2024.gada 27. novembris

Lauris, Norberts

Gardēžu baudai – īpaši ražojumi no Zemgales

Gardēžu baudai – īpaši ražojumi no Zemgales

Jau ierasts, ka gadskārtējā izstādē „Rīga Food", kas no 4. līdz 7. septembrim notiks Ķīpsalā, Zemgali plaši prezentē gan lieli Eiropas un pasaules tirgū jau labi pazīstami pārtikas ražošanas uzņēmumi, gan ar nozari saistītas zinātniskās institūcijas, tostarp Lauksaimniecības universitāte un Dobeles Valsts augļkopības institūts, kur daudzas neordināras idejas pārtop inovatīvos, patērētāju pieprasītos produktos.
 
Taču šogad lauksaimnieku un pārtikas ražotāju reģionu – Zemgali minētajā izstādē vairāk kā jebkad pārstāvēs arī mājražotāji, kā arī mazie un vidējie uzņēmēji.
 
Pateicoties Zemgales Plānošanas reģiona administrācijas ieguldītajam organizatoriskajam darbam un pašvaldību finansiālajam atbalstam, pirmo reizi prestižajā izstādē apmeklētājus uzrunās īpašs reģionu vienojošs stends, kur savus ražojumus prezentēs gandrīz 40 mājražotāji no Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Jēkabpils un vēl citiem novadiem, kā arī mazie un vidējie uzņēmēji, kuriem parasti tam pietrūkst gan nepieciešamo resursu, gan uzdrīkstēšanās. Taču tas nenozīmē, ka Zemgalē, kur tradicionāli ir attīstīta lauksaimnieciskā un rūpnieciskā ražošana, nepietiek ar izdomu un prasmēm apveltītu cilvēku, kuri mājas apstākļos no vietējām izejvielām spēj radīt unikālus un veselīgus pārtikas produktus. Turklāt bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas ražotāju un pārstrādātāju skaitam Zemgalē ir tendence palielināties. To sekmē gan nevalstisko organizāciju nostiprināšanās un aktivizēšanās, gan akadēmiskās un mūžizglītības lomas palielināšanās, kā arī vietējas un reģionālas nozīmes projektu ieviešana.
 
Viens no jaunākajiem piemēriem ir Zemgales Plānošanas reģiona administrācijas iniciētais un Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas atbalstītais projekts „Vietējo produktu attīstība Vidusbaltijā". Ieviešot projektu, pavisam atvērti seši labiekārtoti zaļie tirdziņi, trīs no tiem Zemgalē – Rundālē, Pļaviņās un Viesītē. Minētajiem tirdziņiem ir vienojošs zīmols, kas darināts no jaunvārda „Mājtirgus" un tās ir vietas, kur mājražotāji gan svētku reizēs, gan ikdienā pircējiem piedāvā svaigus dārzeņus, ogas, augļus, piena, gaļas, maizes un medus izstrādājumus, kā arī citu pircēju pieprasītu produkciju. Bez tam projekta ieviesēji izveidojuši īpašu pārtikas grozu „Vidusbaltijas vietējais produkts", kurā ietilpināti paši jaunākie un iecienītākie Zemgalē un Ziemeļlietuvā ražotie izstrādājumi. Ar daļu no tiem tuvāk varēs iepazīties arī izstādes „Rīga Food 2013" apmeklētāji, piemēram, ar Jelgavas novada Svētes maizi, kas par labu esam atzīta pat Briseles degustāciju galdā, Viesītes novada kafeju Ālīda", kas pēc senām receptēm gatavota no cigoriņiem, miežiem, ozolzīlēm un burkāniem, ar Dobeles novada Rūķīšu zāļu tējām, ar Aiviekstes mājas vīnu „Dzidris", ar Aizkraukles mājas kūkām un vēl citiem gardumiem ar augstu pievienoto vērtību.
 
Zemgalieši izstādes apmeklētājiem ir sarūpējuši arī īpašas prezentācijas, degustācijas, konkursus un spēles. Tā, piemēram, piektdien, 6. septembrī ģimenes restorāna „Hercogs" īpašnieks, pavārs no Jelgavas Andris Rūmītis Zemgales stendā ļaus baudīt no Zemgalē ražotiem produktiem gatavotu uzkodu, kuras sastāvā ir krāsnī ceptas bietes, ko pasniedz kopā ar kazas siera bumbām, aveņu medus mērci un bioloģiskās maizes čipsiem. Savukārt visā Latvijā izslavētā mājsaimniece Daira Jātniece no Codes pagasta jau izstādes pirmajā dienā izglītos garšaugu atpazīšanā un klimpu vārīšanas mākā, aizkraukliete Tatjana Bērziņa – mājas kūkas gatavošanā, bet „Svētes maizes" īpašnieks Jānis Dāvids – miltu malšanā un pārslu gatavošanā. Arī citi mājsaimnieki no Zemgales būs gatavi sniegt daudz un dažādus derīgus padomus, piemēram, kā sieru cept, kā ķiploku buntītes veidot un kā dārzeņu ēdienus dekorēt.
 
Īsāk sakot, pārsteigumu un jautrības netrūks, būs interesanti visiem. Uz tikšanos Zemgales stendā!
 
 
Informācijas avots: www.koknese.lv

Atstājiet komentāru