2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Izskanējušas dziesmotās sacensības “Lakstīgala 2016”

Izskanējušas dziesmotās sacensības “Lakstīgala 2016”

Jau četrpadsmito gadu pēc kārtas Latvijas bērni un jaunieši piedalās latviešu tautas dziesmu dziedāšanas sacensībās „Lakstīgala”, ko organizē Valsts izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā ar pašvaldībām un izglītības iestādēm.

4. martā Rīgas Bērnu un jauniešu centrā “Altona” pulcējās visu vēsturisko novadu labākie dziesmu zinātāji, lai piedalītos Noslēguma sarīkojumā. Uz sacensību noslēguma sarīkojumu no Latgales novada tika izvirzītas sešas komandas: Līvānu 1. vidusskolas un Līvānu Bērnu un jauniešu centra 1.-4. kl. , 5.- 9. kl. un 10.- 12.kl. komandas /skolotāja Anna Kārkle/, Krustpils pamatskolas „MAZPUTNIŅI” 1.-4. kl. komanda /skolotāja Maija Kīne/, Jēkabpils novada Dignājas pamatskolas 5.- 9. kl. komanda „VANDĀNĪŠI” /skolotāja Aīda Bikauniece/ un Jēkabpils novada Ābeļu pamatskolas 5.- 9. kl. komanda /skolotāja Iveta Bērziņa/.

Visus pasākuma dalībniekus sveica VISC vadītāja vietniece Agra Bērziņa. Pasākuma dalībnieki viens otram izrādīja novadu priekšnesumus un piedalījās dziesmu aplī par tēmu. Pateicības vārdus teica arī galvenās tautasdziesmu dziedāšanas sacīkstes “Lakstīgala” vērtētājas- Valsts izglītības satura centra vecākā referente mūzikas jautājumos Rita Platpere un Valsts izglītības satura centra folkloras jomas speciāliste Māra Mellēna.

Neiztika arī bez pārsteigumiem- postfolkloras grupas “Rikši” koncerts, biezpiena sieriņi “Kārums”, svētku galds un katram sava Laimes poga- dūcenītis.

Pasākuma noslēgumā vēl rotaļu un danču pusstunda kopā ar Līvānu 1.vidusskolas folkloras kopu “Ceiruleits”.

Šo sacensību iedibinātājs ir izcilais diriģents, skolotājs, Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku un Vispārējo latviešu Dziesmu svētku goda virsdiriģents, publicists Roberts Zuika, kurš pagājušajā gadā 102 gadu vecumā aizgāja viņsaulē Kalamazū (ASV). Tieši ar viņa nesavtīgo gādību un ar Amerikas latviešu apvienības Kultūras fonda un ģenerāļa Kārļa Goppera fonda atbalstu izdoti 25000 latviešu tautas dziesmu krājumi R.Zuikas redakcijā “Lakstīgala”. Tie ar VISC mūzikas speciālistu un domubiedru gādību tika dāvināti Latvijas skolām. Pateicoties mūzikas skolotāju entuziasmam un pašaizliedzībai, varēja notikt tautas dziesmu dziedāšanas sacensības skolās, novados, pilsētās, reģionos. Lai piedalītos šajā konkursā, audzēkņiem bija vajadzīgas ļoti plašas zināšanas, orientēšanās folkloras vēsturē un nepieciešama sava novada izpēte. Jābūt lielai audzēkņu vēlmei to darīt, jo katram ir jāiegulda savs, individuāls darbs. Jāiemācās dziedāt arī tādas latviešu tautas dziesmas, kuras nav tik tradicionālas mūsdienu vidē.

Šajās sacensībās galvenais nav uzvarēt, bet palīdzēt tautas dziesmai nokļūt pie mūsu bērniem.

dscn3054

1.-4. klašu grupa, Līvānu 1.vidusskola

dscn3057

5. - 9. klašu grupa, Līvānu 1.vidusskola

dscn3052

10. - 12.klašu grupa, Līvānu 1.vidusskola

Anna Kārkle,
Dienvidlatgales bērnu un jauniešu folkloras kopu koordinatore,Līvānu 1.vidusskolas skolotāja

Atstājiet komentāru