2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Kokneses pašvaldība: Galvas operācijas pārcietusī meitenīte atteiktā bērnudārza vietā apmeklē pirmsskolas grupu attīstības centrā

Kokneses pašvaldība: Galvas operācijas pārcietusī meitenīte atteiktā bērnudārza vietā apmeklē pirmsskolas grupu attīstības centrā

Medijos šonedēļ aprakstītā daudzkārt operētā meitenīte, kurai atteikta Kokneses pirmsskolas izglītības iestāde (PII) "Gundega", tā vietā apmeklē Kokneses internātpamatskolas-attīstības centra pirmsskolas grupu "Bitīte", bet nav skaidras speciālistu domas par rīcību šādā situācijā.
 
Kokneses novada pašvaldības izglītības darba speciāliste Lauma Āre informēja, ka Kokneses PII "Gundega" apmeklēšana izrādījās neveiksmīga ideja, un bērns šī bērnudārza profilam nav atbilstošs, tāpēc patlaban meitene apmeklē Kokneses internātpamatskolas-attīstības centra pirmsskolas grupu "Bitīte", bet bērnudārza vadītājas atbildība vēl tiekot noskaidrota.
 
Pašvaldības pārstāve skaidroja, ka bērna vecāku vēlmes un bērnudārza profils praksē izrādījušies atšķirīgi, bet par labāko, normatīviem atbilstošo, risinājumu speciālistu domas dalās, un pašvaldība pagaidām nav saņēmusi arī nekādus uzraugošo valsts iestāžu atzinumus.
 
Āre informēja, ka 18.martā PII "Gundega" ieradās Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) speciālisti, lai veiktu pārbaudi. Pārbaudes slēdzienu līdz šodienai pašvaldība vēl nav saņēmusi. Savukārt laikraksts "Diena" rakstīja, ka, veicot PII "Gundega" pārbaudi, IKVD inspektori esot konstatējuši, ka PII "Gundega" vadītāja Rita Gabaliņa pārkāpusi normatīvos aktus, meitenīti vispār uzņemot bērnudārzā.
 
"Lai gan meitenes vecāki nenorādīja, ka nepieciešama izglītības programma bērnam ar jauktiem attīstības traucējumiem, iestādes vadītājai bija pienākums pieprasīt medicīnisko karti un ārstu atzinumus," laikrakstam skaidroja IKVD vadītāja Inita Juhņēviča. Viņa arī solīja, ka pēc visu apstākļu izvērtēšanas tiks pieņemts lēmums par bērnudārza vadītājas iespējamo sodīšanu.
 
Kokneses novada pašvaldības izglītības darba speciāliste pauda, ka publiskajā telpā patlaban parādās dažādu speciālistu atšķirīgi viedokļi par šo situāciju, un, sadarbojoties ar vairākām institūcijām, Kokneses novada dome turpina apkopot un analizēt informāciju, lai noskaidrotu, vai PII "Gundega" vadītāja ir pārkāpusi normatīvo aktu prasības, uzņemot meiteni pirmsskolas izglītības iestādē un atļaujot apmeklēt grupu "Cālītis" pirms dokumentu saņemšanas no iepriekšējās izglītības iestādes. Tāpēc pagaidām bērnudārza vadītāja nav sodīta.
 
Vienīgā kļūda, ko PII "Gundega" vadītāja medijos un pašvaldībā jau atzinusi, ir tas, ka viņa vecākiem pateikusi, ka bērns nav piemērots šim dārziņam ar "normāliem bērniem".
 
Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris (RP) uzaicināja uz tikšanos vecākus un PII "Gundega" darbiniekus. Sanāksmē piedalījās arī Kokneses vidusskolas direktors Māris Reinbergs, Bāriņtiesas priekšsēdētāja Silvija Vēze, Sociālā dienesta vadītāja Baiba Tālmane, Izglītības darba speciāliste Āre, domes juriste Ligita Kronentāle un citi pašvaldības pārstāvji.
 
Sanāksmē tika noskaidrota situācija, uzklausīti abu pušu viedokļi un priekšlikumi situācijas risināšanai. Gabaliņa publiski atvainojās bērna tēvam par vienu neapdomīgu izteikumu un sapulces noslēgumā vienojās par to, ka šī situācija ir izanalizēta un katra puse darīs visu nepieciešamo meitenītes vajadzību nodrošināšanai, informēja Āre.
 
Neskatoties uz viedokļu atšķirību, pašvaldība uzskata, ka pedagoģiskais un atbalsta personāls PII "Gundega" strādā profesionāli un nodrošina bērniem kvalitatīvu pirmsskolas izglītību, pauda pašvaldības pārstāve.
 
Patlaban, kamēr meitenīte, kurai pēc iedzimtas problēmas dzīvības apdraudējuma ar pusgada intervālu veikta galvaskausa operācija un sejas anomālijas korekcija, apmeklē attīstības centra pirmsskolas grupu, Koknesē esošie speciālisti nav tikuši skaidrībā, kāpēc viņai ieteikts šis bērnudārzs, vai tiešām viņa tam bija vai nebija atbilstoša. Tāpat nav skaidrs konkrēts iespējamais bērnudārza vadītājas pārkāpums, kamēr gaida atzinumus no uzraugošajām valsts iestādēm.
 
Iepriekš medijos vecāki pārmeta bērnudārza vadītājai, ka sākotnēji bērns ielaists grupiņā, bet sākušās uzvedības problēmas, un vadītāja nolēmusi bērnu norobežot no šā dārziņa.
 
Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru