2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

44 bērnu piedzīvotais nometnē „Krāsaini sapņi”

44 bērnu piedzīvotais nometnē „Krāsaini sapņi”

Jau ceturto gadu Preiļu Novada dome sadarbībā ar Preiļu 1. pamatskolu organizē bērnu nometni „Krāsaini sapņi." Kā ierasts, nometne notiek SIA Zolva atpūtas bāzē. Nometnes vadītāja Lolita Adamoviča parūpējās par kadriem (audzinātāji – Ilze Broka, Ieva Babre, Sabīne Kurmeļova, Jānis Pokšāns, Matīss Babris, brīvprātīgā – Ieva Adamoviča), kuri gan lieliski sapratās savā starpā – viens otru papildinot, veidojot izcilu komandu, gan spēja aizraut nometnes dalībniekus dažādās aktivitātēs.
 
Bērni aizvadīja sešas brīnumjaukas, piepildītas, aizraujošas un saulainas dienas gleznainā Zolvas ezera krastā. Ņemot vērā lieliskos laika apstākļus, daudz laika tika pavadīts peldoties, laivojot un sauļojoties. Bet viss pārējais laiks nometnē bija piepildīts arī ar dažādām aktivitātēm:
 
Katra diena nometnē sākās ar „Rīta apli," kurā pārrunājām iepriekšējā dienā paveikto, dziedājām nometnes himnu un vingrojām – katram nometnes dalībniekam bija iespēja iekustināt nometnes dalībniekus ar savu - īpašo vingrojumu.
Vakaros kurinājām ugunskuru un cepām kartupeļus, spēlējām badmintonu, futbolu, basketbolu, „Mēmo šovu" un „Kartupeli"
Makšķerēšanas noslēpumus atklāja un izvizināja ar motorlaivu SIA Salmo pārstāvis Elgasts Dimants.
Vizināšanos ar kanoe laivām divu dienu garumā nodrošināja Sandis Šķēps (SIA Dēkaiņi)
Dabas pētnieki no Daugavpils Universitātes Ainārs Pankjāns un Maksims Balalaikins iepazīstināja bērnus ar kukaiņu daudzveidību, dzīvesveidu un paradumiem. Bērni varēja aplūkot dažādo kukaiņu kolekcijas, praktiski iemēģināt roku kukaiņu ķeršanā (un ne tikai – arī ķirzaka bija viena no trofejām), noskaidrot koku vecumu, apkārtmēru un augstumu. Protams, neizpalika izsmeļošas atbildes uz uzdotajiem jautājumiem par dabu Latvijā un pasaulē.

Talantu šovā drosmīgākie un talantīgākie dalībnieki rādīja savu varējumu:

ES himnu uz flautas spēlēja Elza.
Dejoja – Nikola.
Frizūras demonstrēja – Annija, Linda V., Ieva P. un Viktorija.
Aksels, Rūdolfs, Roberts, Kārlis, Daniels A. un Gustavs G. rādīja teātri.
Katrīna, Samanta, Nikola un Linda I., rādīja trikus ar basketbola bumbu.
Laine, Līva un Ērika dziedāja nometnes himnu
Melisa dziedāja Ave Marija
Linda G. un Melisa rādīja trikus ar vingrošanas riņķi.
Mūsu vidū bija arī rakstnieces – Elza, Undīne, Unigunde. Viņas lasīja pašu sarakstīto briesmu stāstu par spraudi.
Talantu šova noslēgumā tā vadītāji Klauni – Āķis un Pāķis pieteica vēl vienu – pārsteiguma numuru – Grieta Kolosova visus priecēja ar ģitārspēli un dziesmām.
 
