2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Pašvaldība piešķir līdzfinansējumu Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja  projektiem

Pašvaldība piešķir līdzfinansējumu Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja projektiem

Deputāti domes sēdē skatīja Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja direktores Teklas Bekešas iesniegumu par līdzfinansējuma piešķiršanu Kultūrkapitāla fonda un Kultūras ministrijas izsludinātajos projektu konkursos iesniegtajiem projektiem. Tika nolemts Kultūrkapitāla fondā iesniegto projektu atbalsta gadījumā piešķirt muzejam finansējumu 1184,12 euro apmērā, Kultūras ministrijā iesniegtā projekta atbalsta gadījumā piešķirt muzejam naudas līdzekļus summā 468 euro.
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs ir iesniedzis projektu un ieplānojis restaurēt muzeja krājumiem dāvināto izcilā mākslinieka, Preiļu novada Goda pilsoņa Jāzepa Pīgožņa etnogrāfisko skapīti, kurā mākslinieks uzglabāja otas, krāsas un dažādus trauciņus. Projekta kopējā summa sastāda 3473 euro, domes līdzfinansējums – 373 euro.
Starp iecerētajiem projektiem ir izdevuma “Kārdināšana ar pūru” sagatavošana. Tajā tikru atspoguļota muzeja krājumu etnogrāfiskās kolekcijas priekšmetu saistību ar Raini un Jasmuižu. Projekta kopējā summa sastāda 3213 euro, pašvaldības iedalītais līdzfinansējums – 302 euro.
Ieplānota arī Preiļu muižas īpašnieka Jozefa Henriha Borha dzīvesbiedres Annas Borhas tērpu fragmentu restaurācija. Tā ir muzeja krājumos esošā aubīte un kleitas piedurkne. Projekta kopējā summa – 2629 euro, līdzfinansējums – 264 euro.
Atbalstam iesniegts arī muzejpedagoģisko programmu kopums 2015. gadam “Sveicinu Latviju”, kurā iecerēts izveidot trīs muzejpedagoģiskās programmas skolām un, izmantojot inovatīvās mācību metodes, iesaistīt skolēnus izgatavot sev pērļoto valsts svētku rotājumu Latvijas sarkanbaltsarkanajās krāsās - karodziņu, piespraudi vai rokas lentu, kā arī nodrošināt radošo darbošanos keramikas darbnīcā. Projekta kopējās izmaksas sastāda 1610 euro, domes līdzfinansējums ir 245 euro.
Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs ir iecerējis unikāla Nacionālā muzeju krājuma vērtību pieejamības nodrošināšanu un iegādāt divas speciālās vitrīnas ar klimata kontroli, kurās varētu uzglabāt 19. gadsimta Maltas ordeņa komandora mundiera fragmentu, krucifiksu ar apzeltītu Jēzus Kristus skulptūru, no smalkām metāla stieplītēm pītus rotājumus, muižnieces aubes fragmentu, kleitas piedurknes daļu un tekstīliju biķera veļumu, kas izgatavots 18. gadsimtā. Projekta kopējā summa sastāda 10 343 euro, dome piešķīra līdzfinansējumu 937 euro apmērā.
Naudas līdzekļi projektu līdzfinansējumam tika iedalīti no novada domes budžeta sadaļas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Maija Paegle,
Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Atstājiet komentāru