2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Valsts pārvaldes komisijas deputāti Preiļos tiksies ar Latgales pašvaldību vadītājiem

Valsts pārvaldes komisijas deputāti Preiļos tiksies ar Latgales pašvaldību vadītājiem

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien izbraukuma sēdē Preiļos tiksies ar Latgales pašvaldību vadītājiem,  informē parlamenta Preses dienests.

 

Izbraukuma sēdi Latgales pusē Valsts pārvaldes komisija rīko, lai klātienē apspriestu un uzklausītu pašvaldību viedokļus par atbildīgās ministrijas piedāvājumu mainīt līdzšinējo administratīvi teritoriālo iedalījumu. Tāpat plānots pārrunāt pašvaldību darba aktualitātes, tostarp dienesta dzīvokļu piešķiršanas kārtību, skaidro komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S).

 

Vakar deputāti viesojās Preiļu novada domē, kur bija tikšanās ar domes priekšsēdētāju Marutu Plivdu un pašvaldības iestāžu vadītājiem, savukārt šodien komisijas vadītāji tiksies ar Latgales pašvaldību vadītājiem.

 

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas izbraukuma sēde notiks Preiļu novada domē, Preiļos, Raiņa bulvārī 19.

 

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā jaunu administratīvi teritoriālās reformas koncepciju, kurā piedāvāti divi iespējamie varianti.

 

Viens no ministrijas piedāvātajiem variantiem paredz, ka tiks izveidots 49 novadu un deviņu republikas pilsētu administratīvā iedalījuma modelis. Izstrādājot šo modeli, ņemti vērā vairāki kritēriji - attīstības centrs ar vismaz 1000 iedzīvotājiem, izveidots ceļu tīkls un atbilstoša infrastruktūra. Kā kritēriji ir arī vismaz viena perspektīva vidusskola novadā un tas, ka vidējais attālums no apdzīvotām vietām līdz novada administratīvajam centram ir ap 30 kilometriem.

 

Kā otru variantu VARAM piedāvā sākotnēji 29 sadarbības teritoriju izveidošanu ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem, kur pašvaldībām būs iespēja brīvprātīgi pievienoties.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru