2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Līdzcilvēku dāsnums labdarbības koncertā pārspēj cerēto - saziedo 3015 euro

Līdzcilvēku dāsnums labdarbības koncertā pārspēj cerēto - saziedo 3015 euro

Baznīca bija cilvēku pārpilna, un tas liecina, ka labdarības ideja sabiedrībā ir dzīva. Spožās saules gaismas pielietā baznīca, siltie vārdi, dvēseliskā mūzika un Dievišķā klātbūtne radīja brīnumainu atmosfēru, kas lika klausītājiem aizturēt elpu un ienirt gluži netveramā sajūtu burvībā.

Gan Urtānu ģimenes (Jēkabpils) vokālais sniegums un vijoļu duets izpildītā Franča Šūberta “Ave Maria”, gan Grozu ģimenes (Rudzāti) māsas un brāļa, gan Daigas Koļesņičenko dziedājums aizkustināja klausītāju sirdis. Šķiet, ka līdz pašām baznīcas velvēm aizskanēja tenora Daiņa Skuteļa fascinējošais vokāls, savukārt maestro Juris Kulakovs atraktīvā un virtuozā manierē kopā ar draudzes kori “con Amore” un Urtānu ģimenes vīriem izpildīja paša komponēto veltījumu mātei “Jubilate Deo”. Neviltotas ovācijas izpelnījās Līvānu draudzes priestera Jura Zarāna emocionālais dziedājums no Endrjū Loida Vēbera rokoperas “Jēzus Kristus superzvaigzne.” Tas bija Jēzus Kristus dziedājums Ģetzemenes dārzā - dramatisks dēla un tēva dialogs pirms Jēzus tika nodots un sists krustā.

Koncerts bija kā aicinājums apstāties ikdienā un atrast laiku Dievam un līdzcilvēkiem, jo pretējā gadījumā esam piebāzti vienīgi paši ar sevi un pasaules troksni, nespējot izdomāt nevienu domu, kas būtu garāka par piecām sekundēm. “Kad tu pacel savas dzīves krustu, tev liekas, ka tu esi pavisam viens. Taču Dievs vienmēr nāk tev palīgā, ja vien tu to lūdz. Viņš grib, lai tu saprastu, ka nekad tu vairs nebūsi viens ar savu krustu. Viņš būs pie tevis tavos vientulības brīžos, brīžos, kad tu izmisumā raudāsi, un arī tad, kad tev vairs nebūs spēka raudāt. Jo Dievs spēj samīļot katru dvēseli,” šie vārdi koncerta ievadā aicināja ikvienu atvērt dvēseli mūzikai, cilvēcībai, priekam un dāsnumam.

Koncerta laikā necerēti lielu atsaucību guva aicinājums materiāli atbalstīt trīs līvāniešus. Pirms sešiem gadiem pilsētas svētku laikā akcijā “Palīdzēsim mazajam Danielam staigāt” tika vākti ziedojumi sešgadīgam puisēnam. Šobrīd Danielam Žukam ir jau 12 gadu, viņš pārcietis neskaitāmas operācijas, zēnam regulāri nepieciešama rehabilitācija, taču arī uzlabojums ir acīmredzams – bērnu cerebrālās triekas skartais zēns šobrīd pats spēj pārvietoties savām kājiņām.

Marta Vuškārniece ir Līvānu draudzē labi zināma meitene, kas regulāri apmeklē dievkalpojumus. Kopš dzimšanas viņai uzstādīta diagnoze muguras smadzeņu trūce. Marta pārvietojas tikai ratiņkrēslā, taču, neskatoties uz to, viņa ir ieguvusi augstāko izglītību un šobrīd strādā uzņēmumā SIA “Minox” Līvānos. Martai bijušas 5 operācijas, pirmā jau pusotra gadiņa vecumā, šobrīd Martai ir 24 gadi. Martai līdzās vienmēr ir labais sargeņģelis – viņas vecmāmiņa Helēna.

Jānis Milts smagu muguras traumu guva pagājušajā gadā, zaudējot spēju staigāt. Joprojām turpinās smags ārstēšanas un rehabilitācijas periods. Jānis ir ļoti sirsnīgs un sportisks. Aizrautīgs makšķernieks. Ļoti mīl savas meitas Laimu un Elīnu. Jānis ir cilvēks, kurš palīdzēs jebkuram, neko neprasot pretī.

Koncerta laikā skatītāju emocionālais saviļņojums bija tik iespaidīgs, ka pusotras stundas laikā tika saziedoti 3015 euro. Saziedotā nauda uzreiz pēc koncerta tika nodota trim ziedojumu saņēmējiem, katram pa 1005 euro. Martai, Danielam un Jānim šī nauda dos iespēju ārstēties un saņemt profesionālu rehabilitāciju, kam ir nenovērtējama nozīme viņu dzīves kvalitātes saglabāšanā.

Kā pēc koncerta ar gandarījumu atzina idejas autore, katoļu draudzes kora “conAmore” diriģente Rita Semeiko, apbrīnas vērts ir šo cilvēku gara spēks smagu pārbaudījumu priekšā. Viņa ir pārliecināta, ka šie cilvēki iztiktu arī bez sabiedrības atbalsta, jo slimība viņus darījusi ne vien stiprus garā, bet arī ļoti pazemīgus un pieticīgus. Labdarība visvairāk ir vajadzīga pašai sabiedrībai, lai mēs ieraudzītu cilvēkus, kas tepat mums līdzās cīnās ar dzīves grūtībām, lai mācītos pieņemt, palīdzēt un dalīties.

Koncerta organizatori saka lielu paldies māksliniekiem, kas koncertēja bez samaksas, ikvienam labas gribas cilvēkam par sniegto atbalstu ziedojumu veidā, kā arī sponsoriem: Līvānu novada domei, kas māksliniekiem dāvāja pilsētas jubilejas kalendārus un apmaksāja pusdienu izdevumus, uzņēmumam “Lauris K” un Kārklu ģimenei par atbalstu pusdienu sagatavošanā māksliniekiem, veikala “Rego” īpašniekiem Vasiļjevu ģimenei par ziediem, J.Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas direktoram Gunāram Luriņam par koncerta apskaņošanu, SIA “Vidusdaugavas televīzija” valdes priekšsēdētājam Jāzepam Brencim, kurš nodrošināja labdarības koncerta ierakstu videolentē (ieraksts tuvākajā laikā būs skatāms www.livani.lv) un dievnama saimniekam priesterim Jurim Zarānam par atbalstu un iedvesmu radošām idejām.

Līvānu novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļa

Komentāri (0-1/1)

  • Guest
    02.07.2018 18:32
    Latvijas iedzīvotāji nav tik bagāti, lai katru dienu ziedotu dažādām labdarības organizācijām. Tur ziedo īpašas personas un īpašām vajadzībām. Un ļoti priecātos, ja tās būtu ceļā uz garīgām vērtībām , kļūstot dāsni- izpērk vainas sajūtu pret savu tautu....taču šī cerība, lai cik skaista, tomēr daudzos gadījumos paliek tikai tukša cerība...

Atstājiet komentāru