2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Aknīstē aizvadīti Meteņa svētki (FOTO)

Aknīstē aizvadīti Meteņa svētki (FOTO)

Aknītes novadā Meteņa svētkus apvienojām ar Masļenicas svinēšanu. Tie ir līksmi un jautri seni slāvu svētki, kas ilgst veselu nedēļu un sasaucas ar latviešu Meteņiem.

9.februāra pēcpusdienā pie Aknīstes Bērnu un jauniešu centra „tērauda zirgos” ieradās Meteņa svētku un Masļenicas dalībnieki un svinēšana varēja sākties!

Svētki, senču tradīciju garā, notika pateicoties tautas tradīciju kopas „Čukuriņš” (vadītāja Daina Miezāne) un Aknīstes senjoru centra dāmu aktīvai dalībai.

Akordeona (Marijas Miglānes izpildījumā) un dažādu sitamo instrumentu pavadījumā, notika līksma dziedāšana un dejošana. Ķekatnieki, pārvērtušies līdz nepazīšanai, uzjautrināja klātesošos. Svētkus pagodināja Ziema (salmu lelle), kuras somiņā atnācēji lika zīmītes, uz kurām rakstīja to, no kā vēlās atbrīvoties. Tad iekurtajā ugunskurā sadedzināja Ziemu, salmus, lietuvēnu jeb veli. Lai aizdzītu slimības, klātesošos pēra ar skujkoku zaru bunti, kuru pēc tam sadedzināja. Meteņa tradīciju ietvaros, meta gaisā saldumus un mazus sainīšus ar pelniem. Starp aktivitātēm klātesošos cienāja ar pankūkām, barankām, cukurotiem ķiršiem, Meteņu zupu – grūdeni, rudzu maizi, miežu plāceni un zāļu tēju.
Mājas saimniecei tika dāvāts priekšauts un žāvēta cūkas kāja.

Pēc aktīvas un līksmas darbošanās tika vadīti projām Meteņa svētku dalībnieki.


Paldies Meteņa svētku rīkotājiem, īpaši Dainai Miezānei! Paldies ķekatniekiem par sagatavoto cienastu un omulīgā noskaņojuma radīšanu! Paldies Marijai Miglānei par jestro muzicēšanu!
Paldies jaunākajiem dalībniekiem par aktīvu dalību Meteņu svinēšanā! Paldies par sagatavoto ugunskuru Aivaram Čūrišķim un Andim Vārslavānam!

E. Ķiķēna, D. Bašķe - Rutkovska

Atstājiet komentāru