2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Uzstādīs pieminekli monsinjoram Pēterim Vilcānam

Uzstādīs pieminekli monsinjoram Pēterim Vilcānam

Septembrī Līvānu Romas katoļu svētā Miķeļa Erceņģeļa baznīcas dārzā tiks uzstādīts piemineklis monsinjoram Pēterim Vilcānam viņa atdusas vieta.
 
Pieminekļa ideja - altāra forma, kas izveidota pēc monsinjora māsas atmiņām par brāli, kurš, būdams pirmskolas vecumā, izveidojis savās mājās lūgšanas altāru un licis visai ģimenei lūgties. Piemineklis paredzēts tradicionālās formās, niansēts.
 
Piemineklis tiks izgatavots no Skandināvijas melnā un pelēkā granīta, patlaban piemineklim jau ir ielikti pamati. Projektu realizē SIA "Kantiņi" vadītājs Juris Viļevko sadarbībā ar akmeņkali Vitāliju Vilcānu.
 
Līgums par pieminekļa izgatavošanu un uzstādīšanu noslēgts par kopējo summu - 2984 eiro, patlaban ir saziedoti 2050 eiro, kas pamatā ir no monsinjora Pētera Vilcāna radu līdzekļi, kā arī Dr.Viļa Mileiko (Kanāda), Atašienes Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīcas draudzes un Atašienes Marijas leģiona "Rīta zvaigzne" māsu ziedojumi.
 
Pēteris Vilcāns dzimis 1929.gada 16.janvārī Atašienes draudzē, Krustpils novadā. Mācījies Atašienes Brāļu Skrindu septiņgadīgajā pamatskolā, Varakļānu vidusskolā un absolvējis Līvānu vidusskolu. 1947.gadā iestājies Rīgas Metropolijas katoļu garīgā seminārā, pamatīgi apguvis latīņu un arī sengrieķu valodu.
 
Savu pirmo dievkalpojumu Vilcāns novadījis 1951.gada 15.aprīlī Aglonas bazilikā. No 1951. līdz 1974.gadam kalpojis Preiļu novada Aglonas, Rušonas, Bērzgales, Nīdermuižas, Jasmuižas un Preiļu pilsētas draudzēs. Strādājis daudzās Latgales draudzēs, bet pašā mūža nogalē nozīmēts kalpot Līvānos, kur aizgājis mūžībā 2012.gada 29. oktobrī.
 
Vilcāns kalpojis arī kā Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskapa ģenerālvikārs, bet 2001.gada 12.novembrī Romas pāvests Jānis Pāvils II par uzticīgu kalpošana baznīcai iecēla viņu par savu kapelānu.
 
Materiāls tapis sadarbībā ar LETA
Foto: Livani

Atstājiet komentāru