2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Īsteno projektu senā Atašienes kultūrvēsturiskā centra saglabāšanā nākamajām paaudzēm

Īsteno projektu senā Atašienes kultūrvēsturiskā centra saglabāšanā nākamajām paaudzēm

Monsinjora Pētera Vilcāna piemiņas fonda (MPVPF) valdes iesniegto projektu „Sakārtosim vidi pirms svētkiem!” NVO konkursā finansiāli atbalstīja Krustpils novada pašvaldība. Mērķis: kultūrvēsturiskā mantojuma sakārtošana un saglabāšana.

Kultūras mantojuma nozare Eiropas praksē aptver kultūras pieminekļu aizsardzību un ar tiem saistīto liecību apzināšanu, pētniecību, saglabāšanu, restaurēšanu un izmantošanu mūsdienu dzīves apritē. Kultūras mantojuma uzturēšana, popularizēšana ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem valstī. Vistiešāk uztveramā daļa ir kultūrvēsturiskā ainava, vēsturiskie centri, par kuru apzināšanu atbild Latvijas valsts, vietējā pašvaldība un ikviens iedzīvotājs, lai to saglabātu nākamajām paaudzēm.

Atašienes pagasta centrā pirmā sakrālā celtne koka arhitektūrā datēta 1804.gadā, celta ar draudzes un grāfa Borha līdzekļiem. Restaurēta 1869.gadā, platība 223 m2, baznīca ar diviem torņiem, „fasādē uzlikts kubs un virs tā piramīda, tā izveidots tornītis, kurā atradās zvans. Baznīca no iekšpuses un ārpuses bija apšūta ar dēļiem” (J.Svilāns). Senā koka baznīca, veltīta sv. Kārļa Boromeja godam. Mūsdienās (21.gs.sāk.) tai apkārt ir apmūrēti baltie ķieģeļi, tā būtu pelnījusi pamatīgu restaurēšanu sākotnējā izskatā, lai senā celtne kalpotu tūrismam un izglītojošanas mērķiem, piemēram, kā izstāžu zāle, kur Latvijas un vietējie novada mākslinieki varētu izstādīt savus darbus, senās un mūsdienu fotogrāfijas, sakrālos priekšmetus u.tml.

Senajā Atašienes pagasta centrā, pretī koka baznīcas ēkai, pāri lielceļam (Preiļi – Madona) ir tagadējā mūra baznīca, kuru uzsāka celt 1931.gadā. Monsinjora Pētera Vilcāna dzimtajai Atašienes katoļu baznīcai šogad aprit 80 gadi, kopš bīskaps J.Rancāns „1937. gadā, pēdējā septembra svētdienā”, to konsekrēja Sāpju Dievmātes un Svētā Boromeja godam.

Monsinjora Pētera Vilcāna piemiņas fonds Krustpils pašvaldības NVO konkursā iesniedza projektu „Sakārtosim vidi pirms svētkiem!”, sagaidot Latvijas -100. un Atašienes katoļu baznīcas 80.gadadienu. Tas tika finansiāli atbalstīts ar 748,00 EUR, lai restaurētu un atjaunotu baznīcas koka žogu. Projekta mērķis bija sakārtot kultūrvēsturisko ainavu Atašienes pagasta centrā, restaurējot vecos un uzliekot jaunus baznīcas žoga posmus. Tika plānoti uzlikt 4 jauni žoga posmi un vairākus posmus remontēt. Uzsākot darbu atklājās, ka 56 žoga posmi ir avārijas stāvoklī, jo betona stabi ir nestabīli, laika zoba sabojāti. Vajadzēja mainīt tāmi, par piešķirto finansējumu tika iepirkti 10 jauni betona stabi, kokmateriāls, krāsas, skrūves u.c. Pieņēmām lēmumu uzsākt žoga posmu nomaiņu no centrālajiem vārtiem un 17.jūnijā noorganizējām pirmo talku. Jaunu stabu ierakšana bija smagākais darbs. Talcinieki zāģēja, impregnēja, krāsoja, skrūvēja, pirmajā talkā tika uzlikti 6 jauni žoga posmi. 21. jūnijā talcinieki sakārtoja baznīcas apstādījumus, puķu dobes, kokiem nogrieza sausos zarus. Stādus sagādāja paši talcinieki, lielu ieguldījumu sniedza Rita Pastare un Ausma Saleniece.

Noslēguma talkā, 1. jūlijā, uzlikām vēl 8 jaunus žoga posmus, iebetonējām jaunus stabus. Projekta ietvaros „Sakārtosim vidi pirms svētkiem!” kopā tika uzstādīti 14 jauni žoga posmi, vairāk kā 40 metru garumā. Tika paveikts apjomīgs darbs.

MPVP fonda projekta vadītājs bija Aivars Cimbulis, kurš papildus izgatavoja 4 jaunus dārza soliņus, atbildīgā par projekta rezultātu bija Emīlija Freiberga. Liela pateicība par projekta rezultātu fonda valde izsaka katoļu draudzes aktīvistiem Konstantīnam Grandānam un Janīnai Višņevskai. Veiksmīga sadarbība veidoja komandas garu, īpaši atzīmējama Atašienes pagasta bibliotēkas vadītājas Ritas Pastares un pagasta pārvaldes izpilddirektora Pētera Gravāna ieguldījums un atsaucība. Noslēgumā pie silto pusdienu galda, ko bija sarūpējusi Anna Višņevska, MPVP fonda valde pasniedza Pateicības rakstus katram talciniekam.

Darba procesā bija labvēlīga atsaucība no Atašienes pagasta iedzīvotāju vidus. MPVP fonda valde izsaka pateicību par finansiālo atbalstu Krustpils novada pašvaldībai un visiem čaklajiem talciniekiem par lielo ieguldījumu kopējā darbā! MPVP fonda valdes darbs bija balstīts uz brīvprātības principiem. Projekta īstenošanā tiks iesaistīti brīvprātīgie, kuri darbā nežēloja savus instrumentus, līdzekļus un sniedza atbalstu projekta realizēšanā.

Talkās strādāja: Konstantīns Grandāns, Aivars Cimbulis, Janīna Višņevska, Rita Pastare, Marija Grandāne, Anna Pastare, Biruta Putniņa, Ilga Cimbule, Emīlija Freiberga, Antons Bojārs, Andris Spalviņš, Spodris Bērziņš, Pēteris Zalāns, Jānis Vilkājs, Jānis Freibergs, Mārtiņš Cimbulis, Nikolajs Paramonovs, Jānis Kassalietis, Valentīns Grudulis. Pēteris Gravāns un Andris Stalīdzāns sniedza tehnikas nodrošināšanu. Trešajā talkā, 1.jūlijā, dabas apstākļi nelutināja un jau minētajiem talciniekiem nāca klāt papildspēki: Edgars Turkopolis, Jānis Ribaks, Jānis Kozuls, Guntis Kozuls, Aivars Leitāns.

Ar informāciju un čaklo talcinieku fotogrāfijām var iepazīties mājas lapā : www.monsinjorspeterisvilcans.lv – aktualitātes. Projekta realizēšanas rezultātā, sagaidot Latvijas -100. un Atašienes katoļu baznīcas -80. gadadienu, Atašienes pagasta baznīcas žogs estētiski iekļausies pagasta centra kultūrvēsturiskā ainavā un priecēs ikvienu pagasta iedzīvotāju un garāmbraucēju.

Monsinjora Pētera Vilcāna piemiņas fonda valdes vārdā Ilga Cimbule.

Avots: krustpils.lv

Komentāri (0-1/1)

  • opaņki
    02.07.2018 18:34
    Vienas [cenzēts] visu velk

Atstājiet komentāru