2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Dāvidam Zilbermanim piešķir Preiļu novada Goda pilsoņa nosaukumu

Dāvidam Zilbermanim piešķir Preiļu novada Goda pilsoņa nosaukumu

Preiļu novada dome piešķīrusi novadniekam Dāvidam Zilbermanim Preiļu novada Goda pilsoņa nosaukumu.
 
Preiļu novada Goda pilsoņa nosaukums Zilbermanim piešķirts par ieguldījumu Preiļu vēsturiskā mantojuma saglabāšanā. Augsto apbalvojumu Zilbermanis saņems 8.augustā Holokausta atceres pasākumā Preiļos. Viņam tiks pasniegta Preiļu novada Goda pilsoņa apliecība un Goda pilsoņa nozīme no zelta.
 
Goda pilsoņa nosaukuma saņemšanai Zilbermani izvirzīja Preiļu 2.vidusskolas kolektīvs, ieteikumu atbalstīja Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja direktore Tekla Bekeša un Preiļu 2.vidusskolas muzeja vadītāja Valentīna Maksimova.
 
Pieteikumā apbalvojumam norādīts, ka Zilbermanis jau daudzus gadus dod īpašu ieguldījumu Holokausta upuru piemiņas saglabāšanai Preiļu pilsētā. Ar viņa atbalstu un iniciatīvu 2004.gada 8.augustā ir izveidots Holokausta upuru memoriāls Preiļos.
 
Zilbermanis kopā ar Samuelu Latvinski izveidojis biedrību "Preiļu ebreju kapsēta", kuras pārstāvji kopš 2013.gada vāc līdzekļus Preiļu ebreju pilsoņu kapsētas labiekārtošanas darbiem. Pateicoties biedrības iniciatīvai, 2013.gada vasarā Preiļu ebreju pilsoņu kapsētas sakopšanas darbos strādāja vācu jauniešu nometnes LOT dalībnieki. Labiekārtošanas darbi turpināsies arī šovasar augusta sākumā. Pilnīgi pabeigt kapsētas labiekārtošanu Zilbermanis iecerējis 2015.gadā.
 
Sakarā ar to, ka ebreji līdz 1941.gadam bija Preiļu pilsētas pamatiedzīvotāji un pirmie pilsētas vadītāji, sakoptā kapsēta nākotnē varētu kļūt par interesantu tūrisma objektu un vēstures muzeju "zem atklātām debesīm".
 
Zilbermanis dzimis 1934.gadā Preiļos, 1951.gadā pabeidzis Preiļu 2.vidusskolu, patlaban dzīvo ASV Ņujorkā.
 
Materiāls tapis sadarbībā ar LETA
Foto: Preili

Atstājiet komentāru