2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Īstenojies vēl viens Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja projekts

Īstenojies vēl viens Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja projekts

 Pateicoties Latgales kultūras programmas projektu konkursam, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs īstenoja projektu “Preiļu muižas īpašnieka Jozefa Heinriha Borha dzīvesbiedres Annas Borhas (dz.Bogomolec) tērpu fragmentu restaurācija”.

Aubīte un kleitas piedurknes daļa tika atrasta 2008. gada arheoloģisko izrakumu laikā Preiļu muižas kapelas pagrabstāvā, kurā bija ierīkotas kapenes priekš Borhu dzimtas. Arheoloģiskos darbus vadīja novadniece, arheoloģe Antonija Vilcāne.

 Laika posmā no 4. jūnija minēto priekšmetu restaurāciju veica Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ādas, pergamenta  un tekstila izstrādājumu restauratore - meistare Tabita Lapiņa. Muzeja sadarbība ar Tabitu Lapiņu aizsākās  2011. gadā. Viņa restaurēja unikālo Jozefa Heinriha Borha, Maltas Ordeņa komandora mundiera fragmentus, kas ir iekļauti 2014. gada iznākušajā grāmatā “Latvijas novadu dārgumi”, un tas ir viens no 18. gs retumiem Baltijā.

Sagaidot 2016. gadu Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs saņēma jauku dāvanu restaurētus 19. gs. sieviešu tērpu fragmentus – aubīti un kleitas piedurknes daļu, ko varēs skatīt 2016. gada februārī izstādē par Borhiem.

Atstājiet komentāru