2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Līvānos atklāta Pētera Džigura jubilejas izstāde

Līvānos atklāta Pētera Džigura jubilejas izstāde

Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā, atklāta mākslinieka Pētera Džigura 70 gadu jubilejai veltīta grafikas izstāde "Lai sirds dziesma skan", aģentūru LETA informēja centra kultūras tūrisma organizatore Inita Paegle.

Līvāni ir pirmā pilsēta izstādes ceļojumā pa Latgali. Izstādes ceļošana pa Latgali ir likumsakarīga, jo Džigurs ir dzimis, audzis un mācījies Balvos. Kamēr izstāde priecēs Latgales mākslas un amatniecības centra apmeklētājus, mākslinieks 11.aprīlī svinēs savu 70 gadu jubileju.

Līdz ar iespaidīgo gadu skaitli pamatīgs ir arī Džigura ieguldījums Latvijas mākslas vēsturē. Izstādēs mākslinieks piedalās kopš tālā 1974.gada. Viņa darbi eksponēti gan Latvijā, gan arī ārzemēs: Dienvidslāvijā, Vācijā, Francijā un Zviedrijā. Kopš 1983.gada Džigurs ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs.

Gan formas, gan satura ziņā Džigurs savos darbos izmanto dažādu mākslas veidu - arhitektūras un glezniecības, dzejas un mūzikas - principus. Viņa grafikas lapām ir raksturīgas dinamiskas ģeometriskas kompozīcijas ar asām, ritmiskām līnijām, tīri krāsu toņi. Gan domāšanā, gan mākslā Džigurs ir pats sava ceļa gājējs.

Viņa daiļrade ir dziļi individuāla, to nevar neievērot vai sajaukt ar citu autoru darbiem. Mākslinieks ir interesants ar savu savdabīgo pasaules uzskatu, kas balstās uz priekšstatiem, ka viss pasaulē ir mākslas darbs, ko radījusi daba un cilvēks. Arī viņa mākslai piemīt izteikti filozofiska noskaņa.

Izstāde būs skatāma līdz 8.maijam.

Atstājiet komentāru