2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Foto nodarbības Kokneses dienas centrā

Foto nodarbības Kokneses dienas centrā

„Fotogrāfija ir piedzīvojums. Process bieži vien ir svarīgāks par rezultātu. Tas atbrīvo un palīdz atklāt ko jaunu sev apkārt, paskatīties citādāk, vai vispār paskatīties, vērot, iedziļināties.

Fotogrāfs vienmēr cenšas saskatīt vairāk, dziļāk nekā šķiet pirmajā acu uzmetienā.

Fotogrāfam kā māksliniekam vajag intereses objektu, kurā iedziļināties, pētīt un izzināt. Nesaprotamu, pretrunīgu un tai pat laikā skaistu un vilinošu. Pazīstams vai svešs, bet objektam ir jātirda fotogrāfs, līdz tas sāk redzēt un ķeras pie interpretācijas. Tieši nepastarpinātā aizrautība, ar kādu fotogrāfs, līdzīgi bērnam ar jaunām rotaļlietām, pieķeras pie šī jaunā objekta izzināšanas, ir tas kritērijs, kas nosaka topošā mākslas darba dziļumu un vērtību. [..]

Viena bilde ir tikai viens vārds kopējā stāstā, bet katra bilde ir atsevišķs stāsts pati par sevi, doma, izjūta. Un ir stāsti, kurus nevienam nestāsta, tie mīt galvā vai sirdī un dzīvo tur.”

Šāds ir fotomākslinieka Mārtiņa Vanaga skatījums. Tā viņš māca arī saviem klausītājiem Gan lekcijās, gan plenēros, gan savā blogā un citās interneta vietnēs.

2.decembrī, viesojoties Koknesē un tiekoties ar fotokluba „ Kokneses kadrs” biedriem, viņš ļoti saistošā un atraktīvā stāstījumā pasniedza fotogrāfijas kompozīcijas pamatus. Lekcija „Kompozīcija un domāšana ārpus rāmjiem fotogrāfijā”, pateicoties bagātīgajam ilustratīvajam materiālam un lektora prasmei sarežģītas lietas izteikt vienkāršos, visiem saprotamos vārdos, bagātināja klātesošos ne tikai informatīvi, bet arī emocionāli. Trīs stundas paskrēja nemanot.

Ja arī Jūs interesējaties par fotografēšanu un labprāt papildinātu savas zināšanas un prasmes, esat gaidīti fotoklubā. Nodarbības notiek Kokneses dienas centrā katru otro otrdienu plkst. 19.00

Avots: koknese.lv

Atstājiet komentāru