2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

ĀCM apstiprina vēl 23 meža cūkām, tostarp vienā jaunā novadā - Koknesē

ĀCM apstiprina vēl 23 meža cūkām, tostarp vienā jaunā novadā - Koknesē

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 25. līdz 29.janvārim ir apstiprināts vēl 23 meža cūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Minētajā laikā vīruss ir konstatēts trijām meža cūkām Madonas novada Dzelzavas pagastā, kā arī pa divām meža cūkām Ogres novada Meņģeles pagastā, Beverīnas novada Trikātas pagastā un Lubānas novada Indrānu pagastā.

Tāpat ĀCM ir konstatēts pa vienai meža cūkai Smiltenes novada Launkalnes pagastā, Madonas novada Bērzaunes pagastā, Alūksnes novada Annas pagastā, Valkas novada Zvārtavas pagastā, Raunas novada Raunas pagastā, Dagdas novada Šķaunes pagastā, Baltinavas novada Baltinavas pagastā, Aizkraukles novada Aizkraukles pagastā, Alojas novada Staiceles pagastā, kā arī Naukšēnu novada Ķoņu pagastā.

Attiecīgajā laika posmā ĀCM ir konstatēts arī pa vienai meža cūkai četros pagastos, kur iepriekš nebija atklāts, Balvu novada Vectilžas un Vīksanas pagastos, kā arī Vārkavas novada Rožkalnu pagastā un Kokneses novada Bebru pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 118 meža cūkām 35 novadu 62 pagastos, minēts PVD mājaslapā. Savukārt 2015. un 2014.gadā ĀCM kopumā tika konstatēts 1265 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pagājušā gada 9.septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Komentāri (0-1/1)

  • Allison
    02.07.2018 18:34
    Hello this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors
    or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have
    no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience.
    Any help would be greatly appreciated!

    My web site: BHW: http://xt3parkour.mihanblog.com/post/363

Atstājiet komentāru