2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Preiļos cienīgi sveic desmito novada Goda pilsoni un piemin holokausta upurus (FOTO)

Preiļos cienīgi sveic desmito novada Goda pilsoni un piemin holokausta upurus (FOTO)

8. augustā Holokausta upuru memoriālā Preiļos pulcējāmies, lai atcerētos traģiskos notikumus otrā pasaules kara laikā Preiļos un Latvijā, kad tika iznīcināti mierīgie iedzīvotāji – ebreji.
 
Pasākumā piedalījās Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecības Latvijā pirmais sekretārs Kristofs Klārmanis, Studentu un jauniešu nometnes LOT vadītājs Klauss-Peters Rekss, studentu un jauniešu nometnes dalībnieki no Vācijas, Austrijas un Itālijas, mūsu novadnieki Dāvids Zilbermanis (ASV), Samuels Latvinskis (Izraēla), Rīgas ebreju kopienas pārstāvji un kantors (dziedātājs) Vlads Šulmans (Rīga).
 
Preiļu novada domes priekšsēdētāja Alda Adamoviča, Kristofa Klārmana, Klausa Petera Reksa uzrunās izskanēja ticība nākotnei un tām vērtībām cilvēkos, kas, palīdzot saglabāt vēsturisko mantojumu, rada atbildību, degsmi un cilvēcību. Izskanēja pateicības vārdi Dāvidam Zilbermanim par lielo ieguldījumu holokausta upuru piemiņas saglabāšanā Preiļos, tika pausts gandarījums un pateicība jauniešu nometnes LOT vadītājam Klausam Peteram Reksam un visiem jauniešiem par ebreju pilsoņu kapsētas sakopšanas darbu Preiļos.
 
Pasākuma otrajā daļā Preiļu Kultūras namā sakarā Preiļu novada Goda pilsoņa nosaukuma saņemšanu tika godināts mūsu novadnieks Dāvids Zilbermanis. Pašvaldības augstākais apbalvojums Dāvidam Zilbermanim piešķirts par ieguldījumu vēstures mantojuma saglabāšanā Preiļos. Ar Dāvida Zilbermana atbalstu un iniciatīvu 2004. gada 8.augustā ir izveidots holokausta upuru memoriāls Preiļos. Dāvids Zilbermanis kopā ar Samuelu Latvinski izveidojis biedrību „Preiļu ebreju kapsēta", kuras pārstāvji kopš 2013. gada vāca līdzekļus Preiļu ebreju pilsoņu kapsētas labiekārtošanas darbiem.
 
Goda pilsoņa medaļu un apliecība Dāvidam Zilbermanim pasniedza Aldis Adamovičs. Novadnieks saņēma apsveikumus un laba vēlējumus no Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja, Preiļu 2. vidusskolas, Preiļu novada slāvu biedrības „Raduga", holokausta upuru memoriāla tēlnieka Sergeja Riža, paziņām un preiliešiem, kuri bija pulcējušies pasākumā. Emocionālus brīžus Dāvidam Zilbermanim sagādāja dziesmas vokālo ansambļu „Kaļinuška" un „Rjabinuška" izpildījumā, tāpat arī sirsnīgā tikšanās ar bijušo krievu valodas un literatūras skolotāju Ņinu Zubarevu un klasesbiedreni Annu Pupinu.
 
Dāvids Zilbermanis dzimis 1934. gadā Preiļos, 1951.gadā pabeidzis Preiļu 2. vidusskolu, šobrīd dzīvo Ņujorkā.
 
Maija Paegle,
Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
Foto: Preili

Atstājiet komentāru