2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Preiļu novadā ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs aug par 33

Preiļu novadā ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs aug par 33

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprinājusi jaunus ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus SIA "Preiļu saimnieks", kas paredz tarifu pieaugumu par 33%, liecina SPRK informācija.
 
Ar šī gada 1.novembri "Preiļu saimnieka" klientiem maksa par kubikmetra dzeramā ūdens sagatavošanu un piegādi, kā arī par izmantotā ūdens novadīšanu uz attīrīšanas iekārtām un tā attīrīšanu kopā būs 2,04 eiro līdzšinējo 1,53 eiro vietā.
 
Attiecīgi maksa par ūdensapgādes pakalpojumu kubikmetru būs 0,89 eiro līdzšinējo 0,7 eiro vietā, bet maksa par kanalizācijas pakalpojumu 1,15 eiro līdzšinējo 0,83 eiro vietā. Tarifos nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis (PVN).
 
Tarifus plānots piemērot Preiļu pilsētā, Aizkalnes ciemā, Aizkalnes pagastā, Līču ciemā, Preiļu pagastā, Preiļu novadā. Patlaban spēkā esošais ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifs minētajā teritorijā nav mainīts kopš 2009.gada 10.marta, kad tarifus apstiprināja Daugavpils reģionālais sabiedrisko pakalpojumu regulators.
 
Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifa izmaiņas ir saistītas ar izmaksu pieaugumu, realizējot ūdenssaimniecības attīstības projektus. Ūdensapgādes pakalpojumu tarifa projektā no kopējām izmaksām 18% veido pamatlīdzekļu nolietojums, 48% - personāla izmaksas, 25% - pārējās saimnieciskās darbības izmaksas, 2% - nodokļi. Savukārt kanalizācijas pakalpojumu tarifa projektā no kopējām izmaksām 26% veido pamatlīdzekļu nolietojums, 42% - personāla izmaksas, 25% - pārējās saimnieciskās darbības izmaksas. Rentabilitāti abos tarifu projektos komersants iekļāvis 7% apmērā.
 
"Preiļu saimnieks" regulatorā ar iesniegumu izskatīt un apstiprināt jaunu tarifu projektu vērsās šā gada maijā. Iesniegtais tarifu projekts paredzēja 0,83 eiro par ūdensapgādes pakalpojumiem un 1,41 eiro par kanalizācijas pakalpojumiem. Regulators, izvērtējot tarifu izmaksu pamatojumu, lūdza komersantu iesniegt papildu skaidrojumus un izmaksas pamatojošos dokumentus, kā rezultātā komersants SPRK iesniedza precizēto tarifu projektu.
 
Pēc izmaksu precizēšanas iesniegtie tarifu projekta precizējumi palielināja ūdensapgādes pakalpojumu tarifu par 0,06 eiro un samazināja kanalizācijas pakalpojumu tarifu par 0,26 eiro, tādējādi kopējais ūdensapgādes tarifs salīdzinājumā ar sākotnēji iesniegto tika samazināts par 0,2 eiro. Izmaiņas galvenokārt saistītas ar to, ka precizēta izmaksu attiecināšana starp pakalpojumiem, pamatlīdzekļu nolietojums, personāla un elektroenerģijas izmaksas.
 
Jau ziņots, ka SIA "Preiļu saimnieks" šā gada maijā iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jauno ūdenssaimniecības tarifu projektu, kas paredzēja ūdensapgādes un kanalizācijas tarifu pieaugumu par attiecīgi 19% un 70%.
 
Kā pastāstīja SIA "Preiļu saimnieks" valdes priekšsēdētājs Jānis Mūrnieks, pašreizējie ūdensapgādes un kanalizācijas tarifi Preiļos ir spēkā kopš 2007.gada. Šajā laikā ir palielinājusies minimālā alga, elektroenerģijas un citu resursu izmaksas, kas nepieciešami pakalpojuma nodrošināšanai. Tāpat uzņēmums ir īstenojis vairākus vērienīgus modernizācijas projektus, par kuriem nu jāsāk norēķināties.
 
Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru