2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Kūku bibliotēkā tagad arī galda spēļu bibliotēka (FOTO)

Kūku bibliotēkā tagad arī galda spēļu bibliotēka (FOTO)

Pateicoties Krustpils novada domes organizētajam projektu konkursam „Krustpils novada pašvaldības atbalsts nevalstisko organizāciju projektiem” un projektu konkursā iegūtajam finansējumam, biedrība „InSpe” realizējusi projektu „Galda spēļu bibliotēka Kūkās”.

Nav noslēpums, ka tagad cilvēku ikdienā un arī izklaidē, aizvien lielāku lomu ieņem dators un tā piedāvātās neskaitāmās iespējas īsināt laiku. Sākot no mazumdienām, kad bērni, vecāku telefonā vai datorā iepazinuši spēlītes un multfilmas, viņus no ekrāna nav iespējams atraut. Ierīces atņemšana var novest pie asarām, niķiem un pat agresijas. Tomēr, mums ir svarīgi, lai mūsu bērni saglabā un attīsta spēju sadarboties un sarunāties tiekoties klātienē, kad jāizrāda emocijas, jāspēj pārliecināt un uzrunāt, saglabā prieku par saskarsmi – vienkāršu un jautru kopā būšanu.

Galda un attīstošās spēles ir pozitīva alternatīva datorspēlēm. Galda spēles ir lielisks brīvā laika pavadīšanas veids, kas ļauj sanākt kopā draugiem un ģimenei, lai sacenstos par labākā spēļu meistara titulu. Lai gan spēļu vakari un turnīri visbiežāk tiek uztverti tikai kā izklaide, regulāra galda spēļu spēlēšana palīdz attīstīt dažādas saskarsmes un intelektuālās spējas, piemēram, savas kārtas gaidīšana, skaitļi un matemātiskās darbības, domāšanas ātrums, plānošana, darbības un to sekas, grūtas izvēles, komandas darbs, māka zaudēt un uzvarēt utt. Visas šīs spējas bērniem noderēs ne vien spēlējot spēles, bet arī citās situācijās, kad būs nepieciešams risināt dažādus reālās dzīves uzdevumus.

Projekta ietvaros Kūku bibliotēkas telpās tiek radīta galda spēļu bibliotēka, kuru ikdiena labprāt izmanto ciemata bērni. Sienas rotā mākslinieces Jolantas Ābeles zīmējumi, kuros attēloti pasaku varoņi. Ir iegādātas 14 galda spēles: Buratino, Ceļotājs Rūdis grib zināt kā radās Latvija, Iepazīsti Daugavu, Iepazīsti Latviju, Iepazīsti Latviju - personības, Attīstošais Loto – dzīvnieki, Attīstošais Loto – mācīsimies skaitīt, Krustvārdu spēle – Scrabble, galda spēle – Tik Tak Bumm, Frozen, Mondo, spēle Katanas ieceļotāji, Tornis, Lexiko Unikāla vārdnīcas spēle. Kā arī tika iegādāti spēļu galdi – šaha galds ar figūrām, spēļu galds Worker 13 in 1 (galda futbols, basketbols, AIR hokejs, biljards, mini teniss u.c.), novuss, maziem bērniem Lego galdiņš ar klucīšiem.

Biedrība ar projekta iegādātajiem galda spēlēm piedalījās Krustpils novada pašvaldības un Kūku bibliotēkas organizētāja Vasaras sezonas atklāšanas pasākumā Kūkās. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja sevi pierādīt galda spēļu mačos.

Galda spēles pieejamas ikvienam interesantam Kūku bibliotēkā, bibliotēkas darba laikā. Bet, ja gadījumā, Tev mājās stāv aizmirstas, nevienam nevajadzīgas galda spēles, inventārs aktīvām/sportiskām/āra spēlēm, bērni izauguši un negribas tās vienkārši mest ārā, mēs tās labprāt ņemsim lietošanā. Ja Tev nav liekas, bet gribās bērniem/jauniešiem sagādāt prieku, vari tās iegādāties un ziedot mums.

Paldies Krustpils novada pašvaldībai par novērtējumu un ticību mūsu darbiem! Liels, liels paldies par atbalstu un sadarbības iespējām! Paldies Jolantai Ābelei par brīnišķīgo telpas noformējumu! Tikai kopā, sadarbojoties, atbalstot citam citu, mēs varēsim sasniegt savus mērķus.

Biedrības „InSpe” valdes locekle

J.Hnikina

Avots: krustpils.lv

Atstājiet komentāru