2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

ASV miris līvānietis, kurš palīdzēja uzbūvēt Disnejlendu

ASV miris līvānietis, kurš palīdzēja uzbūvēt Disnejlendu

Diemžēl Novadnieku salidojumā šo līvānieti nesastapsim, jo šā gada janvāra sākumā 88 gadu vecumā Gunārs Robežnieks Amerikas Savienotajās Valstīs ir miris, 22.februārī ziņo portāls skaties.lv, atsaucoties uz ASV mediju informāciju.

1944. gadā Robežnieku ģimenes īpašumu – lauksaimniecības zemi un fermu – sagrāba komunisti, un ģimenei bija divas izvēles – palikt Latvijā un, visticamāk, tikt nosūtītiem uz Sibīriju, vai arī – doties bēgļu gaitās. Robežnieki izvēlējās otro un devās uz ASV.

Gunāram bija 17 gadu, kad Robežnieku ģimene apmetās bēgļu nometnē Minhenē. “Viņš stāstīja, ka bada dēļ viņam bija izkrituši teju visi zobi,” atminas viņa dēls Jānis.

Pēc pieciem gadiem viņš pārcēlās uz ASV, Misisipi štatu, kur viņš laukā novāca melones un ievāca kokvilnu. Pēc tam latvietis ieguva mehāniskā inženiera izglītību Ilinoisā un pēc tam sāka karjeru – palīdzēja būvēt un veidot dizainu tirdzniecības centriem, biroju telpām u.c. Viņa darbu sarakstā ir arī Disnejlendas būvniecība.

Gunārs bija precējies ar emigrējušu latvieti – Mirdzu, un viņam ir divi dēli.

Viņa dēls Jānis stāsta, ka faktiski viņa tēvs bija lielāks ASV patriots par dažu labu ASV dzimušu pilsoni, jo ļoti augstu vērtēja to, ka šī valsts viņam neatteica patvērumu.

Līvānu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļa

Atstājiet komentāru