2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Latviešu tautas dziesmu dziedāšanas sacensības “Lakstīgala 2016”

Latviešu tautas dziesmu dziedāšanas sacensības “Lakstīgala 2016”

Jau četrpadsmito gadu pēc kārtas Latvijas bērni un jaunieši piedalās latviešu tautas dziesmu dziedāšanas sacensībās „Lakstīgala”, ko organizē Valsts izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā ar pašvaldībām un izglītības iestādēm.

Latviešu tautas dziesmu dziedāšanas sacensības “LAKSTĪGALA 2016” mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu interesi un padziļināt zināšanas par latviešu tautas dziesmu dziedāšanu un latviešu tautas tradīcijām, aktivizēt sava novada kultūras apzināšanu.

Sacensība notiek vairākos posmos. 1.posms notiek pilsētā vai novadā. Piedalās dalībnieki, kuri apguvuši dziesmas no Roberta Zuikas sakārtotā krājuma „Lakstīgala”. Dziesmas jāizpilda a cappella vai ar instrumentālu pavadījumu (izņemot klavieres).

2.posms notiek kultūrvēsturiskajos novados. 4.februārī Jēkabpilī sacentās Latgales novada tautas dziesmu zinātāji. Latviešu tautas dziesmu dziedāšanas sacensībās “LAKSTĪGALA 2016” piedalījās 9 vispārējās izglītības iestāžu un interešu izglītības iestāžu audzēkņu komandas 3 vecuma grupās.

Dalībniekiem bija jāsagatavo mājas darbs – atraktīvā veidā vajadzēja prezentēt savam novadam, dzimtajai vietai raksturīgo (dziesmas, tautas tērps, tradīcijas, nodarbošanās, anekdotes, mīklas, mūzikas instrumenti);

Pēc tam bija jāpiedalās dziesmu aplī – komanda izlozēja savas grupas dziesmu un to pēc apļa principa nodziedāja. Komandām bija jādzied arī dziesmas par izlozēto tēmu (dziedātprieks, Tēvzeme, mūžs). Šoreiz tika izlozēta tēma – dziedātprieks. Tika noskaidrota komanda, kura zina visvairāk tautasdziesmu.

Dalībniekiem bija jāatpazīst dziesmas pēc dzirdes – vajadzēja atpazīst latviešu tautasdziesmu un tautas instrumentu, uz kura tiek izpildīta dziesma.

Konkursa noslēgumā bija arī viktorīna - tēmas: latviešu tautas mūzikas instrumenti; gadskārtas, godi; latviešu tautas tērps; latviešu tautas dziesmu vācēji; vārdu skaidrojošā vārdnīca no krājuma „Lakstīgala”.

Latviešu tautas dziesmu dziedāšanas sacensības “LAKSTĪGALA 2016” vēroja un savu vērtējumu deva VISC apstiprināta vērtēšanas komisija: VISC Interešu izglītības un audzināšanas darba nodaļas vecākā referente Rita Platpere un VISC projektu vadītāja Māra Mellēna. Tika vērtēts muzikālākais, atraktīvākais un interesantākais latviešu tautas dziesmas izpildījums, zinošākā un erudītākā komanda.

3.posms – noslēguma sarīkojums notiks 4.martā Rīgā, Bērnu un jauniešu centrā „Altona”. Uz trešo kārtu tika uzaicinātas labākas Latgales novada komandas. Uz Rīgu dosies arī visas trīs Līvānu 1.vidusskolas un Līvānu BJC komandas.

 

Līvānu 1.vidusskolas un Līvānu BJC 1.-4.klašu komanda:

Beāte Daniela Reine, Jana Urkevica, Aiva Lāčkāja, Rainers Tomass Urujevs, Mareks Nečajevs.

3

Līvānu 1.vidusskolas 5.-9.klašu komanda:

Patrīcija Bušmane, Marta Cīrule, Žanete Vaikule, Kellija Znotiņa, Rita Hveckoviča.

2

Līvānu 1.vidusskolas 10.-12.klašu komanda:

Māra Rudzāte, Mairis Iesalnieks, Matīss Lojāns, Lauma Praņevska, Sindija Pote.

1

Šo sacensību iedibinātājs ir izcilais diriģents,skolotājs, Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku un Vispārējo latviešu Dziesmu svētku goda virsdiriģents, publicists Roberts Zuika, kurš pagājušajā gadā 102 gadu vecumā aizgāja viņsaulē Kalamazū (ASV). Tieši ar viņa nesavtīgo gādību un ar Amerikas latviešu apvienības Kultūras fonda un ģenerāļa Kārļa Goppera fonda atbalstu izdoti 25000 latviešu tautas dziesmu krājumi R.Zuikas redakcijā “Lakstīgala”. Tie ar VISC mūzikas speciālistu un domubiedru gādību tika dāvināti Latvijas skolām.

Latviešu tautas dziesmu pūrs ir bagāts un neizsmeļams, vēl daudzām paaudzēm izzināms un izdziedams. Izcilais pedagogs R.Zuika ir atstājis vēlējumu: „Šajā darbā nedrīkstam apstāties ne uz mirkli!”

 

Informāciju sagatavoja:

Anna Kārkle,

Līvānu 1.vidusskolas skolotāja,

folkloras kopas "Ceiruleits" vadītāja

Atstājiet komentāru