2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Balsu pirkšana Līvānos - ierakstītajās telefonsarunās runā par atbalstu "Saskaņai"

Balsu pirkšana Līvānos - ierakstītajās telefonsarunās runā par atbalstu "Saskaņai"

Nepatīkamās atskaņas no balsu pirkšanas 12.Saeimas vēlēšanās turpina pienākt no dažādām Latvijas tiesām. Lielākoties tiesas spriedumi apstiprina izmeklēšanas savāktos pierādījumus, ka vēlētāji ietekmēti, lai nobalsotu par labu Vienotības deputāta kandidātam Dzintaram Zaķim. Nupat Daugavpils tiesā sāka skatīt vienu no balsu pirkšanas lietām cita deputāta kandidāta – Saskaņas politiķa Andreja Elksniņa labā.

Taču apsūdzētie turas pie versijas, ka nav darbojušies Saskaņas, bet gan Vienotības un konkrēti Zaķa interesēs. Arī liecinieki tiesas zālē sākuši mainīt liecības. Prokuratūra to uzskata par aizstāvības taktiku. Pēc prokuroru domām, ir pietiekami pierādījumi, lai pierādītu ka balsis pirktas par labu Saskaņai, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Daugavpils tiesā aizvadītajā nedēļā sāka skatīt balsu pirkšanas lietu 12.Saeimas vēlēšanās Līvānos. Uz apsūdzēto sola divas personas – Anatolijs Sproge un Fjodors Martinovs. Abi atzīst, ka vēlēšanu dienā nogādājuši iecirknī vietējos iedzīvotājus un likuši balsot par konkrētu sarakstu apmaiņā pret naudu un dzeramo spirtu. Apsūdzībā teikts, ka četras personas šādi pierunātas balsot par 11.sarakstu – partiju Saskaņa, liekot plus zīmi deputāta kandidātam Andrejam Elksniņam. Tomēr apsūdzētie turas pie versijas, ka likuši balsot par 4.sarakstu, proti, Vienotību, un darījuši to Dzintara Zaķa labā.

Līvānos uzpirktie vēlētāji liecināja, ka atdevuši balsis par dažādiem sarakstiem. Taču tiesas zālē no savām iepriekš sniegtajām liecībām sāka atteikties, un teica, ka patiesībā balsojuši par Vienotību. Apsūdzētos tiesā pārstāv pieredzējuši zvērināti advokāti. Āris Bočs un Edgars Mačuks neapstrīd, ka viņu klienti ir pastrādājuši šo noziegumu un pat mudina atzīties. Strīds tiesas zālē ir tikai par to, kuras partijas labā balsis pirktas – Vienotības vai Saskaņas.

Advokāti apgalvo, ka pēc apsūdzības uzrādīšanas pagājušajā vasarā nezināmi cilvēki uzmeklējuši Martinovu un par 50 eiro centušies panākt, lai viņš tiesā liecina pret Saskaņu. Apsūdzētais šai ietekmei neesot padevies. Ziņas par apsūdzēto liecību ietekmēšanu sniegtas prokuratūrai. Tāpēc lieta esot safabricēta Vienotības interesēs, lai nomelnotu Saskaņu.

«Tā bija aizstāvības pozīcija, tagad ir pierādījumi, ka balsošana bija par 11.sarakstu, saistībā ar to bija celta apsūdzība,» komentē Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors Vitālijs Ņikitins.

Cepumu cepējs SIA Adugs ir lielākais darba devējs Līvānos un tās īpašnieks ir miljonāra sarakstos atrodamais Jāzeps Zukuls. Zukulam ir draugi un paziņas varas gaiteņos. Zukuls ar novadnieku Zaķi iepriekš bija labos sakaros un pirms 14 gadiem ziedojis Jaunajam laikam. Tāpat pirms četriem gadiem nopludinātajā Zaķa e-pastā bija lasāms, ka Zukuls lūdz deputāta palīdzību saistībā ar Valsts ieņēmumu dienesta sāktajām pārbaudēm. Taču pēdējos gados Zukuls sācis izrādīt simpātijas Saskaņai.

Apsūdzētais Sproge ir Zukula darbinieks. Pēdējās pašvaldību vēlēšanās startēja no Saskaņas saraksta, veiksmīgi savāca lielu skaitu plusiņu no septītās vietas nokļūstot pirmajā un iegūstot mandātu Līvānu novada domē. Taču no deputāta vietas Sproge negaidīti atteicās savas partijas biedres Gaļinas Krjukovas labā. Viņa arī ir SIA Adugs darbiniece.

Lai gan Saskaņā raidījumam sacīja, ka Sproge nav partijas biedrs kopš nolika mandātu Līvānu domē, Saskaņas mājas lapā Sproges vārds joprojām lasāms kā viņu kontakpersona Līvānos.

Nekā personīga zināms, ka balsu pirkšanas Līvānos lietā kā pierādījums ir ierakstītas telefonsarunas starp Zukulu un Sprogi. Viena no sarunām notiek dažas dienas pirms 12.Saeimas vēlēšanām. Sarunā ar savu darbinieku Zukuls vienojas, ka tiks organizēts firmas Adugs transports, lai nogādātu balsotājus uz iecirkni. Un Zukuls atgādina Sprogem par savām simpātijām pret Saskaņu un konkrēti Andreju Elksniņu. Par plānoto balsu pirkšanu Drošības policija uzzināja laikus un fiksēja pie iecirkņa pievesto autobusu ar uzpirktajiem vēlētājiem un vēlāk naudas un spirta nodošanu. Zukuls šajās darbībās nepiedalījās un nav uz apsūdzēto sola.

Tā kā Zukuls deva norādījumus, kā jārīkojas vēlēšanu dienā, kratīšanu veica arī pie Zukula mājās. Pie viņa tiesībsargi atrada ne tikai Elksniņa aģitācijas materiālus, bet arī nelegālu spirtu lielos daudzumos. Valsts policijā Aizkrauklē kriminālprocesā par to patlaban notiek izmeklēšana. Nelegālā spirta lietā klāt pievienota telefonsaruna starp Zukulu un Andreju Elksniņu, kurā Zukuls klāsta, kādu versiju policijā labāk uzturēt par spirta izcelsmi un vajadzībām, kādām tas iegādāts.

Zukulu lietā par nelegāla spirta glabāšanu pārstāv advokāts Edgars Mačuks. Viņš ir arī Sproges advokāts lietā par balsu pirkšanu. Mačuks ir Elksniņa studiju biedrs, kopā strādājuši policijā un abi vēlāk kļuvuši par advokātiem. Tomēr tagad savas attiecības cenšas neafišēt.

Pēc vēlēšanām jau vairākas tiesas apstiprinājušas Vienotībai neglaimojošo informāciju, ka Latgalē un arī Vidzemē pirktas balsis deputāta kandidāta Zaķa labā. Vai šajā lietā Zaķis izmantots kā aizsegs, vai Elksniņam būs jauni pierādījumi, ka viņa labā balsis nav pirktas, būs jāvērtē tiesai. Jau nākamajā sēdē Elksniņam būs jāliecina šajā procesā.

Avots: BNN

Atstājiet komentāru