2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Līvānieši visaugstāk novērtējuši vides sakoptību un iedzīvotāju informēšanu

Līvānieši visaugstāk novērtējuši vides sakoptību un iedzīvotāju informēšanu

Līvānu novada pašvaldība no 2015.gada 22.janvāra līdz 22.februārim veica iedzīvotāju aptauju visa novada teritorijā.


Sabiedrības viedokļa pētījums tika veikts Līvānu novada integrētās attīstības programmas 2012.–2018.gadam ikgadējā Uzraudzības ziņojuma ietvaros. Procentuāli visaugstāk iedzīvotāji novērtējuši vides sakoptību (apmierināti 82,2% aptaujāto), sabiedrības informēšanu (apmierināti 73,4%), kopējo pakalpojumu kvalitāti un dzīvi Līvānu novadā (apmierināti 71,9%), atkritumu apsaimniekošanu - savākšanu, izvešanu (71,3%) un kopējo novada attīstību (apmierināti 70,6%)


Vides sakoptība


Kopumā ar vides sakoptību novadā ir pamierināti 82,2% aptaujāto. Biežāk minēti šādi iedzīvotāju ierosinājumi: vairāk līdzekļu atvēlēt un rūpēties par pilsētas skaistumu – uzstādīt jaunus, interesantus vides objektus, sakārtot skvērus, ierīkot dekoratīvos apstādījumus un puķu stādījumus. Iedzīvotāji norāda, ka lielāka vērība jāvelta pilsētas svētku noformējumam un arī ikdienā jāmeklē vienots, saskaņots pilsētas tēls. Pilsētas mākslinieks vai arhitekts, pēc iedzīvotāju domām, dotu jūtamu pienesumu Līvānu tēla attīstībā, lai pilsēta nebūtu industriāla un garlaicīga, bet izceltos ar savu vizuālo seju. Pilsētu rotā divas upes, tāpēc būtu lietderīgi sakopt upju krastus, tādējādi paplašinot atpūtas iespējas un zaļās zonas. Cilvēki norāda, ka jauki būtu vairāk vietu, kur apsēsties un atpūsties. Jāpievērš uzmanība arī bērnu rotaļu laukumu apsekošanai un labošanai, sakārtošanai.


Kā problēmu iedzīvotāji min nepabeigto privāto daudzstāvu māju nepievilcīgo izskatu, kas bojā pilsētas vizuālo tēlu. Stingrāk būtu jāvēršas arī pret citu nolaisto un nesakopto ēku īpašniekiem.


No jauniem objektiem, kas būtu jāuzceļ Līvānos, pirmajās vietās aptaujā izvirzās brīvdabas estrāde, baseins un gājēju tilts pāri dzelzceļam uz rūpniecības zonu. Nepieciešama arī pludmale, strūklaka, dzīvnieku patversme.


Vienlaikus cilvēki ir pamanījuši, ka ik gadu pilsētā top kaut kas jauns un inovatīvs. Tomēr būtu nepieciešams sakārtotās vietas pasargāt no vandaļiem, uzstādot novērošanas kameras vismaz vietās, kur biežāk uzturas cilvēki.

 

Ielas un ceļi


Attiecībā uz ielām un ceļiem iedzīvotāji akcentē problēmas, ar kurām saskārušies apjomīgā ielu rekonstrukcijas projekta laikā, kad vienlaikus vienā no pilsētas rajoniem tika rekonstruētas 12 ielas. Ielu tīkls remonta laikā bija grūti izbraucams, daudzi posmi tika slēgti. Pilsētas ielu rekonstrukcijas rezultātā dažviet ielas ir sašaurinātas, neērtāka kļuvusi izbraukšana arī dažos krustojumos.


Iedzīvotāji norāda, ka nepieciešams uzlabot ielu (īpaši mazo ielu, piemēram, Ubaglīcī) tīrīšanu un kaisīšanu ar pretslīdes materiāliem ziemā.
Aptauja pierādīja, ka iedzīvotājiem ļoti aktuāla ir ielu kvalitāte industriālajā zonā, kur šobrīd ceļu kvalitāte ir ļoti kritiska, taču jau tuvāko gadu laikā šai rajonā tiks veikti apjomīgi rekonstrukcijas darbi.


