Rīga Food 2012 piedalīsies Kokneses un Viesītes uzņēmēji
Laikā no 4. līdz 7. septembrim Ķīpsalas izstāžu kompleksā organizētajā gadskārtējā starptautiskajā izstādē Rīga Food 2014, kas ir gada galvenais notikums Baltijas valstu pārtikas nozarē. Tajā savu produkciju prezentēs vietējie uzņēmēji.
Pārtikas ražojumu izstādē būs pārstāvēts Aizkraukles, Jelgavas, Ozolnieku, Kokneses, Rundāles, Iecavas, Skrīveru, Viesītes un Vecumnieku novads, bet visplašāk – ar 14 dalībniekiem – Bauskas novads. Piedāvātās produkcijas paraugu klāstā apmeklētāji varēs novērtēt kūpinājumus un gaļas izstrādājumus, sierus, ārstniecības augu tējas, dabiskas sulas, sīrupus, augļu, ogu un dārzeņu konservus, konditorijas izstrādājumus, tostarp ķiploku ledenes un sviesta karameles, kā arī grauzdētu cigoriņu dzērienu un kafeju „Alīda", konservētus gliemežus eļļā, apceptas maltas kaņepes, mājas saldējumu un citus lauku labumus, kas ražoti Zemgalē.
Jelgavas novada Svētes pagastā ceptā bioloģiskā maize pircēju atzinību iemantojusi jau pat Briselē, taču Jaunjelgavas novada SIA „Sēļu zeme" un Tērvetes novada SIA „Tērvetes maize" cepuma paraugus izstādes apmeklētāji varēs nogaršot pirmo reizi. Savukārt Pļaviņu novada Aiviekstes pagastu izstādē, arī pirmo reizi, pārstāvēs SIA Ecos alus darītava „Burši". Uzņēmuma vadītājs Mārtiņš Daģis teic, ka šī ir otrā alus darītava Latvijā, kurā vārīšanas procesā izmanto ar malku kurināmu krāsni. Arī izejvielas ir tikai dabīgās, lai varētu gatavot dzīvo alu.
Zemgale būs viens no visplašāk pārstāvētajiem Latvijas reģioniem, pavisam ar gandrīz 70 dalībniekiem, kuru skaits, salīdzinot ar pērno gadu, ir teju vai divkāršojies. Tas tāpēc, ka Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padome atbalsta šo pasākumu un mudina visas 22 reģionā ietilpstošās pašvaldības pievērsties mazās uzņēmējdarbības, tostarp mājražošanas attīstībai, dodot iespēju ikvienam uzņēmējam popularizēt savu produkciju gan vietēja, gan starptautiska mēroga izstādēs – gadatirgos. Arī paši uzņēmēji kļūst aizvien aktīvāki un ik reizi patērētājus pārsteidz ar jauniem, inovatīviem produktiem. Ražojumu garšas īpašību un iepakojuma dizaina uzlabošanos, kā arī produkcijas noieta tirgus paplašināšanos Zemgalē sekmē gan reģionālu projektu ieviešanas laikā iegūtās zināšanas un dažādu sadarbības tīklu izveide, gan vietējo mājtirgu attīstība, arī dalība izstādē Rīga Food 2014, kas jau otro gadu notiek ar pašvaldību finansiālu atbalstu.
Ieskicējot zemgaliešu kopējo ekspozīciju izstādē, kas pavisam aizņems 240 kvadrātmetru lielu platību, apzīmējumu „pirmo reizi" nākas lietot vairākkārtīgi. Pirmo reizi būs pārstāvēti Jelgavas pilsētas mazie uzņēmumi, kas piedāvā garšvielas un to maisījumus, dažādus saldumus, pinumus, dekorus un ziedu kompozīcijas galda klāšanai un kokā darinātus interjera priekšmetus. Pirmo reizi izstādē savus keramikas izstrādājumus un prasmes ēdienu gatavošanā demonstrēs Dobeles Amatu mājas meistari, bet uzņēmēji no Neretas novada piedāvās Sēlijas dabīgajās pļavās ievāktu dažādu ziedu medu un citus biškopības produktus, konditorijas un gaļas produktus, kā arī gaumīgus, mājās austus linu dvieļus, galdautus un sedziņas.
Juris Kālis, ZPR sabiedrisko attiecību speciālists