2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Līvānu mērs: Bēgļu jautājums valstī aktualizēts, aizmirstot par valsts iekšējām problēmām

Līvānu mērs: Bēgļu jautājums valstī aktualizēts, aizmirstot par valsts iekšējām problēmām

Bēgļu jautājums valstī ir aktualizēts, aizmirstot par tās daudzajām iekšējām problēmām, uzskata Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

 

"Patlaban pašvaldība ir saņēmusi vēstules no Ekonomikas ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kurās tās interesējas par to, vai pašvaldībai ir vietas, kur šos bēgļus izvietot. Nekādas informācijas par bēgļu uzņemšanu šajās vēstulēs nav. Pašvaldības nav informētas nedz par to, kas finansēs bēgļu uzturēšanos, maksās viņiem pabalstus, ēdinās, nedz par to, kur viņus plānots izmitināt un kas viņiem mācīs valsts valodu," norāda Vaivods.

 

Eiropas Savienībā šajā plānošanas periodā ir dubultojies finansējums dažādu sociālās sfēras projektu finansēšanai. Daudzu Latvijas pašvaldību, tai skaitā Līvānu, vadītāji, ir lūguši piešķirt līdzekļus dažādiem ar krīzes centru, patversmju, sociālo māju, citu sociālo iestāžu izveidi un paplašināšanu saistītiem projektiem. Ir lūgti līdzekļi arī pašvaldību dzīvojamā fonda sakārtošanai, kuru varētu piedāvāt dažādu paaugstināta sociālā riska grupu pārstāvjiem, arī personām, kas nesen atbrīvojušās no ieslodzījuma vietām. Līvānu pašvaldība ir izstrādājusi vairākus šādus sociāli orientētus projektus, diemžēl finansējuma tiem nav.

 

Savukārt nepieciešamību pēc šādiem projektiem, pēc Līvānu mēra domām, atspoguļo kaut vai Līvānu krīzes centrs un pansionāts, kur mitinās dažādi krīzes situācijās nonākuši cilvēki, to vidū jaunieši un vientuļi pensionāri. Ja iepriekš iestādēs pietika vietas visiem un tas varēja pieņemt cilvēkus arī no tuvējām pašvaldībām, tad patlaban centrs vairs nevar nodrošināt nepieciešamo vietu skaitu pat pašvaldības iedzīvotājiem.

 

"Vēl viens moments ir izskanējusī informācija par bēgļiem paredzēto pabalstu apmēriem, kas vairākkārt pārsniedz pensijas, bērnu, bērnu bāreņu un dažādus citus pabalstus, nonākot nevienlīdzīgā situācijā vietējiem iedzīvotājiem. Lai tiktu saglabāts sociālais taisnīgums, ir jāpalielina visi šie maksājumi arī Latvijas iedzīvotājiem," uzsver Vaivods.

 

Patlaban patvērumu Latvijā vēlētos saņemt arī daudzi Ukrainas iedzīvotāji, kur arī notiek karadarbība. Līvānu novada domes priekšsēdētājs uzskata, ka atbildīgajām personām vajadzētu aizdomāties arī par šo cilvēku interesēm, varbūt paredzot bēgļu kvotās vietu arī viņiem.

 

Līvānu mērs uzskata, ka cilvēku, kas par nokļūšanu Eiropā var atļauties maksāt tādus līdzekļus, kādu nav lielai daļai Latvijas iedzīvotāju, mērķis nebūt nav nokļūšana Latvijā, bet gan - Vācijā, Anglijā, Zviedrijā un citās bagātajās ES valstīs.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru