2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā skatāma izstāde „Jāzeps Baško – gaisa fūrmanis”

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā skatāma izstāde „Jāzeps Baško – gaisa fūrmanis”

Preiļu vēstures un lietišķās māslas muzejā, mūsu novadniekam, lidotājam, ģenerālim Jāzepam Baško (1889 - 1946), un Pirmā pasaules kara simtgadei veltīta izstāde "Jāzeps Baško- gaisa fūrmanis".

1.kārta tika atklāta 2014.gada 11. novembrī. Sadarbībā ar Latvijas Kara muzeju izstādē iespēja skatīt unikālus priekšmetus: ģenerāļa J.Baško mundieri, J.Baško avarējušās lidmašīnas atlūzu, lidotāja cepuri, Krievijas apbalvojumus, kā arī citus priekšmetus, izmēģināt izglītojošo programmu - digitālo testu par Jāzepu Baško un Latvijas aviāciju, kas tapis sadarbība ar Preiļu Valsts ģimnāziju.

2. kārta- paredzēta 27. decembrī (pēc vecā stila J.Baško dzimšanas dienā), kurā tiks prezentēta ekspozīcija „Iļja Muromietis”, ko atbalstīja Latvijas Kultūras ministrijas projektā un līdzfinansējumu piešķīra Preiļu novada dome. Uz pasākumu izteikuši vēlēšanos ierasties ģenerāļa Jāzepa Baško mazdēls Jāzeps Baško, lidotājs, ilgus gadus Spilves aviācijas muzeja vadītājs Aivars Grahoļskis.

Izstādē varēs izsekot, kā no vienkārša Latgales lauku ganu zēna, centīga mācību un darba rezultātā J.Baško kļuva par ievērojamu kara lidotāju, eskadriļas „Iļja Muromietis” komandieri, Latvijas Gaisa karaspēka organizatoru, Aviācijas divizionu komandieri, Armijas Aviācijas virspavēlnieku, ģenerāli, bet pēc savas būtības dziļi reliģiozu cilvēku, vienādi taisnīgu pret virsniekiem un saviem padotajiem, klusu, nenogurstošu sava darba darītāju. Aviācijas jomā lielu autoritāti ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām, kas pēdējo gadu desmitu laikā bijis nepamatoti aizmists.

Piedalījies Pirmajā pasaules karā un apbalvots ar visiem tā laika augstākajiem Krievijas apbalvojumiem. Uzstādījis arī tā laika lidojumu tāluma, ilguma, augstuma un ātruma pasaules rekordus.

Sava dienesta laikā Latvijas Aviācijas armijā turpinājis veidot lidlauku tīklu un stiprināt Latvijas Aviāciju iepērkot jaunas, modernas kara lidmašīnas. Nozīmīgs ir J.Baško ieguldījums militārajā rakstniecībā, sarakstīja daudzas publikācijas un grāmatas aviācijas nozarē.

Apbalvots ar III šķiras Triju zvaigžņu ordeņi , II šķiras Viestura ordeni, kā arī saņēmis ārzemju apbalvojumus.

Avots: preili.lv

Atstājiet komentāru