2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Koknesiešiem divi zelti un bronza Latvijas čempionātā vieglatlētikā

Koknesiešiem divi zelti un bronza Latvijas čempionātā vieglatlētikā

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspilī norisinājās Latvijas čempionāts vieglatlētikā, kurā piedalījās arī vairāki koknesieši, kas iepriecināja ar augstvērtīgiem rezultātiem un godalgotām vietām. Divās dienās izcīnītas divas zelta medaļas un viena bronza.

Pirmajā dienā uz starta tāllēkšanas sektorā izgāja Ilmārs Kalniņš, 5000 metru skrējienā piedalījās Jānis Višķers un 4 x 100 metru stafetē startēja koknesiešu komanda. Tāllēkšanas sacensības Ilmāram sākās neveiksmīgi, jo pēdējā brīdī mainītais sacensību sākuma laiks neļāva viņam paspēt uz pirmo mēģinājumu sēriju. Otrajā sērijā Ilmāram lēciens neizdevās , un nomērīti tika 6,03 metri. Lai tiktu finālā un vēl pie trim mēģinājumiem, Ilmāram bija nepieciešams lēciens apmēram 6.50 metru robežās. Lēciens izdevās pat labāks, bet tika pārkāpts atspēriena dēlītim, kā rezultātā trešajā mēģinājumā nullīte. Līdz ar to sacensības bija galā un sportists par rezultātu palika ļoti neapmierināts.

Tikmēr Jānis Višķers, kas sacensībās pārstāv sporta klubu „Tērauds”, bet ik pa reizei trenējas arī Kokneses stadionā (šeit i raizsācis savas sporta gaitas) izcīnīja uzvaru 5000 metru skrējienā ar rezultātu 14:41.26.

Pirmās dienas pēdējā disciplīnā bija 4x100 metru stafetes skrējiens, kur piedalījās arī Kokneses komanda. Pēc ilgām komandas iekšējām diskusijām par to, vai koknesiešiem vispār vajadzētu startēt, tika nolemts, ka jāskrien, un Kokneses komanda devās sildīties, lai pēc ilgiem gadiem startētu Latvijas čempionātā. Pirmajā etapā startēja Dāvis Kalniņš, kurš samērā veiksmīgi turēja līdzi konkurentiem. Pirmajā maiņā Dāvis nodeva stafetes kociņu Andrejam Pavļenkovam. Diemžēl maiņa izdevās pagalam neveiksmīga un konkurenti attālinājās. Arī nākošajā maiņā, kur Andrejs nodeva kociņu Ilmāram Kalniņam, negāja tik gludi kā cerēts un konkurenti turpināja palielināt pārsvaru. Lai gan distancē mūsējie bija gana ātri, tomēr stafetes kociņa maiņas ieviesa korekcijas. Pēdējā posmā devās Ritvars Kalniņš, kurš labā tempā finišēja un komanda ieguva 5.vietu. Rezultāts šoreiz ne no tiem labākajiem, jo stafetes maiņas pirms sacensībām netika izmēģinātas ne reizi (tas gan nav attaisnojums sportistiem).

Otrā diena iesākās ar vesera mešanas sacensībām, kurās startēja Andrejs Pavļenkovs. Jau pēc pirmajiem mēģinājumiem iezīmējās aptuvenais vietu izkārtojums. Pēc pirmā mēģinājuma Andrejs bija trešais un savu pozīciju neatdeva. Trešajā mēģinājumā uzrādīts arī 59.20, kas bija bronzas medaļu atnesošais metiens. Ceturtais un piektais metiens lidoja ārpus sektora, un viens no tiem būtu bijis personiskā rekorda vērtē, ja vien būtu sektorā. Līdz ar to Andrejs bija priecīgs par medaļu, bet ne tik ļoti par uzrādīto rezultātu, jo tika cerēts uz jaunu personisko rekordu. Otro vietu izcīnīja Ainārs Vaičulens, kurš vidusskolas gados mācījās un trenējās Koknesē.

Ap divpadsmitiem sacensības uzsāka trīssoļlēcēji, kur bija arī divi koknesieši – Ilmārs Kalniņš un Dāvis Kalniņš. Dāvis iesāka ar diviem neieskaitītiem mēģinājumiem, kamēr Ilmārs ar diviem personiskajiem un sacensību labākajiem rezultātiem – 14.53m un 14.74m. Trešajā mēģinājumā Dāvis tika pie 13.96m. Līdz ar to pirms fināla lēcieniem Ilmārs bija pirmajā, bet Dāvis – sestajā vietā. Cīņā par zelta medaļu Ilmāru neviens nespēja nopietni apdraudēt un arī viņš pats nespēja savu otrā mēģinājuma rezultātu uzlabot. Savukārt Dāvis ceturtajā mēģinājumā uzrādīja 14.23m, kas uz to brīdi deva 4.vietu ar 1 cm atpaliekot no trešās vietas. Taču tajā pašā lēcienu sērijā teicami startēja veterāns Juris Kožeurovs, kurš aizlecot 14.51m, nostiprinājās otrajā vietā. Piektais mēģinājums Dāvim tuvāks, bet sestajā uzrādīts 14.35m, kas pirms atlikušajiem lecējiem nozīmēja 4.vietu (trešajai 14.39m). Tiesa, atlikušajos lēcienos tika pārspēta arī trešā vieta un beigās koknesiešiem 1. un 5. vieta.

2012.gadā par Latvijas čempionu trīssoļlēkšana kļuva Dāvis, bet šogad savu pirmo čempiona titulu pieaugušo konkurencē izcīnīja Ilmārs.

Vienlaicīgi ar trīssoļlēcējiem startēja arī 200 metru skrējēji, kur trešajā skrējienā pa trešo celiņu devās arī Ritvars Kalniņš. Ritvars, atšķirībā no pārējiem Kokneses komandas dalībniekiem, bija izlaidis pēdējo sagatavošanās ciklu, tāpēc uzreiz brīdināja līdzjutējus, ka uz augstām vietām šogad necer. Beigās Ritvaram atzīstams rezultāts – 5.vieta skrējienā, 11.vieta kopvērtējumā, rezultāts – 23.43.

Līdz ar to Kokneses komanda noslēdza savu startu 2015.gada Latvijas čempionātā. Vēl tikai piebildīsim, ka Ilmāru un Ritvaru sacensībām gatavoja viņu ilggadējais treneris Igors Lulle, pie kura savas vieglatlētikas gaitas iesākuši arī Dāvis ar Andreju. Šim sacensībām Dāvis un Andrejs gatavojās patstāvīgi.

Dāvis Kalniņš, KSC

Atstājiet komentāru