2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

LM konstatē nepietiekamu Kokneses novada Sociālā dienesta rīcību

LM konstatē nepietiekamu Kokneses novada Sociālā dienesta rīcību

Labklājības ministrijas (LM) speciālisti, pārbaudot Kokneses novada Sociālā dienesta darbu, ir konstatējuši neatbilstības cietušā bērna ģimenes uzraudzības procesā un sociālajā darbā ar to; pārbaude tika veikta saistībā ar ziņām par bērna seksuālu izmantošanu.

 

LM norāda, ka ģimenē ilgstoši ir pastāvējuši un netika vērtēti riski attiecībā uz bērnu drošību, neskatoties uz to, ka ģimenei no sociālā dienesta puses sniegta materiālā palīdzība.

 

Tāpat Sociālais dienests ģimenes problēmjautājumu risināšanā nav organizējis starpinstitucionālo sadarbību un par bērnu iespējamo apdraudējumu nav informējis ne bāriņtiesu, ne Valsts policiju.

 

Pamatojoties uz pārbaudē konstatēto, LM ir ierosinājusi administratīvā pārkāpuma lietvedību, un pārbaudes laikā iegūtie lietas materiāli ir nosūtīti izvērtēšanai Valsts policijai. Vienlaikus LM Kokneses novada domei ir lūgusi izvērtēt Kokneses novada Sociālā dienesta darbinieku atbilstību ieņemamajam amatam.

 

Lai paaugstinātu pašvaldību sociālo dienestu un citu pašvaldības izveidoto sociālā pakalpojuma sniedzēju sociālā darba speciālistu profesionalitāti, kuri ikdienā strādā ar dažādām mērķa grupām, tostarp sociālā riska situācijā esošiem cilvēkiem, LM ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļu palīdzību laikā no 2015.gada līdz 2023.gadam īstenos virkni aktivitāšu.

 

Piemēram, nodrošinās līdzfinansējumu profesionālās kompetences pilnveides un supervīzijas veikšanai pašvaldību sociālajos dienestos. Kopumā visu aktivitāšu īstenošanai ir paredzēti 8,52 miljoni eiro, norāda ministrija.

 

Jau ziņots, ka 22.augustā no medicīnas iestādes policija saņēma informāciju par iespējamu seksuālu vardarbību pret 10 mēnešus vecu meiteni. Aizdomās par nodarījumu tika aizturēts 1961.gadā dzimis vīrietis. Policija ir sākusi kriminālprocesu pēc 160.panta 6.daļas par seksuālu vardarbību. Vīrietim piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

 

Bērna stāvoklis pēc veiktajām operācijām bija apmierinošs.

 

Ar aizturēto vīrieti sieviete pērn dzīvojusi kopā. Pēc piedzīvotās vardarbības no vīrieša puses sieviete vērsās pašvaldībā, kādu laiku viņa pavadīja krīzes centrā un tad viņai ierādīts atsevišķs dzīvoklis Koknesē. Uz Iršu pagastu, kur notika noziegums, viņa bija devusies pie savas mātes.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Atstājiet komentāru