2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Trešdienas rītā mūžībā aizgājis keramiķis Antons Ušpelis (PAPILDINĀTA)

Trešdienas rītā mūžībā aizgājis keramiķis Antons Ušpelis (PAPILDINĀTA)

(Pievienota pēdējā rindkopa)

 

Trešdienas rītā mūžībā aizgājis Latgales keramiķis Antons Ušpelis,  pastāstīja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāve Inga Bika.  Līdzjūtību ģimenei savā "Twitter" kontā izteikusi arī premjere Laimdota Straujuma.  "Skumji saņemt ziņu,ka mūžībā aizgājis izcils Latgales meistars Antons Ušpelis. Vēl nesen bija tas gods tikties. Visdziļākā līdzjūtība ģimenei," paudusi premjere.

 

Tautas daiļamata meistars, Latgales keramiķis, Ušpeļu dzimtas pārstāvis Antons Ušpelis dzimis 1944.gada 14.augustā Preiļu rajona Silajāņu pagasta Dubēs kā trešais bērns tradīcijām bagātā Latgales podnieku dzimtā. Savas prasmes viņš papildinājis Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolas keramikas nodaļā, kuru vadījusi keramiķe Marta Krastiņa. Mākslinieks rūpīgi studējis Latgales keramikas tradīcijas, daudz mācījies no tēva un Silajāņu vecmeistariem Andreja Paulāna, Polikarpa Vilcāna, brāļiem Kaļvām, Riučiem, Polikarpa Čerņavska.

 

Izstādēs Latvijā un ārvalstīs Ušpelis piedalījās kopš 1964.gada. Keramiķis regulāri rīkojis personālizstādes, piedalījies tradicionālajās Latgales podnieku dienās un starptautiskajos gadatirgos, bijis aktīvs Andreja Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijas (TLMS) un TLMS "Rēzeknes apriņķa pūdnīki" dalībnieks. Viņa darbi skatāmi Latvijas un ārzemju muzejos, kā arī privātkolekcijās.

 

Īsu brīdi viņš strādājis uzņēmuma "Latvijas keramika" Jēkabpils filiālē, bet no 1970.gada patstāvīgi darbojās tēva darbnīcā Dubēs un drīzumā iekārtojis savu darbnīcu tuvāk Rēzeknei – Maltas pagasta Jakovičos. 20.gadsimta 90.gados Ušpelis izveidojis darbnīcu Rēzeknē. Ušpeļa darbnīcā amatu apguvuši Leonards Vincevičs, Voldemārs Voguls un daudzi topošie keramiķi.

 

Antons Ušpelis bijis daudzpusīgs mākslinieks. Viņa darbu galvenā joma ir dekoratīvā keramika, kas visspilgtāk atklāja meistara personību, pasaules izjūtu, attieksmi pret tautas mākslas mantojumu, kā arī izpratni par Latgales keramikas nozīmi mūsdienu cilvēka dzīvē. Keramiķa veidojumi ir emocionāli ekspresīvi, to dekoratīvā izteiksmība sakāpināta.

 

Ušpeļu dzimta ir vienīgā Latvijā, kura tiešā pēctecībā nu jau sestajā paaudzē nodarbojas ar podniecību. Pēctecība tiek nodota no tēva dēlam. Antons Ušpelis (1944) savas amata prasmes ir apguvis pie tēva Antona Ušpeļa (1912), kas savukārt podu virpošanas prasmes apguvis no sava tēva Antona (1884) un tas savukārt no sava tēva Staņislava (1837). Pirmās ziņas par Ušpeļu dzimtas aizsākumiem ir no 1800.gada par podnieku Ignatu Ušpeli.

 

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušā keramiķa Antona Ušpeļa notiks sestdien, 29.augustā, Jēzus Sirds katedrālē Rēzeknē. Atvadīšanās plānota plkst.11. Pēc sēru dievkalpojuma Ušpeli guldīs zemes klēpī Antonišķu kapsētā, Riebiņu novadā.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Atstājiet komentāru