Daudz komentāru saņemts par nepietiekamo ielu apgaismojumu mazajās Līvānu ielās, kas būtu jāuzlabo. Tomēr tā kā daudzās pilsētas ielās pēc rekonstrukcijas modernizēta arī apgaismojuma sistēma, kopumā ar šo pakalpojumu ir apmierināti 69,1% aptaujāto.


Ar gājēju ietvju stāvokli Līvānu novadā apmierināti ir 68,1% respondentu, ar veloceliņiem un to maršrutiem – 44,4%, savukārt ar ielu/ceļu infrastruktūru – 54,1% iedzīvotāju.


Sabiedriskais transports


Atsevišķi ierosinājumi ir minēti par plašāku pilsētas autobusu kursēšanas grafika ieviešanu, piemēram, uz Ubaglīča rajonu, kā arī agrāka reisa organizēšanu uz rūpniecības zonu jau pirms 8.00 no rīta. Iedzīvotāji vēlētos biežāku reisu skaitu, pielāgojot tos svētdienās dievkalpojumu laikiem katoļu baznīcā. Ar sabiedriskā transporta nodrošinājumu apmierināti ir 44,7% aptaujāto.


Namu apsaimniekošana


Daudz komentāru saņemts par komunālās saimniecības darbu un namu apsaimniekošanu. Iedzīvotājus uztrauc gan daudzstāvu māju stāvoklis (Rīgas ielā 65 jārisina notekūdeņu aizvadīšanas problēma), kuras nepieciešams siltināt, gan arī kāpņu telpu neapmierinošais stāvoklis. Vairākos ieteikumos pausts uzskats, ka kāpņu telpu uzkopšana būtu jāveic sētniekiem, kā tas notiek dažās citās pašvaldībās. Namu apsaimniekošana aptaujā saņēmusi viszemāko novērtējumu – tikai 27,2% iedzīvotāju ir apmierināti ar šajā jomā paveikto.


Par sētnieku darbu saņemtas kritiskas piezīmes daudzos komentāros – gan par to, ka ziemā ietves tiek tīrītas tikai tad, kas cilvēki jau dodas uz darbu (nevis agri no rīta), kā arī tas, ka bieži ietves ir slikti notīrītas, netiek pietiekami kaisītas.


Iedzīvotāji ierosina ieviest rīcības plānu, lai risinātu klaiņojošu suņu problēmu. Būtu jāapsver iespēja ierīkot dzīvnieku patversmi. Iedzīvotājiem aktuāla problēma ir centrālā kanalizācija atsevišķos privātmāju rajonos, kur to vajadzētu ierīkot.


Augsts apmierinātības procents sasniegts atkritumu apsaimniekošanas jomā – ar to apmierināti 71,3% aptaujāto. Attiecībā uz atkritumu savākšanu iedzīvotāji ierosina sekmēt šķirošanu, kā arī vairāk sekot, lai kopējā atkritumu apsaimniekošanas sistēmā iekļautos arī privātmāju iedzīvotāji.
Saistībā ar ielu remontiem Līvānos, aptaujā saņemti vairāki komentāri par sliktu ūdens kvalitāti rekonstrukcijas laikā. Jersikas un Rudzātu pagasta iedzīvotāji norāda uz dārgu ūdensapgādes pakalpojumu.


Attiecībā uz komunālo saimniecību iedzīvotāji iesaka uzlabot komunikāciju ar klientiem, būt atsaucīgākiem pret iedzīvotāju vajadzībām, iedziļināties viņu problēmās, censties palīdzēt.


Veselības un sociālā aprūpe


Veselības aprūpē iedzīvotāji gribētu plašāku speciālistu klāsta pieejamību Līvānu slimnīcā, dažādus izmeklējumus, rehabilitāciju, zobārstniecības pakalpojumus par pieejamākām cenām, speciālistus, kas strādā ar bērniem. Tāpat kā valstī kopumā arī Līvānos iedzīvotājus daudz kas veselības aprūpē neapmierina, par ko lieca arī procentuālais sadalījums – tikai 52,2% atbildējuši, ka šis pakalpojumus viņus pilnībā apmierina.


Sociālo pakalpojumu jomā aptaujātie pauduši neapmierinātību ar liberālo pabalstu sistēmu, kas veicina cilvēku nevēlēšanos strādāt. Lielāks atbalsts, pēc aptaujāto domām, būtu jāsniedz pirmspensijas vecuma iedzīvotājiem, kā arī invalīdiem.


Ekonomiskā attīstība


Šai jomā problēmtēma Nr.1 – darba vietu trūkums, kā arī zemais atalgojums. Aptaujā vairāki respondenti uzsvēruši, ka labprāt atgrieztos Līvānos no Rīgas un ārzemēm, taču neredz sev piemērotas darba iespējas un konkurētspējīgu atalgojumu. Tajā pat laikā uzņēmēji saskaras ar kvalificēta darbaspēka trūkumu.


Kultūra un izglītība


Aptaujā cilvēki norāda, ka vēlētos vairāk kvalitatīvu, vērtīgu kultūras pasākumu, kas sniegtu patiesu baudījumu. Pietrūkst arī tematisku pasākumu ārpus darba laikā, kā arī izklaidējošu aktivitāšu ģimenēm ar bērniem.


Iedzīvotāji norāda, ka jāatjauno tradīcija ar Jāņu nakts svinēšanu pie ugunskuriem Līvānu pilsētā, kas pēdējos gados izpalika. Cilvēki uzskata, ka daudzi labi pasākumi vasaras sezonā Līvāniem “iet garām” estrādes trūkuma dēļ. Arī pilsētas svētki šī apstākļa dēļ ir jārīko vizuāli nepievilcīgā vietā, lai gan paši svētki tiek vērtēti atzinīgi. Kopumā 61,3% aptaujāto ar kultūras un izklaides pasākumiem novadā ir apmierināti.


Izglītībā jāturpina celt izglītības kvalitāte, piesaistot augsti profesionālus, spēcīgus pedagogus. Aptaujā minēta arī nepieciešamība pēc patriotiskās audzināšanas skolā. Vērtējot vispārējo izglītību, 62,8% respondentu atbildējuši, ka tā viņus pamierina, savukārt pirmsskolas izglītības piedāvājums apmierina 61% aptaujāto.


Sabiedrības informēšana


Iedzīvotāji vairāk vēlētos uzzināt par bezmaksas aktivitātēm, kas notiek novadā, taču kopumā ar sabiedrības informēšanas darbu ir apmierināti. Aptaujā ierosināts dažādot informāciju LED informatīvā stendā un novada mājas lapā.


Iedzīvotāji ierosina domes vadībai organizēt vairāk tikšanos ar iedzīvotājiem. Ar sabiedrības informēšanas darbu novadā kopumā apmierināti 73,4% aptaujāto, kas ir otrais labākais apmierinātības rādītājs.


Pagastu vērtējums


Iedzīvotāji pozitīvi novērtējuši, ka Sutru ciemats ir labi apgaismots, ar asfaltētu ciema centru, kurā iespējams saņemt arī ģimenes ārsta pakalpojumus, kas cilvēkiem ir ļoti svarīgi.


Lauku pagastos iedzīvotāji ierosina uzstādīt norādes zīmes uz lauku ceļiem ar norādēm uz konkrētiem ciemiem, jo pretējā gadījumā ceļu tīklā orientēties ir ļoti grūti, īpaši Rudzātu pagastā, kur ceļu tīkls ir ļoti sazarots.


