2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Kokneses dome izsaka oficiālu piezīmi bērnudārza "Gundega" vadītājai

Kokneses dome izsaka oficiālu piezīmi bērnudārza "Gundega" vadītājai

Izvērtējot Kokneses pirmsskolas izglītības iestādes (PII) "Gundega" vadītājas Ritas Gabaliņas rīcību, pēc iepazīšanās apmeklējumiem atsakot bērnudārzu daudzkārt operētai meitenītei, un valsts iestāžu atzinumus, Kokneses novada dome nolēma izteikt piezīmi bērnudārza vadītājai par nekorektu sarunu ar galvas operāciju pārcietušās meitenītes tēvu.
 
 
Kokneses novada domes sabiedrisko attiecību vadītāja Anita Šmite informēja, ka pirms domes sēdes, aprīļa sākumā, dome saņēma pārbaužu rezultātus no Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas.
 
 
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija veica pārbaudi PII "Gundega", jo tika saņemta sūdzība par iespējamo emocionālo vardarbību pret daudzkārt operēto meitenīti un viņas vecākiem no iestādes vadītājas puses.
 
 
Pārbaudot Bērnu tiesību aizsardzības likuma un citu bērnu tiesību aizsardzību regulējošo normatīvo aktu ievērošanu iestādē un pārbaudot iesniegumā minēto informāciju, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija pārbaudes aktā informē, ka, pārbaudot saņemto informāciju, iesniegumā minētā informācija neapstiprinājās.
 
 
Savukārt IKVD pārbaudē PII "Gundega" secināts, ka izglītības iestādes vadītājas izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst normatīvos aktos noteiktajām prasībām, kā arī izglītības iestādes vadītāja ir nodrošinājusi Izglītības likuma 55.panta 1.punktā un 8.punktā noteiktās izglītojamās meitenītes tiesības uz pašvaldības apmaksātu pirmsskolas izglītības ieguvi un dzīvībai un veselībai drošiem apstākļiem izglītības iestādē.
 
 
"Pašvaldība pieņem darbā un atbrīvo no darba tās padotībā esošo vispārējās izglītības iestāžu vadītājus, jautājumi, kas saistīti ar izglītības iestādes vadītājas Gabaliņas profesionālo darbību, kā arī izteiciena "Bērnudārzs domāts normāliem bērniem" ētiskumu, jāvērtē izglītības iestādes dibinātājam - Kokneses novada domei," pārbaudes aktā rezumēja IKVD.
 
 
Domes sēdē šodien, izskatot jautājumu par bērnudārza "Gundega" vadītāju Ritu Gabaliņu, dome, iepazinusies ar Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārbaudes akta secinājumiem un IKVD pārbaudes akta secinājumiem, nolēma izteikt rakstveida piezīmi Gabaliņai par neētisku rīcību sarunā ar meitenītes tēvu.
 
 
Pamatojoties uz minēto pārbaužu secinājumiem, dome pieņēma zināšanai informāciju, ka meitenītes vecāku iesniegumā minētie fakti nav apstiprinājušies.
 
 
Kā ziņots, bērnudārza "Gundega" vietā meitenīte tagad apmeklē Kokneses internātpamatskolas-attīstības centra pirmsskolas grupu "Bitīte".
 
 
Kokneses PII "Gundega" apmeklēšana izrādījās neveiksmīga ideja, un bērns šī bērnudārza profilam nav atbilstošs, tāpēc patlaban meitene apmeklē Kokneses internātpamatskolas-attīstības centra pirmsskolas grupu "Bitīte", bet bērnudārza vadītājas atbildība vēl tiekot noskaidrota, iepriekš informēja Kokneses novada pašvaldības izglītības darba speciāliste Lauma Āre.
 
 
Kokneses novada pašvaldības izglītības darba speciāliste pauda, ka vienīgā kļūda, ko PII "Gundega" vadītāja medijos un pašvaldībā jau iepriekš pati atzinusi, ir tas, ka viņa vecākiem pateikusi, ka bērns nav piemērots šim bērnudārzam ar "normāliem bērniem".
 
Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru