2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Atsevišķi iedzīvotāji iebilst pret Preiļu apvedceļa būvniecību trokšņa palielināšanās dēļ

Atsevišķi iedzīvotāji iebilst pret Preiļu apvedceļa būvniecību trokšņa palielināšanās dēļ

Preiļos strīdīgi vērtētās būvniecības ieceres "Preiļu apvedceļš dienvidu virzienā" sabiedriskās apspriešanas sanāksmē projekta pretinieki savu nostāju pamatojuši ar satiksmes intensitātes un trokšņa līmeņa palielināšanos A.Upīša ielas dzīvojamo māju masīvā.
 
Kā pastāstīja Preiļu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Paegle, sanāksmes ievadā projektētāju pārstāvji iepazīstināja klātesošos ar būvniecības ieceri un ieguvumiem no tās realizācijas. Sanāksmes turpinājumā izteicās gan būvniecības ieceres pretinieki, gan arī atbalstītāji.
 
Būvniecības ieceres pretinieku neesot bijis daudz, tikai kādi trīs četri cilvēki no vairāk nekā pussimta klātesošo. Viņi uzsvēra, ka projekta īstenošana palielinās satiksmes intensitāti un trokšņus A.Upīša ielas mikrorajonā.
 
Savukārt būvniecības ieceres atbalstītāji norādīja, ka apvedceļa izbūve ļaus samazināt transporta kustības intensitāti pilsētas centrā un skolu tuvumā, padarot to drošāku, sekmēs pilsētas infrastruktūras sakārtošanu, kā arī veicinās investīciju piesaisti un jaunu darbvietu izveidi.
 
Tāpat sanāksmes gaitā tika izteikti arī ierosinājumi par izmaiņām projektā. Viens no tiem paredzēja apvedceļa izbūves novirzīšanu dažus metrus tālāk no dzīvojamām mājām, tādējādi mazinot trokšņainību dzīvojamo māju tuvumā.
 
Savukārt, izpētot lapas ar savāktajiem parakstiem pret projekta īstenošanu, atklājies, ka daži cilvēki tajās ir parakstījušies vairākas reizes, kā arī tas, ka pret projektu parakstījušies daži pilnīgi pretējā pilsētas pusē dzīvojošie.
 
Jau vēstīts, ka 2014.gada 12.novembra Preiļu novada domes sēdē pašvaldības deputāti pieņēma lēmumu par 2014.-2020.gadā aktivitātē "Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām" pieejamā Eiropas Savienības finansējuma piesaistīšanu.
 
Pieejamo finansējumu plānots novirzīt Preiļu pilsētas apvedceļa izbūvei dienvidu virzienā, Rīgas ielas rekonstrukcijai, Brīvības ielas rekonstrukcijai un Brīvības un Rīgas ielas krustojuma rekonstrukcijai.
 
Preiļu pilsētas apvedceļa izbūve kā prioritārs projekts izraudzīts tāpēc, ka tam vispirms būs pieejams finansējums un tā realizēšanai pastāv reālas iespējas pašvaldībā.
 
Apvedceļa būvniecības projekts ir saistīts ar atbalstu uzņēmējdarbībai, un tā īstenošanai ir nepieciešama sadarbība ar uzņēmējiem - katram no ERAF piešķirtajam eiro pretī ir jābūt atbilstošām investīcijām ražošanas attīstībā no vietējo uzņēmēju puses. Iespēja īstenot apvedceļa izbūves projektu lielā mērā radusies, pateicoties sadarbībai ar AS "Preiļu siers", šūšanas uzņēmumu SIA "VS Teks" un citiem uzņēmējiem.
 
Būvprojektu "Preiļu apvedceļš dienvidu virzienā" realizācijas rezultātā paredzēts atslogot satiksmi vienā no pilsētas centrālajām ielām - Daugavpils ielā, kas patlaban ir arī viena no tranzītielām. Redzams ieguvums no būvprojekta realizācijas būtu arī A.Upīša ielas iedzīvotājiem, jo tās gaitā tiktu labiekārtoti stāvlaukumi, izbūvētas ietves, drošas gājēju pārejas, labiekārtota pieeja dzīvojamam fondam.
 
Īstenojot projektu, A.Upīša ielā paredzēts sakārtot arī komunikācijas - virszemes siltumtrasi un apgaismojumu -, kas līdz šim satraucis daudzus šī dzīvojamo māju masīva iedzīvotājus. Projekta aktivitātes paredz arī barjeras izbūvi trokšņu slāpēšanai un apzaļumojumu ierīkošanu A.Upīša ielā. Blakus apvedceļam plānots izbūvēt gājēju/velosipēdistu celiņu, kurš visā tā garumā būs apgaismots.
 
"Realizējot apvedceļa projektu, ieguvums būs arī zemes īpašniekiem, kuru īpašumi atrodas apvedceļa abās pusēs, jo infrastruktūras uzlabošanas rezultātā pieaugs nekustamā īpašuma vērtība. Būvniecības ieceres īstenošana varētu sekmēt arī jaunu dzīvojamo māju celtniecību apvedceļa tuvumā," stāsta Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda (LSDSP).
 
Ar projekta būvniecības ieceri interesenti var iepazīties līdz 9.martam Preiļu novada domē, 2.stāvā. Projekta materiāli pieejami arī Preiļu novada domes mājaslapā. Būvniecības ierosinātājs ir Preiļu novada dome, būvprojekta izstrādātājs - SIA "Mārupīte - RR".
 
Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Komentāri (0-1/1)

  • Anna
    02.07.2018 18:22
    Atbalstu. Ļoti labs projekts.

Atstājiet komentāru