2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Novadu bibliotēkas - Latvijas mazās gaismas pilis

Novadu bibliotēkas - Latvijas mazās gaismas pilis

Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrība atklājusi fotoizstādi un izdevusi katalogu "Latvijas mazās gaismas pilis". Par tādām atzītas arī novadu bibliotēkas. Kā piemēram, Preiļu Galvenā bibliotēka, Līvānu novada Centrālā bibliotēka, Salas bibliotēka un citas daudzviet Latvijas reģionos.

Fotoizstādē Bibliotēkas jaunajā ēkā – Gaismas pilī apskatāmas 59 Latvijas bibliotēkas, kas pēdējos desmit gados uzceltas no jauna vai piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas. Izstādes rīkotāji vēlas uzsvērt, ka uzcelta ne vien jauna Nacionālās bibliotēkas ēka, arī Latvijas pilsētas un pagasti iegūst savas „vietējās Gaismas pilis".

Izstādei tiek veltīts katalogs, kur līdzas fotogrāfijām ir arī bibliotekāru stāsti par savu pilsētu un pagastu bibliotēkām.

Arhitekts un izstādes kurators Jānis Dripe: "Šis ir gaismas punktu vizualizācijas projekts un stāsts par pozitīviem procesiem Latvijas bibliotēkās no Līvāniem līdz Valmierai, no Kursīšiem līdz Medumiem vai Jumurdai, Mārupei un Zorģiem. Lai arī mērogi un rocība bieži ir nesalīdzināmi, mēs centāmies pamanīt ne vien izcilību, bet arī labo gribu visos Latvijas novados. Mūsdienīga bibliotēka sen vairs nav tikai grāmatu glabātuve. Labajos piemēros tā ir vietas dvēsele. Tur kopā lieliski sadzīvo kultūras mantojums un mūsdienu tehnoloģijas, grāmata un virtuālais teksts, mazpilsētu miers un pasaules elpa, arhitektūra un saturs."

"Latvijas mazo gaismas piļu" izstādes un kataloga idejas autore ir Limbažu Galvenās bibliotēkas direktore Dzintra Justa sadarbībā ar LNB direktoru Andri Vilku.

Fotoizstādi rīko un katalogu izdod Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība ar LR Kultūras ministrijas, Latvijas Kultūrkapitāla fonda, ABLV Charitable Foundation, Live Riga, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas pašvaldību atbalstu.

Izstāde "Latvijas mazās gaismas pilis" būs skatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā līdz 18. septembrim. Pēc tam tā tiks izstādīta arī citviet Latvijas novados.
 
Informāciju sagatavoja: Sanita Kitajeva
Foto: Norteks.lv

Atstājiet komentāru