecmammu;

748.Sūnu mazpulka foruma dalībnieki;

Zemgales un Latgales mazpulku vadītāji

 

Atstājiet komentāru