2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Līvānos izskanējis vokālās mūzikas konkurss „Balsis 2016”

Līvānos izskanējis vokālās mūzikas konkurss „Balsis 2016”

Konkursā piedalījās Līvānu novada izglītības iestāžu kolektīvi, kuru sastāvā ir ne vairāk kā 15 dalībnieku. Konkursam dalībnieki sagatavo trīs dziesmas: viena ir sava kultūrvēsturiskā novada latviešu tautas dziesma a cappella unisonā un divas brīvas izvēles dziesmas, no kurām viena ir latviešu autora oriģināldziesma vai tautas dziesmas apdare, kurā izmantoti mūsdienīgi izteiksmes līdzekļi. Ieteicams izvēlētajās dziesmās iekļaut solista dziedājumu. Visām trim konkursa dziesmām, kuras tiek gatavotas, ir jābūt latviešu valodā, kā arī jāatbilst dalībnieku vecuma grupai.

Konkursā kolektīvu priekšnesumus vērtēja Līvānu BJC/ mūzikas skolotāju metodiskās apvienības vadītājas sastādīta vērtēšanas komisija: Daiga Koļesņičenko (Preiļu Mūzikas un mākslas skolas skolotāja, kora diriģente), Aija Smirnova (Līvānu novada KC direktore, folkloras kopas “Sudobri” vadītāja), Oļegs Koļesņičenko (Preiļu Mūzikas un mākslas skolas pūšaminstrumentu pedagogs un kordiriģents, Preiļu 1.pamatskolas mūzikas skolotājs).

1

Žūrija no kreisās - Oļegs Koļesņičenko, Aija Smirnova, Daiga Koļesņičenko.

Maksimālais punktu skaits: 50. Attiecīgi iegūtajiem punktiem tiek piešķirtas pakāpes: 45 – 50 punkti - Augstākās pakāpes diploms; 40 – 44,99 punkti - I pakāpes diploms; 35 – 39,99 punkti - II pakāpes diploms; 30 – 34,99 punkti - III pakāpes diploms; 25 – 29,99 punkti - Pateicība par piedalīšanos.

Prieks un gandarījums bija ne tikai bērnu acīs, bet arī pedagogiem un pārējiem līdzjūtējiem, jo tika iegūtas I un II pakāpes, kā arī viena Augstākā pakāpe, kas nozīmē, ka dalībnieki bija gatovojušies ar ļoti lielu atbildību, un sniegums tiešām bija labs. Taču uz 2.konkursa kārtu drīkst izvirzīt tikai 1 kolektīvu. Tā kā Latgales novada kārta notiks Līvānos, tad organizatoru priekšrocības ļauj izvirzīt divus no labākajiem: tie ir Augstāko pakāpi ieguvušais Līvānu BJC vokālās studijas „Spurgaliņas” vidējās grupas vokālais ansamblis (vidēji 47 punkti), sk. Skaidrīte Bulmeistere, koncertmeistare Rita Semeiko un Līvānu 1.vidusskolas 2.-4.klašu vokālais ansamblis “Laimiņas”, sk. Vanda Lipinika, koncertmeistare Līga Vuškārniece.

3

Līvānu BJC vokālās studijas "Spurgaliņas"

2

Līvānu 1.vidusskolas 2.-4.klašu vok. ans. "Laimiņas"

Vokālās mūzikas konkursam „Balsis” 2016.gadā aprit 10 gadi. Bērnu un jauniešu interese par vokālo mākslu un aizrautīgā akustiskā muzicēšana, kā arī pedagogu profesionālais darbs un atsaucība sekmējusi konkursa „Balsis” tradīcijas nostiprināšanos un apliecinājusi tā pastāvēšanas ilgtspēju.

Konkursa mērķi: Stiprināt bērnu un jauniešu nacionālo identitāti un popularizēt Dziesmu un deju svētku tradīciju, padziļinot viņu zināšanas par latviešu tautas dziesmu un oriģināldziesmām, sekmējot jauna un mākslinieciski augstvērtīga vokālo ansambļu repertuāra apguvi; Kopt un attīstīt audzēkņu individuālās muzicēšanas prasmes un mazo mūzikas kolektīvu muzicēšanas tradīcijas, nodrošinot iespējas uzstāties un pilnveidot skatuvisko pieredzi, dalībnieku radošās spējas, emocionālo un intelektuālo attīstību.

Aija Skarbiniece, Līvānu BJC izglītības metodiķe

Atstājiet komentāru