Skolotājas Ingas Haritonovas vadībā tika apgūti pareizas peldētprasmes vingrinājumi.Gan meitenes, gan zēni skolotājas Ingas Reines vadībā apguva celu aušanas tehniku – aušana celu tehnikā Latvijā ir ļoti sens rokdarbu veids, celu apaudu fragmenti atrasti no 6. gadsimta. Darinājumi celu tehnikā blīvā pinuma dēļ ir ļoti stipri un izturīgi, tāpēc tās izmantoja arī siksnu, saišu vietās kā grožus, pavadas un striķus. Bet mēs audām draudzības rokassprādzītes. VUGD Preiļu nodaļas priekšnieks Rolands Slūka vadīja mācībstundu par rīcību dažādās sadzīves situācijās. Nometnes dalībnieki ar interesi vēroja mācību filmu par drošību uz ūdens. Visi gribētāji varēja uzlaikot ugunsdzēsēju ekipējumu.

Pie mums ciemojās Dace un Oskars Pakeri – viņi uzrīkoja nometnes dalībnieku fotosesiju uz laipas. Savu fotogrāfiju katrs dalībnieks saņēma par piemiņu nometnes noslēguma pasākumā.

Raitu dejas soli un latviešu tautas dziesmas un rotaļas mācīja Aija Smirnova, Antra Skutele un Oskars Pakers no folkloras kopas „Sudobri"
Nometnes modes skates vadītājām Rūtai un Elzai vajadzēja papūlēties, lai pieteiktu visus gribētājus, bet skatītāji varēja vērot šā brīža jaunākās modes tendences – apģērbi bija veidoti no dažādiem materiāliem visās varavīksnes krāsās.

Arī šī gada nometnē viesojās tūrisma speciālisti no Rudzātiem – Lelde Marcinkeviča, Oļegs Volkovs, Raivo Pastors, Dāvis Pastars, Agris Prikuls, Visas dienas garumā varēja vingrināties dažādu tūrisma elementu apgūšanā, atbildēt uz āķīgiem jautājumiem un spēlēt kluso telefonu.

Par savām sportista gaitām, sasniegumiem, veselīgu uzturu un dzīvesveidu stāstīja tituliem bagātais soļotājs Normunds Ivzāns.

Dalībnieki mērojās spēkiem, sacenšoties arī dažādās stafetēs – virves vilkšanā, dvieļu-bolā, mezglu siešanas pretstafetē un ūdens pildīšana spainītī ar balonu.

Arī šajā nometnē bērni baudīja peldi ar drēbēm.

Katrs dalībnieks varēja izgatavot dāvanu vecākiem – pašu vārītas ziepes uz koka paliktnīša, izkrāsot dekoratīvu knaģi un oli magnētiņa veidā. Pa vidu visām aktivitātēm skolotāja Ilze paspēja iestudēt divas dejas, bet Sabīne iestudēt anekdotes noslēguma pasākumam.

Dažas bērnu atziņas par nometnē piedzīvoto:
 
