2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Līvānos pasniegtas Gada balvas kultūrā (FOTO)

Līvānos pasniegtas Gada balvas kultūrā (FOTO)

Pasākuma ievadā video prezentācijas veidā tika sniegts Līvānu novada kultūras centra sagatavotais pārskats par lielākajiem kultūras pasākumiem 2015.gadā, kam sekoja apbalvošana trīs kategorijās.

Apbalvojumu “Gada cilvēks kultūrā” saņēma Ivars Kleins, kurš jau teju 40 gadus darbojas Līvānu pūtēju orķestrī, ir arī aktīvs Jersikas senioru kora dalībnieks. Viņa darbošanās kolektīvos tiek raksturota ar augstu atbildības sajūtu, profesionālu pieeju kā mēģinājumos, tā koncertos, pašaizliedzību un dzīvesprieka uzturēšanu kolektīvā.

3355

Apbalvojumu "Gada amatiermākslas kolektīvs" saņēma folkloras kopa “Rūžupis veiri” (vadītājs Dainis Paeglis). Kolektīvs 2015.gadā izdevis savu pirmo studijas albumu, kā arī ticis nominēts latgaliešu kultūras balvai “Boņuks” nominācijā “Labākais sniegums tautas mūzikā”. Folkgrupa aktīvi koncertē, un 2015. gada vasarā sekmīgi piedalījās Starptautiskajā folkloras festivālā "Baltica". Savā pastāvēšanas laikā puiši piedalījušies festivālā "Laba daba" un iekarojuši savu vietu starp Latvijas labākajām folkloras kopām. Vīru kopa “Rūžupis veiri” saviem skatītājiem sniedza arī muzikāli humoristisku priekšnesumu īsti latgaliskā garā.

dsc 0040

Savukārt "Gada kultūras notikums" iedzīvotāju balsojumā pērn – koncertuzvedums “Pie Daugavas” (režisore Laura Zemvalde) jeb 18.novembra svinīgais pasākums par godu Latvijas Republikas Proklamēšanas gadadienai, kad uz Līvānu kultūras centra skatuves pulcējās 70 koristi, 40 dejotāji un plašs muzikālais sastāvs. Pasākuma organizatori: Līvānu novada Kultūras centrs sadarbībā ar pašvaldības Sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļu.

dsc 0069

Kultūras ļaudis svinīgā uzrunā sveica Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Aija Usāne, atzinīgi novērtējot aizvadītā gada veikumu un novada kolektīvu augsto profesionālo sniegumu.

Savukārt Līvānu novada kultūras centra direktore Aija Smirnova pasākuma laikā īpaši uzteica četrus kolektīvus: deju kolektīvu “Daugavieši”, piešķirot nomināciju “Gada izaugsme” (kolektīvs aizvadītajā gadā papildinājis gan sastāvu, gan piešķīris jaunu dejas raksturu savam sniegumam, iegūstot augstāko vērtējuma līmeni starp deju kolektīviem novadā); deju kolektīvu “Latiņš” – nominācija “Roku rokā”, kas apliecina kolektīva dalībnieku draudzīgo kopā būšanas garu; Līvānu kultūras centra jaukto kori, piešķirot nomināciju “Gada auklējums” (ideja par jauktā kora nepieciešamību radās jau vairāk kā pirms gada, pēc ilgākiem meklējumiem tam izdevās atrast diriģenti, novadnieci Daigu Koļesņičenko); kultūras centra Jauniešu teātra kopa saņēma nomināciju “Gada drosme” (par atzinīgi novērtēto, provokatīvo izrādi “Lelle”).

Klausītājiem bija iespēja novērtēt jaunākā novada kolektīva – kultūras centra jauktā kora sniegumu. Kora izpildījumā skanēja komponista Zigmara Liepiņa dziesma ar tautasdziesmas vārdiem “Es atnācu uguntiņu”.

Pasākumā neizpalika arī bez intrigas. Līvānu jubilejas gadā kultūras centrs iecerējis savos kolektīvos iesaistīt vairākus sabiedrībā pazīstamus cilvēkus, kas uz pilsētas svētku gatavošanas laiku kļūtu par īstiem pašdarbniekiem un kolektīvu sastāvā uzstātos Savējo vakarā skolu stadionā.Domes priekšsēdētājs Andris Vaivods un jaunais vokālais talants Kristians Jasinskis dziedās Līvānu jauktā kora sastāvā. Deju kolektīvā iesaistīsies uzņēmēju padomes priekšsēdētājs un deputāts Pēteris Romanovskis kopā ar domes priekšsēdētāja vietniece Aija Usāne, savukārt līnijdeju grupas sastāvā iekļausies grupas “Straume” puiši. Daži dalībnieku vārdi vēl tika paturēti arī noslēpumā.

Vakara gaitā tika mests izaicinājums visiem klātesošajiem un no skatītāju zāles rindām izraudzīti pilsētas svētku “Savējo vakara” pasākuma vadītāji. Un tie būs: uzņēmējs un deputāts Ēriks Salcevičs, skolotāja Maija Kulakova, kā arī deputāte un sportiste Mārīte Vilcāne.

Kā atzina Līvānu novada kultūras centra vadītāja Aija Smirnova, 2016.gads būs izaicinājumu un izcilības gads, jo šis ir arī Līvānu 90 gadu jubilejas gads. To, ka izaicinājumam gatavs ir arī kultūras centra kolektīvs, apliecināja viņu priekšnesums roka stilā un bungu pavadījumā, ko skatītāji uzņēma ar sajūsmu.

Informāciju sagatavoja:

Līvānu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļas informācija

Komentāri (0-1/1)

  • Rudolfs
    02.07.2018 18:32
    Skumji, ka šajā pasākumā netika pieminēts galvenais gada kultūras notikums - Līvānu KC amatierteātra 65.gadu jubileja un ar šo notikumu saistītās izrādes visa mēneša garumā, kas priecēja skatītājus ar dažādu žanru izrādēm. Nedomāju, ka KC vadībai piemetusies skleroze, lai gan viņi nominēja tikai tos pasākumus, kurus režisēja tikai Aija Smirnova, bet šo jubilejas pasākumu kompleksu veidoja un īstenoja abu teātru režisori un kolektīvu dalībnieki. Par to VIŅIEM lielu lielais PALDIES !

Atstājiet komentāru