Ceļu problēma cilvēkiem laukos ir visaktuālākā, pierāda aptauja. Piemēram, Jersikas pagasta Upeniekos iedzīvotāji aicina meklēt iespēju ciemata ielu (Vītolu, Bērzu u.c.) asfaltēšanai. Rožupes pagastā lielā sāpe ir valsts nozīmes ceļš Rožupe – Rudzāti, ko būtu jāasfaltē. Tāpat arī iedzīvotāji vērš uzmanību uz Staru ceļa problēmu, kur notiek dolomīta kravu pārvadājumi. Vajadzētu meklēt iespējas arī šī ceļa asfaltēšanai. Savukārt Turku pagastā aptaujātie norāda uz nepieciešamību asfaltēt Jaunsilavas pamatskolas piebraucamo ceļu. Jersikas pagastā iedzīvotāji norāda, ka nepieciešams veikt remontu pagasta tautas namā, kur tas nav veikts, ziemā ir auksti, ir problēmas au apskaņošanu.


Sabiedriskā kārtība


Iedzīvotājus uztrauc to cilvēku skaits, kas vakaros pa ielām staigā alkohola reibumā, ko nevajadzētu pieļaut un vairāk sekot šai situācijai. Aptaujā minēts, ka būtu lietderīga videonovērošanas sistēmas uzstādīšana sabiedriskās vietās pilsētā vai pašvaldības policijas izveide.


Kopumā Līvānu novadu iedzīvotāji uzskata par samērā drošu vietu, jo vairāk kā puse aptaujāto – 52,2% atzinuši, ka ar sabiedrisko kārtību novadā situācija ir normāla.


Tūrisms, sports, jaunieši


Aptaujā atzinīgi novērtēts Latgales mākslas un amatniecības centrs un Stikla muzejs kā tūrisma objekts, taču tūrisma jomā Līvāniem vajadzētu attīstīties. Iedzīvotāji norāda, ka pilsētā trūkst dažādības sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu jomā, izklaides iespēju.


Neskatoties uz sporta infrastruktūras attīstību pēdējos gados, vēl arvien aptaujā cilvēki min nepieciešamību paplašināt šo piedāvājumu. Uzsvērts, ka nav sporta aktivitāšu bērniem no 4 gadu vecuma.


Jauniešiem būtu nepieciešams vairāk prakses vietu, lai būtu vēlme atgriezties Līvānu novadā.


Kopvērtējums


Kopumā Līvānu novada attīstība vērtējama pozitīvi. Iedzīvotāji bija aicināti novērtēt arī domes vadības darbu, atzinīgi to novērtēja 65%. Vēl augstāks vērtējums sniegts kopumā par dzīvi Līvānu novadā – ar to apmierināti ir 71,9% aptaujāto.


Deputāti aicināti vairāk pievērsties vides sakoptībai un vairāk strādāt ar pilsētas iedzīvotājiem. Novēlējums no Līvānu novada iedzīvotājiem ir neapstāties, turpināt iesākto darbu. Pievērst lielāku uzmanību sarūkošajam iedzīvotāju skaitam. Komentāru klāstā bija gan kritiski vārdi un ieteikumi, gan paveikto darbu novērtējums, pateicības vārdi un veiksmes vēlējumi turpmākajā darbā.


Aptauja bija aizpildāma gan elektroniski, gan drukātu anketu veidā.


Iedzīvotāju sniegtie ierosinājumi tiks analizēta un racionālie priekšlikumi kalpos kā informācijas avots turpmākajam pašvaldības darbam.
Pateicamies iedzīvotājiem par aktivitāti un atsaucību!

 

Līvānu novada sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļas informācija
ginta.kraukle@livani.lv ; 65307270; 29492184

Komentāri (0-3/3)

  • Līvānietis
    02.07.2018 18:22
    ĻEIVOŅI RUĻAVOJ!!!
  • Guest
    02.07.2018 18:22
    Labi, ka Klaužs pa Saeimu, vis jau kāds finansējums vairāk tiek novirzīts.
  • līväniete
    02.07.2018 18:22
    Veel vareetu sakaartot industriaalo zonu, tad gan buutu labi, citaadi aiz dzelzceľja skats nav pievilciigs.

Atstājiet komentāru