2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Gundars Kalve: Krustpils novads ir vienīgā pašvaldība Latvijā,  kas ar tik plašu pasākumu godina leģionārus (FOTO)

Gundars Kalve: Krustpils novads ir vienīgā pašvaldība Latvijā, kas ar tik plašu pasākumu godina leģionārus (FOTO)

Jēkabpilī 16.martā notika leģionāru piemiņai veltīti atceres pasākumi – gājiens un piemiņas brīdis pie pieminekļa Brīvības cīnītājiem un pie Riharda Pārupa pieminekļa Rīgas ielā.

Pasākumā Krustpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Gundars Kalve uzsvēra, ka katrai tautai, lai tā dzīvotu, jāatceras sava vēsture un cilvēki, kas cīnījās par valsts brīvību un neatkarību un, katrs, kas atdeva savu dzīvību ir tuvinājis brīdi, kad varam dzīvot brīvā un neatkarīgā Latvijā, piepildot sapni par valsts brīvību. Viņš arī atzinīgus vārdus veltīja jauniešiem, kas piedalījās leģionāru atceres pasākumos, norādot, ka arī šodien, ja būtu nepieciešams, jaunieši būtu gatavi aizstāvēt savu tēvu zemi. Leģionāru dienā tika pieminēts arī Brīvības cīnītājs Rihards Pārups.

Piemiņas pasākumu dalībnieku ziedi nogūla gan pie brīvības cīnītāju pieminekļa, gan pie Riharda Pārupa piemiņas akmens. Piemiņas pasākumā piedalījās arī Salas novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe un Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Edvīns Meņķis. No Jēkabpils domes, lai godinātu leģionāru piemiņu, nebija ieradies neviens deputāts, pašvaldību pārstāvēja Kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele.

Dienas turpinājumā Krustpils kultūras namā tika atklāta Okupācijas muzeja ceļojošo izstāde “Pretējās pusēs: Latvijas karavīri Otrajā pasaules karā”, par latviešiem dažādās frontes pusēs. Jēkabpils Vēstures muzeja galvenā krājuma glabātāja Iluta Bērziņa skaidroja, ka izstāde vēsta par karavīriem Otrajā pasaules karā, par latviešu karavīru motivāciju, par viņu ikdienu, par to, kas notika frontes līnijas vienā pusē un otrā pusē, par to, ko darīja sievietes Otrajā pasaules karā un citām ar šiem notikumiem saistītajām tēmām. Izstādē bija iespējams iepazīties, kā izskatījās karavīrs Sarkanajā armijā un kā izskatījās karavīrs leģionā. Izstāde Krustpils kultūras namā bija skatāma tikai pasākuma laikā, vēl nedēļu to varēs aplūkot Krustpils novada Sūnu skolā.

Apvienības “Daugavas Vanagi Latvijā” Jēkabpils nodaļas vadītāja Edīte Ortveina atceras, ka pirms daudziem gadiem, kad apvienība apzināja leģionārus, bija 182. Šodien ir palikuši tikai pieci Jēkabpils apkārtnes leģionāri. Savukārt kopā ar citiem tuvāko novadu leģionāriem dzīvi ir vēl vairāki, bet uz pasākumu ne visi varēja ierasties – gan slimību, gan citu iemeslu dēļ. Trīs Jēkabpils puses leģionārus - Arvīdu Gedušu, kurš dienējis leģiona 15.divīzijā, Valentīnu Agapovu, kura agrā jaunībā bija nacionālo partizānu sakarniece, kā arī Jāni Auzānu, kurš bijis leģiona 15.divīzijas izlūkbataljona karavīrs, kas bija ieradušies uz pasākumu, zālē ieveda svinīgi, skanot dziesmas “Baltā puķe” melodijai un plīvojot sarkanbaltsarkanajiem karogiem.

Kā ik gadu, arī šogad zemessargu ansamblis “Junda” no Dobeles rūpējās par muzikālo noskaņu.

Gundars Kalve, uzrunājot leģionāru godināšanas pasākuma dalībniekus, uzsvēra, ka Krustpils novada pašvaldība ir vienīgā Latvijā, kas ar tik plašu pasākumu atceras un godina leģionārus. Šogad uz pasākumu bija ieradušies trīs leģionāri – Arvīds Gedušs, Valentīna Agapova un Jānis Auzāns. Kalve pateicās par finansiālu un organizatorisku atbalstu šim pasākumam Jēkabpils pilsētas, Jēkabpils, Salas un Viesītes novada pašvaldībām.

Šogad Leģionāru pasākums notika savādāk kā citus gadus. Tā svinēšana tika pārcelta no Sūnu skolas un Jēkabpils Krustpils kultūras namu. Šogad bez tradicionālās leģionāru godināšanas notika arī izstādes atklāšana un teātra izrāde. Gundars Kalve atzīst, ka mainīt sarīkojuma formātu nolemts pagājušajā gadā, kad uz pasākumu pulcējās diezgan maz cilvēku. Tūlīt pēc pasākuma sanākusi darba grupa, lai spriestu, kā turpmāk leģionāru atcerei un godināšanai piesaistīt vairāk cilvēku, lai informētu par šīs dienas traģiskumu. Tā radusies ideja uzaicināt teātri un tieši Rīgas jaunatnes teātri ar izrādi “Vectēvs”. Sākumā šī ideja šķitusi grūti realizējama gan pašiem organizatoriem, gan arī Rīgas jaunatnes teātra vadībai. Taču, pateicoties visu pūliņiem un labai sadarbībai ideja realizēta un jēkabpiliešiem 16.martā bija skatāma monoizrāde “Vectēvs”, kurā aktieris Vilis Daudziņš izstāsta trīs dažādus likteņus, iejūtoties trīs dažādu karavīru lomās. Gundars Kalve atzina, ka mērķi izdevies panākt, jo gan piemiņas pasākumā bija vairāk apmeklētāju, gan arī uz izrādi pulcējās pilna zāle skatītāju.

Piemiņas pasākumos piedalījās arī Saeimas deputāti Raivis Dzintars, Imants Parādnieks un Silvija Šimfa. Rīgas jaunatnes teātra izrādi “Vectēvs” apmeklēja arī Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs.

Komentāri (0-1/1)

  • Sarmīte
    02.07.2018 18:34
    Piemineklis pie Krustpils baznīcas ir piemineklis visai Riharda Stroža Pārupa nacionālo cīnītāju grupai.

Atstājiet komentāru