Es pat nedomāju, ka nometne būs tik interesanta. Šī bija interesantākā un jautrākā nometne kādā esmu bijusi!!! (Undīne)
Es iemācījos draudzēties ar citiem bērniem. (Darja)
Es iemācījos staigāt uz virves. (Samanta)
Es iemācījos pīt rokassprādzes. (Elza)
Man visvairāk patika tūrisma diena. (Viktorija)
Nometnē nebija skumju brīžu. Man nekā nepietrūka, tikai savas ģimenes. (Annija)
Nometnē iemācījos pīt pīnītes. Piektdien sāku ilgoties pēc savas ģimenes. (Justīne)
Nometne bija labāka nekā biju iedomājusies. Man patika no diegiem aust prievītes.
Visvairāk nometnē patika, ka atļāva peldēties. (Toms)
Patika vārīt ziepes. Skolotāji Lolita, Ieva, Jānis, Sabīne, Ilze, Matīss bija ļoti mīļi. (Airita)
Man garšoja visi ēdieni. Iemācījos aust rokassprādzītes. Nākošgad braukšu uz šo pašu nometni. (Aksels)
Nometnes skolotāji bija izpalīdzīgi, jautri, citreiz neļāva darīt blēņas. Nometnē iemācījos to, ka visi var būt draugi. (Rūta)
Es iemācījos braukt ar kanoe laivu. Man ļoti patika Grieta, jo viņa skaisti dzied u spēlē ģitāru. (Nikola)
Visvairāk man patika tūrisma diena. Dažreiz pietrūka vecāku. Es iemācījos aust draudzības rokassprādzītes. (Ieva P.)
Man visvairāk patika tūrisma diena, jo man patīk kāpelēt pa kokiem un virvēm. Man pietrūka sava spilvena. Nometne bija tieši tāda, kā biju iedomājusies. Ļoti patika aust draudzības rokassprādzītes. (Ieva K.)
Man nebija skumji, bet pietrūka mammas. Patika apkrāsot akmentiņus un tūrisma diena, jo bija forši uzdevumi. (Linda V.)
Man patika visi bērni nometnē un ar visiem varēju saprasties. Patika taisīt ziepes u draudzības rokassprādzes. (Ērika)
Es iemācījos peldēt uz muguras. Man patika, ka visi skolotāji ļāva daudz peldēt, bet nepatika, ka skolotāji pārbaudīja istabas. (Viktorija J.)
Patika, ka nometnes vadītāji bija jautri. Patika taisīt rokassprādzes, jo nekad to nebiju darījusi. (Līva)
Es iemācījos aust rokassprādzes un ar visiem saprasties. (Anastasija)
Man patika 4. un 5. diena, jo varēja staigāt pa virvēm un izjokot. Nepatika 6. diena, jo bija jābrauc mājās. Iemācījos būt pacietīgai un saprasties ar citiem bērniem, arī būt patstāvīgai. (Katrīna)
Man vislabāk garšoja pārslas. Patika aust rokassprādzes. Nepatika sestā dien, jo bija jādodas prom. (Zaiga)
Es iemācījos labāk peldēt. (Kaspars)
Patika, ka visi nometnes vadītāji ir mīļi. Patika sprādžu darbnīca, jo tas bija kaut kas jauns. Vislabāk garšoja makaroni. (Linda I.)
Nometnē iemācījos rāpties pa kokiem un virvēm. (Daniels A.)
Man patika, ka vadītāji saprata, ka mēs smērējamies ar zobu pastām un ļāva ilgi negulēt. Pietrūka papildus dienas nometnē. Man garšoja visi ēdieni, tikai to bija ļoti daudz. Nometni biju iedomājusies savādāku, jo iepriekš biju vienā nometnē ar ļoti stingriem noteikumiem. Šī nometne bija ideāla, un es gribu, lai nākošgad tā ir tieši tāda. (Unigunde)––
Man ļoti patika zīmēt ar akrila krāsām uz akmeņiem, tūrisma diena. Ļoti patika Tofiks, jo viņš bija smieklīgs.
Man patika viss, jo bija interesanti. Patika aust rokassprādzes. (Alīna)

Katrs dalībnieks saņēma Sertifikātu par apgūtajām tūrisma iemaņām, vismaz vienu diplomu un sponsoru sarūpētās dāvanas par iesaistīšanos kādā no aktivitātēm. Nometnes noslēgumā – sestdien bija vecāku diena, kurā bērni uzstājās – rādīja sagatavotos priekšnesumus, pasniedza dāvanas, visi kopīgi dziedājām nometnes himnu un nolaidām karogus. Vēl viena nometne ir izdzīvota. Paldies visiem vecākiem, radiem un draugiem, kuri sarūpēja dāvanas, ziedus un dažādus gardumus gan svētku galdam, gan nometnes darbiniekiem. Liels paldies sponsoriem - Preiļu Novada domei, Arvilam Drēskam (Karšu izdevniecība „Jāņa sēta"), Jānim Aizporam (CSDD Rīga), Sandim Šķēpam (SIA Dēkaiņi), Ivetai Starei (Swedbank Preiļu nodaļa), Elgastam Dimantam (SIA Salmo) - ar JŪSU labvēlību bērni tika arī pie dāvaniņām - grāmatu, atstarotāju, cepurīšu, makšķerēšanas piederumu, balonu, masku un .... izskatā. Un galu galā vecākiem par nometni bija jāmaksā tikai daļa summas.
 
Foto: Preili
Materiāls tapis sadarbībā ar Preili

Atstājiet komentāru