2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Noslēdzies kārtējais vērienīgais projekts akciju sabiedrībā “Preiļu siers”

Noslēdzies kārtējais vērienīgais projekts akciju sabiedrībā “Preiļu siers”

 9. decembrī piena pārstrādes uzņēmums a/s „Preiļu siers” atklāja jaunu katlu māju, kurā kā kurināmais tiks izmantota koksnes biomasa – šķeldas. Ir uzstādīts UAB „Enerstena” (Lietuva) izgatavots katls ar ražību 12,3 tonnas tvaika stundā, nominālā siltuma jauda - 8 MW. Projekta ietvaros ir veikti ievērojami būvdarbi - uzbūvēta 15 m augsta katlu māja, 8 m augsta šķeldas noliktava, autosvari, piebraucamie ceļi un laukumi, sakārtota infrastruktūra un labiekārtota vide apmēram viena hektāra platībā.

Tvaika katls tiks izmantots piena produktu ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem nepieciešamā tvaika nodrošināšanai. Uzņēmums no iepirktā piena dažādos tehnoloģiskos procesos iegūst divus galvenos produktus – sieru un sausos piena produktus, mazākos apjomos - glazētos biezpiena sieriņus. Šo produktu ražošanai ir raksturīga liels siltumpatēriņš, jo siera vārīšana, sūkalu iebiezināšana un žāvēšana, biezpiena karsēšana notiek augstā temperatūrā, kuru uztur tehnoloģiskais tvaiks.  Līdz šim tvaika ražošanai tika izmantoti divi tvaika katli, kuros kā kurināmais tika izmantota dabasgāze. Projekta īstenošanas rezultātā būtiski (ne mazāk kā par 60%) tiks samazināta CO2 emisija, kas ir gāzes sadegšanas produkts.

Ļoti svarīgs ir arī ekonomiskais aspekts. Pāreja uz biomasu ir ekonomiski izdevīga, jo šķeldas ir vietējais dabas atjaunojamais resurss un no tām saražotais siltums ir būtiski lētāks par ražoto no dabasgāzes. Tiek prognozēts, ka gadā tiks sadedzināts līdz 30000 t šķeldas.

Katlu mājas izveidošanas projekts "Videi draudzīgu tehnoloģiju ieviešana a/s „Preiļu siers”" ir iesniegts līdzfinansējuma saņemšanai Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020. gadam pasākuma "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" apakšpasākuma „Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē” ietvaros. Aizdevumu projekta īstenošanai piešķīra a/s „Danske bank”.

Atstājiet komentāru